Hvordan en skjult avdeling ved London college trener lederne for verdens sosiale medier

0

Bemannet av militære NATO-offiserer og tidligere statsministre og beryktet for å trene Vestens toppspioner, leverer Institutt for krigsstudier ved King’s College i London også arbeidsstyrken til mange av de største sosiale medieselskapene. Dette inkluderer Facebook, TikTok, Google og Twitter.

Av Alan MacLeod.

Alan MacLeod.

En studie utført av MintPress av profesjonelle databaser og nettsteder for arbeidsformidling avslører et bredt nettverk av krigsstudie-alumner som har mange av de mest innflytelsesrike jobbene i media, og utgjør en stille hær av individer som påvirker hva verden ser (og ikke ser) i sine feeds på sosiale medier.

Spionskole

Institutt for krigsstudier ligger i en imponerende bygning nær bredden av Themsen midt i London, i hjertet av det britiske etablissementet. Nåværende stab inkluderer den tidligere generalsekretæren i NATO, tidligere britiske forsvarsminister, og en rekke militæroffiserer fra NATO og NATO-vennlige land.

Det er også en yndet treningsbase for de hemmelige tjenestene. En rapport fra 2009, publisert av CIA, beskrev hvor fordelaktig det er å «bruke universiteter som et middel for etterretningstrening», og skrev at «eksponering for et akademisk miljø, som Institutt for krigsstudier ved King’s College London, kan legge til flere elementer som kan være vanskeligere å yte innenfor det offentlige systemet,» og nevner også at instituttets fakultet har «omfattende og veljustert etterretningserfaring.»

Vi er ikke opptatt her av tilegnelse av fagkunnskap eller finpussing av analyseteknikker. Slik undervisning leveres best i et trygt miljø med klassifiserte databaser og verktøy som analytikere vil ha tilgang til i sitt arbeid. Eksponering for et akademisk miljø, som f.eks Institutt for krigsstudier ved King’s College London, kan legge til flere elementer som kan være vanskeligere å yte innenfor myndighetssystemet: tett tilgang til akademiske disipliner, som f.eks militærhistorie, etterretningshistorie, internasjonale relasjoner, samfunnsvitenskap og så videre; en introduksjon til relevant litteratur; og eksponering for en rekke kritiske synspunkter, inkludert uortodokse. Men mest av alt, det tilbyr en innrammet plass der analytikere fra alle deler av samfunnet kan utforske med hver..

I 2013 holdt daværende forsvarssekretær og tidligere CIA-direktør Leon Panetta en tale ved avdelingen. «Jeg setter stor pris på arbeidet dere gjør for å trene og utdanne våre fremtidige nasjonale sikkerhetsledere, hvorav mange er i denne målgruppen,» sa han og la til at å utvide med teknologi, overvåking og nettkrigføring var av avgjørende betydning.

I fjor undersøkte MintPress avdelingens koblinger til etterretningtjenestene og gikk dypere.

Videre har universitetet fritt innrømmet å ha inngått en rekke hemmelige finansieringsavtaler med det britiske Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet. Imidlertid har de nektet å utdype disse kontraktene, og fortalte det undersøkende nyhetsbyrået Declassified U.K. at det kan undergrave nasjonal sikkerhet.

Mens Institutt for krigsstudier spiller en nøkkelrolle i å produsere Vestens etterretningsagenter, trener det også mange av verdens beste journalister, så vel som ledere for sosiale medier, hvis oppgave det er å beskytte oss mot feilinformasjonen fra andre. Som sådan er det en sentral del av den nye høyteknologiske informasjonskrigen som føres mellom Russland og Vesten, der den nasjonale sikkerhetsstaten i økende grad tar kontroll over kommunikasjonsmidlene under dekke av å beskytte oss mot Kreml.

En skole for spøkelser: London University-avdelingen kverner ut NATO-spioner
Alan Macleod avdekker de dype koblingene mellom den britiske sikkerhetsstaten
og Institutt for krigsstudier ved King’s College London.

Facebook

Til enhver tid utdanner avdelingen rundt 1000 studenter, hvorav mange har blitt øverste sjefer i det militære, etterretningssjefer og myndighetspersoner, både i Vesten og i land så forskjellige som Jordan, Nigeria og Singapore. Men i økende grad finner et stort antall kandidater fra krigsstudier arbeid i de mest innflytelsesrike mediene på begge sider av Atlanterhavet, og i Silicon Valley.

