The Guardian: Rubelen og Putin er sterkere enn noen gang – sanksjonene har slått feil

0
Shutterstock

I en kronikk i hovedstrømsavisa The Guardian skriver avisas faste spaltist Simon Jenkins:

The rouble is soaring and Putin is stronger than ever – our sanctions have backfired

Energiprisene skyter i været, inflasjonen øker og millioner sulter på grunn av kornmangel. Johnson visste sikkert at dette ville skje? Jenkins, som er tilhenger av den militære støtten til Ukraina, skriver i utdrag:

«Vestlige sanksjoner mot Russland er den dårligst gjennomtenkte og kontraproduktive politikken i nyere internasjonal historie. Militær bistand til Ukraina er berettiget, men den økonomiske krigen er ineffektiv mot regimet i Moskva, og ødeleggende for dets utilsiktede mål. Verdens energipriser skyter i været, inflasjonen er skyhøy, forsyningskjedene er kaotiske og millioner sultes på gass, korn og gjødsel.»

«Å kritisere vestlige sanksjoner er nær bannlyst. Forsvarsanalytikere er tause om emnet. Strategitenketanker tier stille. Storbritannias antatte ledere, Liz Truss og Rishi Sunak, konkurrerer i krigersk retorikk, og lover stadig tøffere sanksjoner uten et ord om hensikt. Likevel, hvis du antyder skepsis til dette, vil du bli spottet som «pro-Putin» og anti-Ukraina. Sanksjoner er krigsropet fra vestens korstog.»

«Realiteten i sanksjonene mot Russland er at de inviterer til gjengjeldelse. Putin står fritt til å få Europa til å fryse denne vinteren. Han har redusert forsyningen fra store rørledninger som Nord Stream 1 med opptil 80 %. Verdens oljepris har steget og Øst-Europas strøm av hvete og andre matvarer til Afrika og Asia er nesten stanset.»

«Storbritannias innenlandske gassregninger vil tredobles i løpet av et år. Hovedmottakeren er ingen ringere enn Russland, hvis energieksport til Asia har steget kraftig, noe som driver betalingsbalansen til et enestående overskudd. Rubelen er en av verdens sterkeste valutaer i år, etter å ha styrket seg med nesten 50 prosent siden januar. Moskvas oversjøiske eiendeler har blitt frosset og oligarkene har flyttet yachter, men det er ingen tegn på at Putin bryr seg.»

«That’s not game only one can play…

… and you might be the one that get hurt one day,» heter det i en gammel låt fra sekstitallet. Trodde virkelig vestlige «ledere» at de kunne sette i gang «forkrøplende sansksjoner», som de sjøl sa, uten at de ville bli møtt med mottiltak? Trodde de at økonomisk krig ikke er krig? Trodde de at det å erklære økonomisk krig ikke har noen konsekvenser for den som gjør det+

Antakelig gjorde de det. Det går fram av at også norske sosialistpartier som SV og Rødt entusiastisk støtter sanksjoner som hittil har vist en enestående evne til å ramme fattigfolk og folk med middels inntekt.

Og det verste er at Russland nesten ikke har svart ennå. Sanksjonene har har rammet Europa mye mer enn de har rammet Russland. Sett at Russland virkelig drar til skruen, da vil Europa få oppleve hva økonomisk krig er.

Presisjonsvåpen

La oss gjøre dette veldig klart:

Hvis hensikten med sanksjonene har vært å ramme vanlig folk i Vesten, må vi slå fast at de har vist seg å være høypresisjonsvåpen.

Forrige artikkelKraftanalytiker frykter mer enn doble strømregninger til vinteren
Neste artikkelKrigsdagbok del 16, 4. til 10. mai 2022