Inntil 2 milliarder kroner i profitt på en LNG-last til Europa

0
Shutterstock

Av Jan Herdal.

Europas folk blør, storkapitalen profiterer. Tradingforetak kan fylle en stor LNG-tanker i USA og sende den til Europa for en total kostnad på 600 millioner kroner. Her selges lasten nå for inntil 2,75 milliarder kroner. Profitt 2 milliarder.

Det er energiekspert Laurent Segalen som sier dette til Business Insider: – Alt i alt er det galskap. Vi snakker ikke om marginer. Det handler om multiplikator.

Denne tilstanden er et forutsigelig resultat av at USA lyktes i å kjøre EUs energipolitikk i grøfta, ved å tvinge ut den billige russiske rørgassen som i en generasjon har holdt både industri og husholdninger i Europa med rimelig energi. Fordi Ukraina.

60 prosent av USAs LNG-eksport går nå til Europa, mot 20 prosent for ett år siden. EUs medlemsland betaler hva som helst for gassen. Det fører til at fattigere land taper i konkurransen. Livsnødvendige gassleveranser som de ellers ville ha fått blir omdirigert til EU-land.

Felix Booth, leder for LNG-analyse i Vortexa, sier til avisa at selskapene trolig tjener rundt 1,5 milliard dollar på hver last: – For tida er fortjenesten helt utrolig, sier han.

Profitørene er globale og noen av verdens største handelsselskaper, som Total Energie, Trafigura, og Gunvor. Total er franskbasert, Trafigura er basert i Singapore, og Gunvor har sitt hovedsete i Sveits.

Spotprisen på gass i Europa ligger for tida rundt 2700 kroner for en megawatt. Det er sju ganger så mye som i juni i år, og mer enn tyve ganger så mye som i riktig gode, gamle dager, det vil si sommeren 2020.

Det er Europas folk betaler for denne sinnssvake energipolitikken. Også vi her hjemme (hvis Norge fortsatt er «hjemme»?) Norske politikere har vært så smarte at de har knyttet landet vårt, som er Europas suverent største energieksportør, til masten på det synkende skipet EU.

Dermed tikker hver eneste prisøkning i EU systematisk inn på strømregninga vår.

Forrige artikkelSirisser som kvitrer i vaksine-ekkokammeret
Neste artikkelDrapet på Daria Dugina og svartelistinga av Roger Waters