Mest betydelig blant de sosiale medieselskapene der krigsstudie-kandidater har betydelig kontroll er Facebook (nå omdøpt til Meta). For eksempel, mens han jobbet på seniornivå i den britiske regjeringen, tok Mark Smith en mastergrad ved avdelingen, og fullførte den i 2009. Mellom 2007 og 2017 jobbet han for Forsvarsdepartementet, utenrikskontoret og det nasjonale sikkerhetssekretariatet. I følge hans egen LinkedIn-profil ble han utplassert i utlandet tre ganger som politisk rådgiver for NATOs øverste militære befal og var en nøkkelfigur i strategiarbeide i å utforme svar til ISIS og andre terrorgrupper, samt arbeidet med Forsvarsdepartementets svar på det skotske uavhengighetsspørsmålet.

I 2017 flyttet Smith rett fra regjeringen til Meta, hvor han nå er Global direktør for global innholdsstyring, noe som ga ham betydelig makt til å diktere hva som er tillatt og hva som sensureres fra verdens største nyhets- og medieplattform.

Facebooks globale direktør for strategisk respons er også en tidligere krigsstudier-student. Etter endt utdanning jobbet Caitlin Baker med Midtøsten-antiterrorpolitikk på kontoret til forsvarsministeren i Washington og som direktør for Jordan og Libanon ved det nasjonale sikkerhetsrådet i det hvite hus. Mellom 2015 og 2017 var hun også visepresident Joe Bidens politiske rådgiver for Midtøsten. I løpet av denne tidsperioden utvidet administrasjonen raskt droneprogrammet sitt, og kom til å bombe syv land samtidig.

I oktober 2017 flyttet Baker sømløst fra forsvarsministerens kontor for å jobbe for Facebooks strategiske responsteam, og ble en global direktør. Det strategiske responsteamet bestemmer hvordan Facebook vil reagere på globale hendelser som valg, kriger og kupp, og bestemmer hvilket innhold som vil være tillatt og hvilke synspunkter som vil bli forbudt eller undertrykt.

Det er mange flere kandidater fra krigsstudier i innflytelsesrike roller på Facebook, inkludert:

Selv om dette absolutt ikke er å si at alle de nevnte er plantet av myndighetene, eller til og med at de er alt annet enn ideelle ansatte, kommer denne forbindelsen på et tidspunkt da Facebook raskt har begynt å flette seg sammen med den nasjonale sikkerhetsstaten. I 2018 kunngjorde selskapet at det, i et forsøk på å bekjempe falske nyheter, samarbeidet med NATOs tenketank, Atlantic Council, i en avtale som ga sistnevnte betydelig innflytelse på plattformens innhold. I dag er Facebooks etterretningssjef NATOs tidligere presseoffiser. Og en MintPress-studie publisert i forrige måned viste i detalj hvordan selskapet har ansatt dusinvis av tidligere CIA-tjenestemenn, hvorav mange nå innehar de mest politisk sensitive stillingene i selskapet og er ansvarlige for å bestemme hva milliarder av brukere ser daglig.

Møt de tidligere CIA-agentene som bestemmer Facebooks innholdspolicy
Facebook har rekruttert dusinvis av individer fra CIA til svært politisk sektorer som tillit, sikkerhet og innholdsmoderering.

TIKTOK

Krigsstudie-alumner innehar eller hadde også flere innflytelsesrike stillinger på videoplattformen TikTok. Disse inkluderer Haniyyah Rahman-Shepherd, en etterretningsanalytiker som jobber med å oppdage trusler og identifisere hatytringer, ekstremisme og feil- og desinformasjon; Michelle Caley, leder for innholdsstrategi; Manish Gohil, en tidligere risikoanalytiker for TikTok; Alexandra Dinca, leder for etterforskniner; Jeanne Sun, leder for sikkerhetsprogram; og Tom Dudley, leder for fysisk sikkerhet.

