– Krigen i Ukraina må avsluttes nå før landet ikke lenger kan repareres

0
Illustrasjonsfoto fra Kiev. Shutterstock / Drop of Light

Oberstløytnant Douglas Macgregor: Jo lenger krigen med Russland varer desto mer sannsynlig er det at skadene på Ukraina  ikke lar seg reparere.

Av oberstløytnant Douglas MacGregor.

I et åpent brev med tittelen «U.S. må bevæpne Ukraina nå, før det er for sent» hevder 20 amerikanske offentlig talspersoner for krigen mot Russland i Ukraina at konflikten har nådd et avgjørende øyeblikk. For å vinne, insisterer forfatterne på, trenger ukrainske styrker en overflod av nytt utstyr, inkludert konstant etterforsyning av ammunisjon og reservedeler til artilleriplattformer, kort- og mellomdistanse luftvernsystemer for å motvirke russiske luft- og missilangrep, og ATACMS-ammunisjon som kan brukes av HIMARS med 300 km rekkevidde. Dette er nødvendig for å angripe russiske militære mål hvor som helst i Ukraina eller Krim.

I mellomtiden har den første flommen av utstyr og ammunisjon fra Washingtons europeiske allierte inn i Ukraina blitt redusert til en drypp. Daniel Fiott, en europeisk forsvarsanalytiker ved Vrije Universiteit Brussel, klaget: «Ukraina trenger maskinvare, ikke varm luft.» Like viktig er at flyktningtretthet setter inn over hele Europa.

Tyskere og ungarere mistet tålmodigheten med den ustanselige strømmen av flyktninger til Europa for en tid tilbake, men nå er polakkene i ferd med å nå metningspunktet. Polske husholdninger møter alvorlig økonomisk motvind. Polen har en av Europas høyeste inflasjonsrater – 15,6 prosent i juli – delvis forårsaket av krigen i Ukraina. Ettersom forholdene forverres om høsten og vinteren, er det ikke vanskelig å forestille seg et enormt offentlig press på Berlin, Warszawa, Praha, Paris og Roma for å få slutt på krigen i Ukraina.

Den harde sannheten er at innføringen av nye våpensystemer ikke vil endre det strategiske resultatet i Ukraina. Selv om NATOs europeiske medlemmer, sammen med Washington, D.C., ga ukrainske tropper et nytt snøskred av våpen, og det ankom fronten i stedet for å forsvinne inn i det svarte hullet av ukrainsk korrupsjon, vil treningen og den taktiske ledelsen som kreves for å gjennomføre komplekse offensive operasjoner ikke eksistere i Ukrainas 700 000 mann store hær. I tillegg er det en akutt unnlatelse ved ikke å erkjenne at Moskva ville reagere på en slik utvikling ved å eskalere konflikten. I motsetning til Ukraina er Russland foreløpig ikke mobilisert for en større krig, men det kan de gjøre raskt.

Amerikanske militære og sivile ledere ignorerer rutinemessig historiske erfaringer og hva vi kan lære av disse. Det viktigste er at de ignorerte hvor kritisk viktig menneskelig kapital i uniform er. Den utgjør ofte marginen som gir seier i krig.

Operasjon Barbarossa – Wikipedia
Operasjon Barbarossa var den tyske invasjonen av Sovjetunionen som begynte 22. juni 1941. Invasjonen innledet den tysk-sovjetiske krigen under andre verdenskrig. Det nasjonalsosialistiske Tysklands offensiv i 1941 kulminerte med slaget om Moskva og erobringen av Jelets og Rostov ved utløpet av Don. Wikipedia

Den 22. juni 1941 startet den tyske Wehrmacht sin invasjon av Russland (Sovjetunionen, red.) med flere hester enn stridsvogner. For det meste var de tyske bakkestyrkene sammensatt av infanteridivisjoner i storkrigsstil avhengig av hestetrekks-logistikk og artilleri. De tyske soldatene var uten tvil utmerkede, men bare et mindretall var utstyrt med ildkraft, mobilitet og panserbeskyttelse som var nødvendig for krigføring i Øst-Europa.

