Hvor ble det av Ukrainas Kherson-offensiv?

0
Shutterstock

I ukevis har vi fått høre at det er like før Ukraina setter inn en storoffensiv mot den russiskokkuperte havnebyen Kherson i sør. Her er et knippe slike artikler i USAs hovedstrømspresse:

Her hjemme har mediene skrevet sine versjoner av det samme, slik som ABC Nyheter: Nærmer seg det store slaget om Kherson: – Det ukrainerne gjør er veldig intelligent

Dette er igjen en avskrift av det den ukrainske avisa Kyiv Independent, skriver.

Men det har ikke skjedd stort på Kherson-fronten på flere måneder. Her er kartet 14. mai:

Source LiveUAmap 14.5

Og her er kartet 12. august:

Source LiveUAmap 12.8

Som man ser er det praktisk talt ingen forskjeller. En liten landsby erobret og en mislykket elvepassasje er det «Kherson-offensiven» har produsert så langt.

– Del av en psykologisk operasjon

Moon of Alabama har sett på bakgrunnen for denne kampanjen.

Den 9. august snakket Zelenski-rådgiver Mikhail Podolyak med et ukrainskspråklig BBC-kanal. Det ukrainske nyhetsnettstedet Ctrana rapporterte om det (maskinoversettelse): Podolyak kalte uttalelsene om motangrepet på Kherson «en del av informasjonen og den psykologiske operasjonen»:

Rapporter om motoffensiver fra Ukrainas væpnede styrker i sørlig retning er en del av den «informasjonspsykologiske spesialoperasjonen». Dette sa rådgiveren for OP-sjefen Mikhail Podolyak i et intervju med BBC.

Den nyheten nådde ikke Washington Post-propagandisten David Ignatius. Den 11. august berømmet han fortsatt den ikke-eksisterende ‘sørlige offensiven’:

A southern offensive opens in the Ukraine war

Den 12. august, en dag etter at Ignatius-teksten ble publisert, tegnet fire Washington Post-reportere et annet bilde:

On the Kherson front lines, little sign of a Ukrainian offensive

MYKOLAIV-REGIONEN, Ukraina — På frontlinja i sørøst i Ukraina er det lite som tyder på at en stor motoffensiv er under oppseiling. I flere uker har vestlige etterretnings- og militæranalytikere spådd at en ukrainsk kampanje for å gjenerobre den strategiske havnebyen Kherson og det omkringliggende territoriet er nært forestående. Men i skyttergraver mindre enn en kilometer fra Russlands posisjoner i området, dukker ukrainske soldater ned under et eskalerende angrep av artilleri, med liten evne til å rykke fram. …

Framgangen ukrainske styrker hadde gjort her de siste månedene – med å gjenerobre en rekke landsbyer fra Russlands kontroll – har stort sett stoppet opp, med soldater som er svært utsatt i det åpne terrenget.

«Det er ingen steder å gjemme seg,» sa Yuri, som har kjempet her uten pause siden begynnelsen av krigen, og som andre soldater oppga han ikke etternavnet sitt, i tråd med protokollen. Enheten hans har et sammenrasket arsenal: moderne antitankvåpen og et sovjetisk maskingevær produsert i 1944, og fokuset her er å holde linja.

Ukrainske militære tjenestemenn er ordknappe på enhver tidsramme for et bredere press, men sier at de trenger flere forsyninger av vestlige våpen før det kan skje. Ukraina mangler kapasitet til å starte en fullskala offensiv hvor som helst langs den 1200 mil lange frontlinjen, innrømmet en sikkerhetstjenestemann.

Moon of Alabama konkluderer:

Ingen nye våpen kommer inn i Mykolaiv-området. Frontlinjeenheter er utarmet og har ikke blitt rotert ut siden mars. Russiske styrker har overveldende materiell overlegenhet i området.

Det er ingen ukrainsk Kherson-offensiv. Det blir ingen ukrainsk Kherson-offensiv.

Hvis det blir en offensiv i det generelle området vil den bli lansert av russisk side som vil overkjøre de få utmattede ukrainske styrkene som holder frontlinjen.

Kommentar:

Uten å være på bakken på Kherson-fronten er det vanskelig å ta stilling til disse vurderingene. det vi kan slå fast at når det gjelder den lenge varslede Kherson-offensiven har det vært svært mye prat og ekstremt lite ull.

Russerne har så langt konsentrert seg om å rive i filler den ukrainske fronten i Donbass, og den har nå mer eller mindre kollapset. Etter det ser det ut til å bli sørfrontens tur.

Ukrainas tragedie er at landet har blitt brukt som et vestlig instrument for å ødelegge Russland. Hadde ikke Vesten pusjet på for krig og konflikt, kunne man kanskje fått et føderalt Ukraina med Donbass som autonome russisktalende republikker i 2014. Men dette alternativet ble revet i stykker av NATO og deres nazistiske stormtropper i Odessa og Mariupol, og siden av Porosjenkos «anti-terror-operasjon» eller rettere terrorkrig mot de sivile i utbryterrepublikkene.

Odessa 2. mai 2014 – massakren som startet krigen

Mariupol killings: US backs Ukrainian regime’s reign of terror

Porosjenko: For hver drepte soldat vil vi drepe hundrevis

Denne krigen kunne vært unngått for lenge siden, men det var ikke i NATOs interesse. Det er Ukrainas ulykke og Ukrainas skjebne.

Den psykologiske kampanjen om en «Kherson-offensiv» holdes i gang for å holde krigen i gang, og slik blir enda tusenvis på tusenvis av ukrainere drept i en krig for NATO.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelFrakoblingen mellom Kina og USA tar fart
Neste artikkelDrapsforsøket på Salman Rushdie og redselen for å drøfte militant islam
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).