Scott O’Brien jobbet i mellomtiden for både Facebook og TikTok, først som etterretningsanalytiker for Facebook, hvor han spesialiserte seg på «menneskerettighetsundersøkelser» i «utsatte land», ifølge hans LinkedIn. Han er nå analytiker for etterretningsoperasjoner mot  påvirkning og discovery-analytiker hos TikTok. Før det jobbet han for det beryktede etterretningsbyrået Pinkerton.

I nyere tid har TikTok vært mottaker av betydelige oppmerksomhet fra regjeringshold. Fra Trump-administrasjonens trusler om å forby plattformen helt til nyheten om at president Biden instruerte TikTok-stjerner om hvordan de skulle dekke krigen i Ukraina, den amerikanske regjeringen, ser det ut til, snudde seg 180-graders rundt når det gjeldt appen. Dette skjedde samtidig som selskapet begynte å ansette et stort antall statsfunksjonærer i nøkkelposisjoner, inkludert personer fra NATO, Det hvite hus og CIA. En MintPress-undersøkelse som beskriver alt dette omtalte det som en «NATO til TikTok-rørledning.

Rørledning fra NATO til TikTok: Hvorfor ansetter TikTok så mange nasjonale sikkerhetsagenter?
Hvordan klarte TikTok å unnslippe den amerikanske regjeringens harme? Ved å fylle staben med NATO og nasjonalt sikkerhetspersonell ifølge en ny etterforskning av Alan Macleod.

Twitter og Google

Twitter har relativt færre krigsstudie-alumner. Men noen er i viktige posisjoner. Leder for globale program Sean Ryan beskriver for eksempel sin rolle som å «[å] lede et globalt programteam som driver en helhetlig forståelse av Twitters dynamiske risiko- og trussellandskap mens han jobber på tvers av cyber, fysisk, informasjon, plattform, policy, helse og omdømmedomener.» Han bemerker at analysen hans «informerer beslutningstakingen til strategisk lederskap samtidig som han støtter nøkkelpolitikk på tvers av flere team.»

Twitters direktør for innsiderisiko og etterforskning, Bruce A., er også en tidligere KCL-mann. Bruce A. tilbrakte 23 år i FBI, ble tilsynsspesialist, og forlot byrået i 2020 for å overføres direkte til Twitter.

Bruce er en av bare dusinvis av FBI-agenter og analytikere som Twitter har ansatt de siste årene – hvorav de fleste har blitt kastet inn i svært politisk sensitive felt, som sikkerhet, innholdsmoderering og tillit og sikkerhet, og gir dermed byrået betydelig innflytelse over plattformens innhold og utsikter.

Google ansetter også en rekke kandidater fra krigsstudier, blant dem informasjonspolitisk leder for Asia-Stillehav Jean-Jacques Sahel, policyrådgiver Grant Hurst, og analytiker på globale trusler Jessica O.

Federal Bureau of Tweets: Twitter ansetter et alarmerende antall FBI-agenter
Alan Macleod etterforsker det urovekkende antallet tidligere FBI-agenter og regjeringsagentersom blir ansatt av Twitter.

Journalistikk

For en enkelt avdeling ved en høyskole ved et universitet er det bemerkelsesverdig hvilken innvirkning Institutt for krigsstudier også har hatt på journalistikkfeltet. Avdelingen slår langt over sin vekt, med alumni i de fleste av verdens ledende medier, inkludert CNN, NBC News, The New York Times, Reuters og The Wall Street Journal, samt en rekke individer som befolker rekkene av den britiske statlige rikskringkasteren, BBC. Det ser faktisk ut til at hvis målet er å bryte seg inn i journalistikkfeltet, så er en grad fra Institutt for krigsstudier mer nyttig enn en grad fra King’s College Londons Institutt for kultur, medier og kreative industrier, dens de facto journalistikkskole.

Noen av disse journalistene går i lære hos etterforskningsstedene Bellingcat og Graphika, som begge er finansiert av den amerikanske regjeringen og som begge legger ut tvilsomme rapporter som demoniserer offisielt fiendtlige nasjoner. Ikke mindre enn seks Bellingcat-ansatte eller bidragsytere – inkludert Cameron Colquhoun, Jacob Beeders, Lincoln Pigman, Aliaume Leroy, Christiaan Triebert  og senioretterforsker Nick Waters – fulgte alle etterutdanning innen avdelingen. Faktisk begynte Bellingcat-grunnlegger Eliot Higgins i Institutt for krigsstudier i 2018 som gjesteforsker.

