EU åpner etterforskning av korrupte COVID-19-vaksineavtaler

0
Ursula von der Leyen og Albert Bourla. Har de vært på fisketur?

Den europeiske unions påtalemyndighet, European Public Prosecutor’s Office (EPPO), har startet en etterforskning av unionens anskaffelse av milliarder av covid-19-vaksinedoser, midt oppe i påstander om korrupsjon og hemmelige bakromshandlinger fra flere parlamentsmedlemmer.

EU-tjenestemenn kunngjorde etterforskningen i en kort uttalelse fredag, og bekreftet en «pågående etterforskning av anskaffelse av covid-19-vaksiner i EU.» De la til at saken følger «ekstremt høy offentlig interesse» rundt problemet, selv om de nektet å dele noen andre detaljer.

Vi har tidligere skrevet om at EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen gjennomførte vaksineforhandlinger med Pfizer-sjef Albert Bourla i all hemmelighet. Til tross for forespørsler fra journalister, lovgivere og en EU-vaktbikkje, har von der Leyens kontor unnlatt å framskaffe personlige tekstmeldinger sendt til Bourla under samtaler om nesten 2 milliarder vaksinedoser, noe som førte til anklager om korrupsjon.

Les: EU-kommisjonen «kan ikke finne» von der Leyens meldinger til Pfizers toppsjef

Ursula von der Leyen: Gigantavtale med Pfizer, men nekter å utlevere sms-ene sine

Den kroatiske MEP Mislav Kolakusic bemerket den nye etterforskningen senere fredag, og sa at avgjørelsen ble tatt takket være press fra lovgivere. Selv om han ikke var i stand til å kaste ytterligere lys over undersøkelsen, har Kolakusic vært svært kritisk til EUs vaksineanskaffelsesprosess, og hevdet at avtaler for milliarder av doser var preget av «korrupsjon» og hemmelighold.

«I dag stilte 10 av oss parlamentsmedlemmer [von der Leyen] følgende spørsmål: når vil hun presentere for oss … kommunikasjonen hun hadde med Pfizer under anskaffelsen av 4,5 milliarder doser vaksiner på et tidspunkt da det absolutt ikke var noe bevis for effektiviteten, og spesielt ikke sikkerheten til det produktet?» sa han i en tweet tidligere denne uka, og kalte saken den «største korrupsjonsskandalen i menneskehetens historie.»

Den europeiske revisjonsretten sa i forrige måned at den har bedt kommisjonen om å gi informasjon om «foreløpige forhandlinger» for EUs største Pfizer-kjøp – inkludert om «vitenskapelige eksperter var konsultert og tatt med på råd, tidspunkt for samtalene, registreringer av diskusjonene, og detaljer om de avtalte vilkårene». EU-kommisjonen har ennå ikke offentliggjort informasjonen, noe som gir næring til korrupsjonsanklager fra parlamentsmedlemmer.

Forrige artikkelOpprøret mot krigspolitikken og energikrisa sprer seg – Paris, Berlin, Roma, Chisinau
Neste artikkelEU vil innføre standardreguleringer for kvalitet og sikkerhet på morsmelk