Kraftanalytiker frykter mer enn doble strømregninger til vinteren

0
Tegning: Dominika Miklar for steigan.no

– Det kan komme konkurser, og arbeidsledigheten vil kunne øke betydelig, både i Norge, Norden og Europa, sier Volue-analytiker Tor Reier Lilleholt. Dette skriver E24.

Den månedlige gjennomsnittsprisen for strøm har tredoblet seg i de sørlige, vestlige og østlige delene av Norge det siste halvannet året. «Strømprisrekord» er blitt hverdagskost denne sommeren. I Nord- og Midt-Norge er økningen mer beskjeden: 20 prosent.

– De rekordene vi snakker om nå, dreier seg om høye døgnpriser og ukespriser, sier Tor Reier Lilleholt, kraftanalytiker i Volue Insight.

Døgnprisen på strøm bikket 4 kroner i Sørvest-Norge 28. juli.

Administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge sier at det er to usikkerhetsmomenter som ingen rår over:

– Været, og krigen om gass i forlengelsen av Ukraina-konflikten. Hvis vi får en normal høst sier NVE og Statnett at vi ikke vil gå fra «stram» til «anstrengt» situasjon. Med en tørr høst, kald vinter og gasskrise vil vi få utfordringer i forbindelse med snøsmeltingen og vårknipen, sier Kroepelien.

Energi Norge representerer selskapene som produserer, transporterer og leverer fornybar energi.

Akkurat nå er det ifølge Kroepelien en «uheldig situasjon» med lite vann i magasinene i Sør-Norge og svært lav fyllingsgrad.

Det han ikke sier noe om er at kraftselskapene med viten og vilje har tømt magasinene for å eksportere alt hva remmer og tøy kan holde. Og han skylder på krigen i Ukraina:

– Vi har levd med denne organiseringen av kraftmarkedet i 30 år og det har tjent oss godt uten rasjonering og Europas laveste priser. Men systemet har ikke tatt høyde for krig, sier han.

Han snur det hele på hodet. Det er nettopp Energiloven av 1991 som har stilt oss i den situasjonen vi er i nå.

Innfelt foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB

Støre om krisene: – Vi går et tøft år i møte

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier i et intervju med NTB:

– Vi vet at vi går inn i et år hvor det vil kreves mye av oss, sier Støre.

– Norge er et lite, åpent land på et stort, ganske opprørt hav, sier Støre.

– Vi har i utgangspunktet gode ressurser til å komme igjennom dette og få til en myk landing. Men jeg tror jeg vil bruke enhver anledning jeg har, til å understreke at vi går et tøft år i møte.

– Vi har vår egen vannkraft, som vi må bruke på aller beste måte. Men vi har et Europa i energikrise som følge av krigen i Ukraina, gass som uteblir, atomkraft som stenges ned. Selv om kullkraft nå settes i gang, er også kull på vei ut av miksen. Og det har blåst lite, påpeker Støre.

– Så jeg tror vi må belage oss på at dette ikke er over med det første. Det kan gå både ett og to og tre år, advarer han.

Støre har ikke tenkt å foreta seg noe som helst

Dette er klar beskjed til det norske folk. I posisjonen som Norges statsminister kunne Støre satt ned strømprisene til det game nivået den dag i morgen. Men han er en fanatisk tilhenger av det markedsliberalistiske systemet som ble innført med Energiloven, og han ser seg mer som EUs representant i Norge enn som noe annet.

Med Arbeiderpartiet blir det altså mer nød og fattigdom. Til gjengjeld kan kraftspekulantene og energigigantene glede seg. De blir enda rikere på denne krisa. Der har Ap et klart velgerpotensial, ulempen er naturligvis at det er så veldig få som blir rikere på dette. De aller fleste blir fattigere.

Ta motgift mot kraftspekulantene, les Odd Handegårds artikler om energi og kraftpolitikk.

Forrige artikkelUndertrykkelse og sensur: Latvia: En havn for fascistiske holdninger i Baltikum?
Neste artikkelThe Guardian: Rubelen og Putin er sterkere enn noen gang – sanksjonene har slått feil