Shanghai-gruppas møte i Samarkand – første konklusjoner

0
Statslederne som møttes i Samarkand. Foto: Global Times

Av Gilbert Doctorow. 16. september 2022.

Verdens media har fulgt nøye med på samlingen av 15 verdensledere i Samarkand, Usbekistan de siste to dagene, med særlig vekt på «toppmøtet» mellom de to presidentene Putin i Russland og Xi i Kina på sidelinjen av denne generalforsamlingen. 

Observatører bemerket at besøket til Samarkand er den første utenlandsreisen til Xi siden siden utbruddet av Covid-pandemien, og det ble gjennomført nettopp av hensyn til ansikt-til-ansikt møter med Putin, som han møttes sist under vinter-OL i Beijing, bare uker før lanseringen av Russlands «spesielle militæroperasjon» i Ukraina.

Dagens nyhetsoppdateringer fra Moskva peker på den kinesiske lederens uttrykk for vilje til å fortsette å utvide landets bånd med og støtte til Russland. Hva det betyr er helt vagt. Men i går var det som ble verdenspressen til del enda mer magert. Nettutgaven av The Financial Times bygde sin hovedartikkel om det russisk-kinesiske toppmøtet rundt én setning fra Putin, med den effekten at han forstår kinesernes spørsmål og bekymringer med hensyn til krigen. Fra denne ene setningen spekulerte FT lenge i hvordan Ukraina-krigen har økt spenningen mellom de to landene og satte spørsmålstegn ved Xis berømte erklæring på OL-toppmøtet om at det russisk-kinesiske forholdet er større enn en allianse.

Som en protokollbegivenhet har SCO-samlingen mye symbolikk i seg på grunn av den felles ambisjonen til alle medlemmene om å fortsette opprettelsen av en multipolar verdensorden for å erstatte det globale amerikanske hegemoniet. Medlemmene representerer en svært betydelig andel av verdens befolkning og også av verdensøkonomien. Men fordi så mye av innholdet blir forhandlet mot et bakteppe av aggressiv amerikansk innføring av sanksjoner, særlig i det siste rettet mot Russland i forbindelse med landets militæroperasjon i Ukraina, er det forståelig at alle parter i Samarkand forsøkte å unngå å vifte med røde flagg foran den amerikanske oksen og var stille om sine bilaterale kommersielle og andre avtaler.

Bortsett fra Russland og Kina, er det landet som har fulgt forhandlingene i Samarkand tettest, Iran, som debuterte som fullverdig medlem av Shanghais samarbeidsorganisasjon. Følgelig organiserte Irans Press TV i går kveld en direkte diskusjon om fruktene av Samarkand-samtalene, der jeg var glad for å være en deltaker. Linken til videoopptaket av denne sendingen er her:

http://www.urmedium.com/c/presstv/116895


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Gilbert Doctorow.

Les også: SCO expands membership and intl appeal as President Xi outlines priorities of solidarity, shared benefits

The Shanghai Cooperation Organization member states signed an MOU on including Iran as a new member and began the process to admit Belarus as a member. 21 years on, SCO, the world’s largest regional organization in terms of geographic scope and population, keeps growing. Editor: Shi Yue/GT Graphic: Xu Zihe/GT

Global Times’ lederartikkel: Meeting of Chinese, Russian leaders injects stability into a world of change and disorder

Forrige artikkelEU vil strupe vedfyringa også – vi SKAL fryse
Neste artikkelRussland sier at: – Rørledninga til Kina vil erstatte Nord Stream 2
Gilbert Doctorow er en uavhengig politisk analytiker med base i Brussel. Han valgte denne tredje karrieren som "offentlig intellektuell" etter å ha avsluttet en 25-årig karriere som konsernsjef og ekstern konsulent for multinasjonale selskaper som driver virksomhet i Russland og Øst-Europa, som kulminerte i stillingen som administrerende direktør i Russland i årene 1995-2000. Han har publisert sine memoarer fra sine 25 år med virksomhet i og rundt Sovjetunionen/Russland, 1975 - 2000. Memoirs of a Russianist, bind I: Fra grunnen ble utgitt 10. november 2020. Bind II: Russland i Roaring 1990s ble utgitt i februar 2021.