Av de millioner av tyske soldater som marsjerte inn i Russland, tilhørte omtrent 450.000 til 500.000 Tysklands mobile panserstyrke, den offensive slagmakten som tidligere hadde raskt knust sine polske, britiske, nederlandske, belgiske og franske motstandere. Disse (tyske) soldatene var de beste av de beste med brorparten av det moderne utstyret.

Det tok fire år, fra 1939 til 1943, å slite ned dette kjerneelementet til det punktet hvor storstilte tyske offensiver ikke lenger var mulig. Det sentrale poenget er at 55.000 av disse offiserene da var drept i strid (okt.1943).

Disse tyske offiserene var blant de beste og mest erfarne offiserene i hæren. De utførte de strålende manøvrene som brakte den dårlig utstyrte Wehrmacht til Moskvas porter i en krig på tre fronter – Vest-Europa, Middelhavet og Øst-Europa. De ledet den gjennom offensivene som kulminerte i kampene ved Kursk og El Alamein.

Et lignende problem plaget Luftwaffe. Tysk industri kunne skaffe moderne jagerfly, men Luftwaffe kunne ikke erstatte tapene til sine beste piloter mer enn den tyske hæren kunne erstatte sine beste offiserer.

I mellomtiden forsto admiral Isoroku Yamamoto viktigheten av menneskelig kapital i uniform bedre enn noen. Yamamoto ønsket ikke bare å slå og utslette den amerikanske flåten ved Pearl Harbor, men ønsket også å erobre Hawaii-øyene, og erklærte: «For å beseire den amerikanske marinen må vi drepe offiserene.» Yamamoto forsto hvor lang tid det tok å trene og forberede offiserer for marinen. Til syvende og sist tillot Japans angrep på Pearl Harbor amerikanske styrker å drepe det beste de keiserlige japanske væpnede styrkene hadde i luften og til sjøs.

I krig og fred er menneskelig kapital alt. Dessverre tillegger Washington dette (menneskelige kapital, red.) nesten ingen verdi og senker ivrig kravene for opptak av soldater og offiserer. Hvis denne holdningen vedvarer, og den vil sannsynligvis gjøre det, vil slappe krav innhente USAs militærvesen når våre styrker en gang møter en dyktig motstander i kamp.

John Adams, andre president i USA, sa: «Fakta er sta ting; og hva enn våre ønsker måtte være, våre tilbøyeligheter eller hva lidenskapen vår, krever kan de ikke endre fakta og bevis.» Adams har fortsatt rett.

Ukrainas krig med Russland er på et avgjørende punkt. Det er på tide å avslutte den. I stedet søker forfatterne av brevet å forsterke de feilene som er gjort. De krever en dypt mangelfull strategi for Ukraina som i beste fall vil føre til Ukrainas reduksjon til en krympet, innlandsstat mellom Dnepr-elven og den polske grensen. Dette er resultater av misforstått politikk med opprinnelse på 1990-tallet under Clinton-administrasjonen, som drev Russland ut i politisk isolasjon fra Europa og skapte Moskvas allianse med Beijing.

Å utvide NATO til Russlands grenser var aldri nødvendig og har blitt katastrofalt for Europa. Jo lenger krigen med Russland varer, jo mer sannsynlig blir det at skaden på det ukrainske samfunnet og dets hær vil være uopprettelig. Nøytralitet etter den østerrikske modellen for Ukraina er fortsatt mulig. Hvis Washington insisterer på å forevige Ukrainas krig med Russland, vil nøytralitetsalternativet forsvinne, NATOs skjøre «koalisjon av de villige» vil kollapse, og Ukraina vil bli den nye «syke mannen i Europa» og forbli en katalysator for fremtidig konflikt.


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert av The American Conservative: Reinforcing Failure in Ukraine

Douglas MacGgregor, oberst (ret.) er seniorstipendiat i The American Conservative, tidligere rådgiver for forsvarsministeren i Trump-administrasjonen, en dekorert krigsveteran og forfatter av fem bøker.

Oversatt av redaksjonen i Derimot.no

Forrige artikkelHvordan en skjult avdeling ved London college trener lederne for verdens sosiale medier
Neste artikkelMacron: «Det er slutt på overfloden!»
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.