Russland sier at: – Rørledninga til Kina vil erstatte Nord Stream 2

0
Valery Sharifulin/TASS

Ei russisk rørledning til Kina vil erstatte Nord Stream 2-gassforbindelsen til Europa, forlatt midt i Ukraina-konflikten, sa Russlands energiminister Alexander Novak torsdag (15. september 2022).

På spørsmål i et intervju med den russiske TV-kanalen Rossiya-1 om Russland ville erstatte den europeiske Nord Stream 2 med Power of Siberia 2, sa Novak: «Ja.»

Tidligere på dagen sa ministeren, på sidelinja under et besøk i Usbekistan i forbindelse med toppmøtet i Shanghai Cooperation Organisation, at Russland og Kina snart vil signere avtaler om levering av «50 milliarder kubikkmeter gass» per år via den fremtidige Force 2-rørledningen i Sibir.

Dette volumet vil nesten representere den maksimale kapasiteten til Nord Stream 1 – 55 milliarder kubikkmeter (bcm) totalt – som har vært nedstengt siden 2. september.

En tredjedel av russisk gassforsyning til EU hadde gått gjennom den strategiske rørledningen, som forbinder Russland med Tyskland.

Power of Siberia 2 vil drive Kinas energislukende økonomi, delvis via Mongolia.

Bygginga skal starte i 2024.

Det vil derfor erstatte Nord Stream 2-prosjektet, lenge støttet av Tyskland, men som Washington så mildt sagt negativt på, og som Vesten har skrinlagt siden den russiske offensiven i Ukraina startet i slutten av februar.

Det betyr at EU og Tyskland har malt seg sjøl inn i et hjørne de har vanskelig for å komme seg ut av. Tapet av russisk gass kan komme til å ikke bare være en kortvarig lidelse, men et permanent tap. Hva skal drive industrien og varme hjemmene da?

Forrige artikkelShanghai-gruppas møte i Samarkand – første konklusjoner
Neste artikkelStudie i Italia: 94% av vaksinerte pasienter hadde unormalt blod