Biden fortsetter å love direkte amerikansk krig med Kina over Taiwan

0
Skjermdump fra video

Av  Caitlin Johnstone.

USAs president har nok en gang forpliktet det amerikanske militæret til å føre direkte krig mot Kina i tilfelle et angrep på Taiwan, en forpliktelse som igjen ble tilbakevist av hans folk i Det hvite hus.

I et nylig intervju med 60 Minutes ble Biden spurt av CBS News’ Scott Pelley om amerikanske styrker ville forsvare Taiwan mot et angrep fra fastlandet.

«Ja, hvis det faktisk var et enestående angrep,» sa Biden.

– Etter intervjuet fortalte en tjenestemann i Det hvite hus oss at USAs politikk ikke har endret seg, forteller Pelly etter kommentaren. – Offisielt vil ikke USA si om amerikanske styrker vil forsvare Taiwan. Men øverstkommanderende uttrykte sin egen mening.»

«Så i motsetning til Ukraina, for å være helt klar, sir, amerikanske styrker, amerikanske menn og kvinner ville forsvare Taiwan i tilfelle en kinesisk invasjon?» spurte Pelley.

«Ja,» svarte Biden.

YouTube player

Dette er etter min opptelling fjerde gang den amerikanske presidenten har kommet med slike overtredelser mot hans egen regjerings stående politikk med «strategisk tvetydighet» i denne saken, bare for å få overtredelsene dementert av administrasjonspersonalet.

I mai i år sa Biden «ja» da han ble spurt av pressen om USA ville forsvare Taiwan militært i tilfelle en kinesisk invasjon, og la til: «Det er forpliktelsen vi har gjort.» En tjenestemann i Det hvite hus uttalte senere at presidentens kommentarer ikke reflekterte en endring i amerikansk politikk.

På et CNN-forum i oktober i fjor svarte Biden bekreftende da han ble spurt av et medlem av publikum om USA ville gripe inn for å forsvare Taiwan, og sa «Ja, vi har en forpliktelse» når han blir bedt om å avklare om han mente å gripe inn mot et angrep fra Kina. Igjen avklarte Det hvite hus raskt at «det er ingen endring i vår politikk».

I et intervju med ABCs George Stephanopoulos i august i fjor, antydet Biden at USA ville forsvare Taiwan som om det var en NATO-alliert, og sa at USA har «holdt alle forpliktelser … samme med Taiwan» på spørsmål om Kina kan bli oppmuntret til å angripe øya ved at det amerikanske militæret trekker seg ut av Afghanistan. Igjen fortalte en seniorrepresentant fra administrasjonen pressen: «Vår politikk med hensyn til Taiwan har ikke endret seg.»

(Det er på dette tidspunktet verdt å merke seg at Bidens gjentatte påstand om at USA har en «forpliktelse» til å forsvare Taiwan militært, er objektivt falskt; det har ikke vært tilfelle på over 40 år.)

Jeg har listet opp disse uttalelsene i omvendt kronologisk rekkefølge, og du kan se at de blir mer vage jo tidligere de ble uttalt. Nå har presidenten tydelig og eksplisitt sagt at han vil sende amerikanske tropper for å drepe og bli drept i en direkte, varm krig med Kina for å forsvare Taiwan.

Jeg vet ikke hvorfor den amerikanske presidenten muntlig forplikter sine væpnede styrker til en tredje verdenskrig mot en nasjon bevæpnet med atomvåpen, bare for å få forpliktelsen dementert, om og om igjen av administrasjonen han skal lede. Er dette bare en nevrologisk feil i en aldrende hjerne som har fremmet krig og militarisme gjennom hele sin tid som folkevalgt? Er det en merkelig ny taktikk i «strategisk tvetydighet», å ha forskjellige deler av administrasjonen som sier helt forskjellige ting på helt entydige måter? Er Biden bare en gal kriger? Jeg vet ikke. Men det jeg vet er at alt dette kaoset og forvirringen skjer på verst tenkelig tidspunkt.

Som Brett Wilkins forklarer for Common Dreams: Et nytt lovforslag fra USAs utenrikskomité i Senatet, truer med å bringe verden mye nærmere en forferdelig krig på grunn av måten det endrer den eksisterende amerikanske politikken mot Kina, med sin anerkjennelse av Taiwan som en stor «ikke-NATO-alliert» og en forpliktelse til å sende Taiwan våpen til milliarder av dollar. Frykten for hva dette kan slippe løs på vår verden har fått selv ganske trofaste tilretteleggere for imperiet, som Ed Markey, til å stemme mot lovforslaget, som det kinesiske utenriksdepartementets talsperson, Mao Ning sier, vil «i stor grad ryste det politiske grunnlaget for Kina-USA-relasjoner og forårsake ekstremt alvorlige konsekvenser for Kina-USA relasjoner og fred og stabilitet i Taiwan-stredet.»

Dette er bare en av måtene for opptrapping av det spente forholdet med Kina, med forbløffende fart over Taiwan, blant dem også normaliseringen av å sende et stadig høyere antall amerikanske tjenestemenn til Taipei, i stadig økende forakt for Washingtons Ett-Kina-politikk, som har bevart freden langs dette brennpunktet i flere tiår.

Denne Taiwan-situasjonen blir styggere og styggere, mye raskere enn mange forventet, og presidenten for verdens mektigste krigsmaskin, er enten for dum, for blodtørstig, for uforsiktig eller for dement til å navigere i denne situasjonen med følsomheten den fortjener. Ting skulle aldri ha fått lov til å komme så langt, og det amerikanske imperiet viser oss alle indikasjoner på at det har til hensikt å ta ting mye, mye lenger.


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på bloggen til Caitlin Johnstone: Biden Keeps Pledging Direct US War With China Over Taiwan

Artikkelen er oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell

Forrige artikkelForskning på kvinnehelse, fortsatt lavt prioritert
Neste artikkelCDC innrømmer nå i stillhet at mRNA forblir i kroppen i lengre tid enn de tidligere hevdet
Caitlin Johnstone
Caitlin Johnstone er en australsk journalist og blogger. Hun skriver på sine nettsider at artikelene hun signerer stort sett er blitt til i dialog og samarbeid med ektemannen Tom Foley. "Det virker ganske åpenbart for meg at arten vår er på vei mot katastrofe hvis vår oppførsel i stor skala forblir diktert av systemer der mennesker og nasjoner konkurrerer med hverandre om makt og profitt i stedet for å samarbeide med hverandre til beste for alle. Jakten på profitt for sin egen skyld dreper biosfæren vår og agendaen for unipolar dominans driver oss stadig nærmere atomkrig, så jeg finner det ingen overdrivelse å si at selve vår overlevelse avhenger av å forlate kapitalismen og imperialismen til fordel for samarbeidsbaserte samfunnsmodeller."