Afghanistan: USA støtter terror og stjeler statseiendom – Kina investerer i økonomisk utvikling

0
Afghan people carry China-donated relief supplies in Jawzjan province, Afghanistan, Aug. 24, 2022. A total of 75 families who lost their houses in a recent fire that occurred in Faizabad district of the northern Jawzjan province have received humanitarian assistance donated by China, a provincial officer said Thursday. Photo:Xinhua

Det er en voldsom kontrast mellom hvordan de to ledende stormaktene i verden behandler et av verdens fattigste land, Afghanistan.

USA har stjålet verdier for milliarder av dollar fra Afghanistan. Ta ikke våre ord for det. Den systemlojale avisa Washington Post skriver: The United States is stealing Afghanistan’s money.

Artikkelforfatteren peker på at Biden-administrasjonen gjennom en executive order har beslaglagt/stjålet 40 prosent av Afghanistans utenlandsreserver. For et hvert land ville dette være ille, for et fattig land er det katastrofalt.

Dessuten støtter de terroriser i Afghanistan, sier Irans ambassadør i FN.

Kinas holdning er diametralt motsatt. Landet har riktignok ikke anerkjent Taliban-regimet, formelt, men i praksis er det økonomiske samarbeidet i full sving.

Laura Zhou skriver i South China Morning Post:

Da Taliban tok tilbake kontrollen over Kabul for et år siden etter tilbaketrekkinga av amerikanske tropper fra Afghanistan, var Yu Minghui en av svært få kinesiske forretningsmenn som bestemte seg for å bli værende. Siden den gang har Yu måttet takle endringer håndhevet av landets nye herskere, håndtere tjenestemenn som har erstattet dem fra den tidligere USA-støttede regjeringa, og reforhandle prosjekter som har vært i arbeid i årevis. Som en del av lammende sanksjoner som ble pålagt Taliban av USA, ble 9,5 milliarder dollar i afghanske eiendeler frosset. Det har ført til restriksjoner på bankuttak, med afghanere som ikke har lov til å ta ut mer enn 400 dollar i ukan fra kontoene sine.

Men Yus avgjørelse ser ut til å ha lønnet seg. Fire stålbehandlingslinjer som fabrikken hans installerte i fjor er i drift, og lokale sikkerhetstjenestemenn besøker China Town, en 10-etasjes bygning som han driver, fra tid til annen «for å lytte til behovene til de kinesiske kjøpmennene».

«Taliban sier ikke bare at de er støttende; de støtter faktisk vårt arbeid,” sa Yu, som har vært i virksomhet i Afghanistan siden 2001 og også leder China Arab Economic and Trade Promotion Committee. «Det er ikke mange utenlandske investorer her, og disse tjenestemennene vet hvem man kan stole på.»

Denne tilliten ble demonstrert i slutten av april da Taliban-regjeringa etter måneder med reforhandlinger godkjente et felles prosjekt for å utvikle et industriområde på USD 216 millioner i utkanten av Kabul. Det første kinesisk-afghanske infrastrukturprosjektet siden Taliban kom tilbake til makten, forventes det å være vertskap for opptil 150 fabrikker.

Andre land kan gjøre det samme

Sushant Singh skriver på Twitter:

Kinas økonomiske innflytelse i Afghanistan utvides jevnt – det er landets tredje største handelspartner etter Pakistan og Iran – og etter USAs tilbaketrekning har Kina sendt flere runder med humanitær og økonomisk bistand til Afghanistan.

Den indiske diplomaten M. K. Bhadrakumar kommenterer dette slik:

Strålende. Kina viser vei. Ikke sitt på baken og jamre ett eller to år om «gjeldsfelle»! Det er ingenting som hindrer europeere, amerikanere eller indere fra å gjøre det kinesere, russere og iranere gjør uten å bli viklet inn i diplomatisk anerkjennelse.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRockefeller International: En verden etter dollaren kommer
Neste artikkelArbeiderpartiet som ble Konsulentpartiet og mistet fingerspissfølelsen