Hva om Støre oppløste folket og valgte seg et nytt?

0

I et intervju med VG går Jonas Gahr Støre hardt ut mot å stenge kablene til Europa og sier: − Det Norge vil ikke jeg være statsminister i.

Norge har store inntekter som gasseksportør til Europa. Da kan vi ikke kutte strømmen til et kontinent i krise, sier statsminister Jonas Gahr Støre til VG.

I dette intervjuet slår Støre hardt tilbake mot partiene som vil kutte krafteksporten til Europa – og leverer et varmt forsvar av de utskjelte kablene som han sier Norge er helt avhengige av. Han sier også at ingen kan forvente at strømkrisen kan løses på 1–2–3.

– Det strukturproblemet som er i Europa, med en krig som fører til bortfall av energi, det er klart at det skaper en krise som du ikke klarer å løse over natta, sier Støre.

Her hjemme har det vært en hissig debatt om kraftkablene til Europa. Flere partier, anført av Frp og Rødt, har tatt til orde for en kraftig brems i eksporten.

Det vil Støre ikke være med på. Kablene er nødvendige for Norge, sier han.

– Et Norge som tjener store penger på sin gasseksport, men som sier at nå lukker vi døren på andre måter, det Norge vil ikke jeg være statsminister i.

Ikke Norges statsminister, men EUs administrator av Norge

Det går klart fram av intervjuet at Jonas Gahr Støre ikke ser seg som en statsminister som skal kjempe for det norske folkets interesser, men som skal sørge for at EU får dekket sine behov i Norge.

Når han sier at han ikke vil være statsminister for et land som kapper kablene til Europa, så er det jo bare å takke for tilbudet. Ingen tvinger Støre til å være statsminister. Men det norske folket bør tvinge politikerne til å sikre at vi har den billige energien vi trenger. De politkerne som ikke vil være med på det, får finne seg noe annet å gjøre.

Aasland: Det er viktig at Norge stiller vannkrafta til disposisjon slik at EU kan nå sine mål (!)

At regjeringa bare administrerer EU-kolonien Norge på vegne av EU ble enda tydeligere da energiminister Terje Aasland (Ap) uttalte seg under Arendalsuka:

– Norsk vannkraft er en stabiliserende faktor som det er viktig at Norge stiller til disposisjon slik at EU kan nå sine mål, sa Aasland.

Han krever nå fortgang i arbeidet for å øke energiproduksjonen. På et møte i Arendal tirsdag understreket han at grunnlaget for trygghet ligger i energisikkerhet.

– Vi kan ikke bare tenke på oss selv, sa Aasland og viste til at usikkerheten i Europa er enorm som følge av Russlands invasjon i Ukraina.

– Den har fått store energipolitiske konsekvenser, slo han fast.

Bortfallet av russisk gass har fått EU til å kaste seg rundt og få fortgang i utbyggingen av både sol- og vindkraft samt hydrogen. Men dette vil ta tid.

– Norsk vannkraft er en stabiliserende faktor som det er viktig at Norge stiller til disposisjon slik at EU kan nå sine mål, sier Aasland, som mener det er viktig at det nå investeres mer for å oppgradere vannkraftanleggene.

– I tida framover må vi tørre å ta noen tøffe beslutninger og knuse noen egg, sier han.

Vi tviler ikke på at regjeringa vil knuse egg, og vi er heller ikke i tvil om at disse eggene befinner seg i Norge, og at de eggene handler om norsk natur og det norske folkets interesser.

For at EU skal nå sine mål, vil regjeringa fortsette, og antakelig trappe opp, den raseringa av norsk natur som begynte under Erna Solberg.

Ville det ikke være lettere for regjeringa å oppløse folket og velge seg et nytt?

Etter arbeideroppstanden i Berlin i 1953 skrev den tyske dikteren Bertolt Brecht:

Løsningen

Etter opprøret 17. juni 
Lot sekretæren i Forfatterforbundet 
flygeblader bli utdelt på Stalinalleen 
De sa at folket 
hadde mistet regjeringens tillit
Og det kunne bare vinne den tilbake 
ved fordoblede arbeidskvoter. 
Ville det ikke i så fall vært 
enklere for regjeringen 
Å oppløse folket 
Og velge et nytt?

PS:

Siden Støre og Aasland bringer inn bortfallet av russisk gass til Europa, så er det på sin plass å minne om at det er EU sjøl som (etter krav fra USA) har bestemt seg for å ikke ta imot russisk gass. Det er EU sjøl som har skapt de problemene de står oppe i. Og nå vil altså regjeringa at det er vi som skal løse de problemene EUs egen politikk har skapt.

Forrige artikkelTallene for vaksineskader og dødsfall er rystende
Neste artikkelPutin kommer til G20-møtet i Indonesia til tross for USAs krav om å ekskludere Russland
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).