Russland stenger NordStream-rørledninga på ubestemt tid

0

Russland har stanset gasseksporten gjennom Nord Stream 1-rørledninga på ubestemt tid, noe som forsterker presset på Europas energiforsyninger og forsterker resesjonsrisikoen i EU. Dette skriver Financial Times.

Statseide Gazprom, som var ment å gjenopprette driften på Østersjørørledningen på lørdag etter tre dagers vedlikehold, sa at suspensjonen skyldtes en teknisk feil.

Dette trekket kom timer etter at G7-landene sa at de presset på med en plan for å prøve å innføre et pristak på Russlands oljeeksport som en del av et forsøk på å senke inntektene som strømmer til Moskva som kan brukes til å finansiere invasjonen av Ukraina.

Det vil øke frykten i europeiske hovedsteder for at Russland har som mål å kutte forsyningene ytterligere før vinteren. Moskva har blitt anklaget for å «militarisere» gassen sin for å skape en levekostnadskrise som gjengjeldelse for vestlig støtte til Ukraina.

«Gazproms kunngjøring i ettermiddag om at de igjen stenger Nord Stream 1 under feilaktige påskudd er nok en bekreftelse på deres upålitelighet som leverandør,» skrev Eric Mamer, EU-kommisjonens sjeftalsmann, på Twitter.

Til dette må det være lov å bemerke at det faktisk var EU som bestemte seg for å bryte kontrakter med Russland og gå til sanksjonskrig mot landet. Det er tydeligvis en gjengs oppfatning i EU at det å gå til økonomisk krig mot sin fremste energileverandør ikke har noen konsekvenser, og byråkratene der later til å bli forskrekket over at Russland reagerer på dette med mottiltak.

Naturgassprisene i Europa passerte $3100 per 1000 kubikkmeter i midten av august, en økning på 610% sammenlignet med samme tid i fjor, målt av det nederlandske TTF-markedet. Til denne prisen har mange kraftverk ikke råd til å drive lenge. Som en konsekvens av de økende kostnadene for inngående drivstoff, har benchmark-elektrisitetsprisene i Europa steget nesten 300 % i 2022, og slår alle rekorder. Til sammen er energiprisene ti ganger høyere enn femårsgjennomsnittet.

Det verste har ennå ikke kommet. Det russiske sikkerhetsrådets nestleder Dmitrij Medvedev truet 28. august med at gassprisene vil nå 5000 dollar/1000m3 innen utgangen av 2022. Kontinentet er langt fra klart til å takle det. I varmt vær bruker kjøleutstyr elektrisitet, som kan genereres av naturgass, vind- eller solkraft, kull, geotermisk energi, biomasse eller kjernekraft. Derimot, i kaldt vær – «oppvarmingssesongen» – kommer forbruket hovedsakelig fra fossilt brensel, spesielt naturgass og olje, fordi de fleste varmesystemer fortsatt er petroleumsdrevne. Som hvert år vil dermed etterspørselen etter naturgass øke dramatisk til vinteren. Med Europa avhengig av russisk import for over 40 % av gassbehovet, og 46 % for kull og 27 % for olje, har Russland et stort spillerom. Og de kommer til å bruke det.

Det blir en knallhard vinter. Dette vil utløse nye opprør over hele Europa.

Forrige artikkelSkadelig stråling – kunder til retten mot nettselskapet Elvia igjen
Neste artikkelDebatt: Kirsebærplukking og billige poeng