Hvor havner matvarene som eksporteres fra Ukraina?

0
The first shipment of over 26,000 tons of Ukrainian food under a Black Sea Grain Initiative was cleared to proceed on 3 August, towards its destination in Lebanon. © OCHA/Levent Kulu

Helge Hellevang, Professor UiO

Fra vestlige hovedstrømsmedia leser vi at krigen i Ukraina skaper en global matvarekrise, men at kornavtalen mellom Russland, Ukraina, Tyrkia, og FN har ført til at korneksporten nå går for fullt. At krigen i Ukraina er årsak til en global matvarekrise er for å si det pent unøyaktig, noe Steigan.no tidligere har presentert på en god måte. Jeg skal derfor ikke gå nærmere inn på hovedårsakene til krisa. Det jeg ønsker å få frem i denne saken er løgnene og hykleriet fra vesten (og FN?) med tanke på hvor matvarene fra Ukraina havner.

FN har oversikt over hvor skipene går og hvem som er mottagere av matvarene som eksporteres fra Ukraina. Oppdaterte data finner vi her: Black Sea Grain Initiative Joint Coordination Centre.

Det vi ser er at bare en svært svært liten del av matvarene fra Ukraina havner i fattige land. Kreml har analysert og sammenfattet data og kommet frem til (på tidspunkt for analysen) at av 203 skip som har fraktet korn fra Ukrainske havner, har bare 4 skip gått til de fattigste landa som er underlagt FNs matvareprogram. 14 av 46 skip som seilte ut forrige uke har indikert at Tyrkia er destinasjon, mens 25 av de resterende 32 skip hadde EU som destinasjon! I referatet fra møtet mellom Putin og regionale ledere betegnes héle korntransporten fra Ukraina som ren svindel, og at vesten provoserer frem en matvarekrise!

I referatet vises det også til økningen i pris på matvarer som er uforandret fra årskiftet 2021-22, og 40% høyere enn 2020! Årsaken er aggressivt oppkjøp av mat av verdens rikeste land. USA har gått fra å være netto-eksportør av mat, til å være netto-importør, og aggressiv pengetrykking i bl.a. USA, spesielt siste år under pandemien, tillater slik aggressiv import av mat og slike økte priser.

Ingen vestlige media rapporterer om hva som foregår. Ikke så rart det. Hva med Norge? Vi vet at Norge importerer det aller meste av mathvete vi bruker, og vi kan regne med at det også kommer fra Ukraina, og at også Norge bidrar til å presse opp matvareprisene og til å hindre mat til fattige land. I FN sin oversikt over eksport fra Ukraina er ikke Norge nevnt som destinasjon. Men man må regne med at når en svært stor andel ḧar destinasjon Tyrkia, er en hel del av dette videresolgt til rike land som Norge. En plass må jo mathveten og soya som Norge importerer komme fra.

Hvis dette er tilfelle burde det være mer enn nok til å felle en regjering. Men det hjelper lite. Det er ingen forskjell på hvem som styrer Norge.

Forrige artikkelLærerne slåss for framtida – regjeringa ødelegger skolen! 
Neste artikkelNordea har trukket seg fra gruveselskapet Nordic Mining
Helge Hellevang er født i 1975 og oppvokst på Bu i Eidfjord Kommune i Hordaland. Han er utdannet cand. scient. i geologi ved Universitetet i Bergen i 2002. Han er professor i geologi ved Universitetet i Oslo.