Graphika er også overdrevent bemannet av KCL krigsstudie-kandidater. Sammen pumper disse to gruppene ut høyt publiserte «etterretnings»-rapporter som advarer om ondsinnede handlinger begått av Russland eller andre utnevnte fiendestater, mens de i det stille blir finansiert av den amerikanske nasjonale sikkerhetsstaten selv.

Den beryktede London Spy School kverner ut verdens beste journalister
Alan Macleod undersøker de mørke forbindelsene mellom King’s College London
og noen av verdens mest fremtredende journalister.

Statsstøttet Nexus

Institutt for krigsstudier publiserer lignende arbeid som Graphika. Faktisk var dets fakultet avgjørende for å formidle ideen om russisk innblanding i amerikanske valg, og var kilden til mange av de mest vidtrekkende påstandene om Moskvas innflytelse i det amerikanske samfunnet. Rapporter publisert av departementet anklager Russland for å gjennomføre en kampanje for «informasjonspsykologisk krigføring» og anbefaler at militærutgiftene bør økes og at NATO må gjenoppta sin forpliktelse til å motarbeide Russland. Professor Thomas Rid vitnet til og med for Senatets utvalgte komité for etterretning om den «mørke kunsten» av russisk innblanding og fordømte WikiLeaks og journalister i alternative medier som uvitende agenter for desinformasjon.

Mange av organisasjonene beskrevet ovenfor ble også identifisert som foreslåtte medlemmer av en vestlig regjeringsjustert «mot»-propagandanexus etablert av EXPOSE Network. EXPOSE var angivelig et hemmelig initiativ finanisert av den britiske regjeringen som ville ha samlet journalister og statlige operatører i en allianse for å forme den offentlige diskursen på en måte som var mer gunstig for prioriteringene til vestlige regjeringer.

Et diagram som viser lederstrukturen til EXPOSE-nettverket publisert som en del av Integrity Initiative Leak 7

Dr. Neville Bolt fra Institutt for krigsstudier var i organisasjonens foreløpige rådgivende panel, sammen med Graham Brookie fra Atlantic Council (NATOs tenketank) og Ben Nimmo, tidligere presseoffiser i NATO, og tidligere etterforskningsdirektør for Graphika, og Facebooks nåværende etterretningssjef. Treningsstøtte vil i mellomtiden bli gitt av enkeltpersoner fra Bellingcat.

I det siste året har MintPress detaljert vist hvor mye av den offentlige sfæren, fra sosiale medieorganisasjoner som Facebook, Twitter, og TikTok til store søkemotorer som Google, til tenketanker og faktasjekkende organisasjoner, i det stille er mye tettere knyttet sammen med den nasjonale sikkerhetsstaten enn det som synes for det blotte øye. Institutt for krigsstudier ved King’s College London er en viktig del av denne statsstøttede forbindelsen. Det er en one-stop-shop for opplæring av mange av spionene, ansatte i tenketanker, journalister og antatt uavhengige etterretningsetterforskere som har stått i spissen for den nye informasjonskrigen.

Enkelt sagt, en avdeling bemannet av tidligere og nåværende militæroffiserer trener folkene som produserer nyhetene (journalister), de som manipulerer dem (etterretningstjenestemenn), og de som har ansvaret for å sortere fakta fra fiksjon og finne desinformasjon (ledere i sosiale medier). Det er litt av et system. Og imens – kontinuerlig – advarer de om trusselen om (utenlandske) statsstøttede påvirkningsoperasjoner.

For å være tydelig, er Kreml-propaganda reell, men rekkevidden er avgjort liten i forhold til de massive desinformasjonskampanjene som lanseres av den vestlige nasjonale sikkerhetsstaten. Og Institutt for krigsstudier er en sentral del av denne informasjonskrigen.


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert av MintPress: How One Spook-Run London College Department Is Training the World’s Social Media Managers

Oversatt til norsk for steigan.no av Kari Angelique Kaquesson.


Alan MacLeod er Senior Staff Writer for MintPress News. Etter å ha fullført sin doktorgrad i 2017 ga han ut to bøker: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting and Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent, samt en rekke akademiske artikler. Han har også bidratt til FAIR.org, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine og Common Dreams.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.