Sverige mer aktivt inn i krigen – utdanner ukrainske soldater i Storbritannia

0

Det lar seg ikke lenger skjule at krigen i Ukraina er en stedfortrederkrig mellom USA/NATO og Russland der Ukraina er kanonføde. Det siste beviset på dette er at det tidligere nøytrale Sverige nå skal gå direkte inn i opplæring av ukrainske soldater. Dette skal riktignok ikke gjøres i Sverige, men i Storbritannia. Den svenske regjeringa melder:

Sverige utbildar ukrainska soldater i Storbritannien

Regeringen har beslutat att Försvarsmakten ska skicka instruktörer till Storbritannien för att genomföra militär grundutbildning för ukrainska medborgare, som sedan kan tjänstgöra i Ukrainas försvarsmakt. Syftet är att möjliggöra för Ukraina att upprätthålla och stärka sin försvarsförmåga.

Initiativet att erbjuda militär grundutbildning för ukrainska medborgare kommer från Storbritannien, som har bjudit in andra länder som är medlemmar i det brittiskledda försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) samt Kanada att bidra.

Regeringen har nu beslutat att Sverige ska bidra i utbildningen av ukrainska soldater.

Försvarsmakten kommer under tidsperioden 12 augusti till och med den 31 december 2022 att skicka upp till 120 instruktörer till Storbritannien i syfte att genomföra militär grundutbildning för ukrainska medborgare, fördelat på flera utbildningsomgångar.

– Rysslands krig mot Ukraina har nu pågått i över fem månader och det är oerhört viktigt att omvärlden fortsätter att stödja Ukraina i landets kamp för suveränitet och självbestämmande. Det är viktigt att Sverige är delaktigt i det arbetet och de svenska instruktörerna kommer att bidra till att stärka Ukrainas försvarsförmåga, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Totalt väntas cirka 10 000 ukrainska medborgare delta i utbildningen i Storbritannien. Maximalt 60 av de svenska instruktörerna kommer att befinna sig i Storbritannien samtidigt, vilket bedöms ha ringa påverkan på Försvarsmaktens övriga verksamhet.

Klar til å kjempe mot Russland

Sverige har en lang historie med nøytralitet. På direkte spørsmål fra amerikansk presse om svenskene er mentalt og fysisk forberedt på å kjempe mot Russland sammen med NATO, var Magdalena Andersson klar:

– Sverige ønsker å bidra til sikkerhet. Når Sverige og Finland blir medlemmer av NATO, ønsker vi å bidra til sikkerheten i vår region. Vi vet alle at NATO er en forsvarsallianse, vi vet at land som tilhører NATO ikke har blitt angrepet og det er hele hensikten. Men selvfølgelig er Sverige klare til å stå bak en slik solidaritet akkurat som vi er klare til å stå bak artikkel 5 når vi blir medlemmer, sa Magdalena Andersson.

Artikkel 5 sier at NATOs medlemsland erklærer at de har til hensikt å gripe inn militært for å beskytte hverandre ved angrep fra utenforstående stater.

Synes kanskje Magdalena Andersson at det endelig er på tide for Sverige å hevne Karl 12.s forsmedelige nederlag mot Russland i slaget ved Poltava i 1709?

Storbritannia har trent ukrainske soldater siden 2015

Den svenske regjeringa oppgir ingen grunn til at treninga skal foregå i Storbritannia, men det er rimelig å anta at det kommer av at Storbritannia har et velfungerende program for trening av ukrainske soldater, et program som har pågått siden 2015 og som fra da til 2022 har trent opp over 22.000 ukrainske soldater. Programmet kalles Operation Orbital. Noe som igjen viser at denne krigen ikke startet 24. februar 2022.

Sjefen for den britiske generalstaben, general Sir Patrick Sanders, har nylig besøkt den første gruppa av rekrutter fra væpnede styrker i Ukraina på et treningsprogram for å gi dem ferdighetene til å bli effektive soldater, skriver British Army.

Opptil 10 000 ukrainere vil bli gitt opplæring av de britiske væpnede styrker i løpet av de kommende månedene. Programmet er en del av Storbritannias varige forpliktelse til å støtte Ukraina, som så langt beløper seg til mer enn 2,3 milliarder pund i militærhjelp inkludert antitankvåpen, pansrede kjøretøy og artilleri.

Ved militære skytebaner i Kent så general Sanders ukrainske tropper som ble trent i hvordan de skulle kjempe gjennom bygninger. Andre ferdigheter som ukrainerne blir undervist fra Hærens grunnleggende treningsprogram inkluderer våpenhåndtering, førstehjelp på slagmarken, feltfartøy, patruljetaktikk og loven om væpnet konflikt.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier det er aktuelt for Norge å lære opp ukrainske soldater i våpenbruk. Han vil ikke utelukke at det kan skje på norsk jord.

Gram vil «ikke utelukke» at opplæringen av ukrainske soldater kan skje i Norge. Tidligere har forsvarsministeren avvist at det er aktuelt, skrev NTB 16. juni 2022.

Foruten trening og opplæring, vurderer Norge også flere våpendonasjoner til Ukraina, sier Gram.

– Det er fortsatt stort behov, det viste donormøtet i Ukraina-gruppen i går. Det er også stor vilje fra allierte og partnerland om å fortsette å bidra, sier Gram.

De tidlige fasene av en verdenskrig

Hele NATO med unntak av Tyrkia er dermed med i stedfortrederkrigen mot Russland. Det er også land som ikke er medlemmer av NATO, men entusiastiske hangarounds, som Sverige, Finland og Australia.

Disse landene liker å kalle seg «verdenssamfunnet», enda de utgjør mindre enn 20% av verdens befolkning. Men likevel. Det de har stelt i stand begynner mer og mer å likne en verdenskrig, riktignok en verdenskrig i sin tidlige og innledende fase.

Dessverre er det absolutt ingen av partiene på Stortinget som tar dette alvoret inn over seg. De tidligere fredspartiene SV og Rødt er nå også heiagjeng for regimet i Kiev og NATOs krig mot Russland, mens det de burde ha gjort var å stille seg i spissen for en massiv fredsbevegelse.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.