Nordea har trukket seg fra gruveselskapet Nordic Mining

0
Sofie Krumsvik, Therese Hugstmyr Woie og Sigrid Losnegård. Foto Alva Thingnes Førsund / Natur og Ungdom

Investorer bør ikke delta i «grønne» naturødeleggelser.

Våren 2022 avsluttet Natur og Ungdom sin aksjon mot anleggsarbeidet til Nordic Mining i Førdefjorden. Aksjonister hadde da stanset anleggsarbeidet ved Førdefjorden i nesten tre uker og over 80 aksjonister hadde blitt arrestert.

Av Romy Rohmann.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har lenge kjempet mot dette prosjektet, og de mener at tillatelsen til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden er et klart brudd med både forurensningsloven og EUs mineralavfallsdirektiv.

Det vi har sett i det siste er at rasering av natur blir lansert som «grønne energisatsinger», så det er godt at det finnes motstand og det er også godt at det av og til kan innkasseres noen delseiere.

Vi har tidligere på Steigan.no skrevet om at Storebrand har vurdert å trekke seg ut av sine investeringer i Eolus Vind på Øyfjellet.

Vindturbinbygginga på Øyfjellet er tydeligvis ikke noe å ha i porteføljen!

I etterkant av dommen i Høyesterett som slo fast at vindkraftutbygginga på Fosen-halvøya i Trøndelag er en trussel mot den samiske retten til kulturutøvelse, har Storebrand vurdert å trekke seg ut.

Klima- og miljødepartementet har gitt Nordic Mining utslippstillatelse til sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden, de har fått konsesjon til å deponere 250 millioner tonn gruveavfall i fjorden sjøl om dette får negativ effekt for truede arter.

I mai i år fikk gruveselskapet Nordic Mining driftslisens, til store protester fra både nærmiljø, sjømatinteresser og miljøorganisasjoner.

Nordic Mining har jobbet i 16 år for å realisere dette gruveprosjektet i Sunnfjord kommune. Meninga er å utvinne titanmineralet rutil fra Engebøfjellet som ligger på nordsiden av Førdefjorden i Naustdal.

Nordic Mining mener sjøl de bidrar til «det grønne skiftet» og skriver på sin hjemmeside:

Det grønne skiftet og overgangen til bærekraftige fornybare energikilder krever tilgang til en rekke kritiske mineralressurser. Konkret gjelder dette metaller og mineraler som brukes til alt fra mobil teknologi til grønn transport og energiproduksjon, for eksempel elbiler, batterier, mobiltelefoner, touch-skjermer og solcellepaneler. Behovet for slike mineralressurser har økt betydelig de siste årene og man forventer at etterspørselen kommer til å øke kraftig i framtida.

E24 skrev den 21.september:

Nordea selger seg ut av gruveselskapet Nordic Mining

– Selv om det finnes formell godkjenning av dumping av masse i sjøen fra myndighetene, så tror vi ikke at dette er noe våre fondskunder ønsker at vi investerer i, sier Eric Pedersen, leder for bærekraftige investeringer i Nordea.

Nordea, en av selskapets største aksjonærer, har nå solgt seg ut av selskapet. De forteller at de har hatt dialog med Nordic Mining rundt bærekraftsaspekter knyttet til driften over lengre tid.

Dette er sjølsagt en gladnyhet for Naturvernforbundet og Natur og Ungdom. Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom sier til E24:

 Det er en skikkelig god nyhet, sier hun til E24.

 Det har stor betydning at en seriøs aktør som Nordea trekker seg ut. Vi håper at dette har en effekt på alle andre som vurderer å finansiere prosjektet, sier Gylver.

Aksjonister fra Natur og Ungdom lenket seg våren 2022 fast til anleggsmaskiner for å stanse byggingen av Nordic Minings gruveanlegg i Vevring. Foto: Amanda Iversen Orlich.

På sin hjemmeside skriver Naturvernforbundet:

Nordea har vært en av de største og viktigste investorene til Nordic Mining. Dette viser at tiden er i ferd med å løpe fra dette utdaterte og forurensende prosjektet, sier leder I Naturvernforbundet Truls Gulowsen i en pressemelding.

Forrige artikkelHvor havner matvarene som eksporteres fra Ukraina?
Neste artikkelAngrepet på Nord Stream dreper mulighetene for dialog i Ukraina