Opprøret i Europa trappes opp

0
Fra Heldenplatz i Wien

Når europeiske politikere med viten og vilje styrter samfunnet ut i noe som kan bli den verste krisa på hundre år, begynner de å få svar fra gata. I land etter land går tusenvis av mennesker ut på gater og torg og forlanger regjeringenes avgang. Folk krever rimelige livsvilkår, en energipolitikk det går an å leve med – og de krever fred.

Tusenvis av borgere samlet seg på Heldenplatz i Wien for å uttrykke sin misnøye. Innbyggernes solidaritet er bred, kjernespørsmålene er frihet, suverenitet og kampen mot massive prisøkninger, spesielt i energipriser. Blant talerne var også Zoltan, en politimann fra “Polizisten für Grundrechte”. Det er interessant at også folk som er satt til å vokte lov og orden nå reagerer slik.

I Berlin også:

Magdeburg for Nord Stream:

Italia: Non si paga, non si paga!

I Italia tar stadig flere innbyggere nobelprisvinner Dario Fos komedie fra 1974 på alvor. Komedien hadde tittelen Non si paga, non si paga! – «Vi betaler ikke, vi betaler ikke!»

Etter at innbyggere i Napoli hadde brent strømregningene sine på piazzaen, har de fått følge av rasende folk i Terni, Assisi, Bastia, Foligno, Gubbio, Norcia, Spoleto og andre italienske byer:

Og ikke bare Europa: Indonesia protesterer også

Varsler «massiv reallønnsnedgang»

Og det blir mer, kan økonomene fortelle oss:

I Tyskland sier Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle (IWH) at det blir «massiv reallønnsnedgang» og resesjon (BNP-nedgang minst to kvartaler på rad) i hele eurosonen.

Som vi har pekt på mange ganger startet denne krisa i 2019, og mye av det arbeiderklassen og den lavere middelklassen har tapt, skjedde under «pandemien» med lockdown og ødeleggelse av økonomien. Og så har det fortsatt med krigsøkonomi og sanksjoner som først og fremst rammer de lavere klassene i samfunnet. Og de har ikke annet å gjøre enn å gå til kamp – noe vi begynner å se på europeiske gater og plasser.

Forrige artikkelBøndene krever handling nå, det lønner seg ikke å høste årets grønnsaker
Neste artikkelRoboter manipulerer opinionen i konflikten mellom Russland og Ukraina