Tidenes falskeste, mest PR-intensive krig

0

Av Caitlin Johnstone.

Presidenten og presidentfruen i Ukraina har posert for et romantisk fotoshoot med magasinet Vogue, der president Volodymyr Zelensky legger poetisk ut om sin kjærlighet til sin kjære kone.

OK, jeg vet jeg hva du tenker nå: hvordan kan det ha seg at Zelensky tar seg tid til et fotoshoot med Vogue midt i den travle timeplan sin, full av PR-opptredener for andre store vestlige institusjoner?

Dette er tross alt den samme Volodymyr Zelensky som har vært travelt opptatt med videoopptredener for Grammy Awards, Filmfestivalen i Cannes, World Economic Forum og sannsynligvis Bilderbergergruppen også, og han har hatt treff med kjendiser som Ben Stiller, Sean Penn, og Bono og the Edge fra U2. Bare en inneklemt diskusjon om den strategiske betydningen av langtrekkende artilleri med Elmo fra Sesam Stasjon kunne gjort PR-turnéen hans mer travel enn den har vært.

Å ja? Er det ikke liksom en krig eller no’ på gang i Ukraina? En ville kanskje tenkt og trodd at han ville vært littegranne opptatt med dét også.

Krigstid Vogue-fotoseanser. Veldig alvorlig. La oss fortsette å sende ukrainske ukentlige hjelpepakker for milliarder avdollar for å beskytte «demokratiet». Ikke still spørsmål ved dét.

Kall meg gal, men jeg begynner å mistenke at det kan være en samlet innsats for å manipulere måten vi tenker på om krigen i Ukraina. Faktisk vil jeg til og med gå så langt som å si at dette er den mest aggressivt persepsjonsstyrte krigen vi noen gang har opplevd.

Siden Russland invaderte Ukraina i februar har vi ikke bare blitt bombardert med massemediepropaganda ulikt noe vi noen gang har sett mens russiske medier blir renset ut av eteren, vi ser også det nye medieelementet med helt enestående mengder nettsensur, algoritmestimulert propaganda og trolling i sosiale medier.

Så vi har bokstavelig talt aldri sett så mye samlet innsats lagt i å manipulere måten publikum tenker på om en krig. Noe som er fornuftig, gitt at det er en dypt farlig proxy-krig som vil være til absolutt null nytte for vanlige mennesker. På ingen måte, form eller fasong.

Jeg mener, kan du forestille deg at folk bare fikk lov til å tenke sine egne tanker om regjeringens økonomiske krigføring mot Russland som skader dem økonomisk og skyver millioner av mennesker ut i sult med godkjenning, viten og vilje fra den amerikanske regjeringen? Eller om amerikanerne fikk lov til å lure litt på det det med at alle de milliardene de pøser inn i denne proxy-konflikten kunne brukes bedre hjemme? Eller hvis folk begynte å protestere mot en unødvendig konflikt for geostrategisk dominans som truer deres liv og livet til alle de kjenner med fare for atombombe-utslettelse?

Nei, sånt kan vi jo ikke ha noe av.

«Et enormt antall ukrainske soldater dør hver dag. Zelensky: «la oss ha lage Vogue-shoot»

Forskjellen mellom å ønske å fortelle folk sannheten om noe og å ville manipulere oppfatningen deres av noe er som forskjellen mellom natt og dag. Det hender at sanne fakta brukes til å påvirke folks oppfatning på den ene eller andre måten, men hvis agendaen din er å manipulere oppfatningen i stedet for å fortelle sannheten, vil du nødvendigvis bli tvunget til å belage deg på løgner, halvsannheter, forvrengning og løgn ved unnlatelse der sannheten ikke tjener den agendaen.

Om de fortalte oss sannheten om denne krigen, ville de ikke sensurert russiske medier. De ville ikke sensurert nettstemmer som er uenige i de offisielle fortellingene om Ukraina. De ville ikke kontinuerlig trykke massemedias persepsjonsstyring i fleisen på oss, og de ville i hvert fall ikke satt Ukrainas sjefskjendis på forsiden av magasinet Vogue.

Vi blir manipulert, og vi blir lurt. Og vi blir manipulert og lurt fordi vår egen selvstendig oppfattelse utformet på egen hånd ville gå i strid med imperiets interesser. De lyver til oss fordi folkets interesser og imperiets interesser, som vanlig, er direkte i strid med hverandre.


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Caitlin Johnstone: The Phoniest, Most PR-Intensive War Of All Time

Oversatt til norsk for steigan.no av Kari Angelique Jaquesson.

Forrige artikkelFantasikriminalitet
Neste artikkelEr det ingen interesse for å ta norske skoleelevers personvern på alvor?
Caitlin Johnstone
Caitlin Johnstone er en australsk journalist og blogger. Hun skriver på sine nettsider at artikelene hun signerer stort sett er blitt til i dialog og samarbeid med ektemannen Tom Foley. "Det virker ganske åpenbart for meg at arten vår er på vei mot katastrofe hvis vår oppførsel i stor skala forblir diktert av systemer der mennesker og nasjoner konkurrerer med hverandre om makt og profitt i stedet for å samarbeide med hverandre til beste for alle. Jakten på profitt for sin egen skyld dreper biosfæren vår og agendaen for unipolar dominans driver oss stadig nærmere atomkrig, så jeg finner det ingen overdrivelse å si at selve vår overlevelse avhenger av å forlate kapitalismen og imperialismen til fordel for samarbeidsbaserte samfunnsmodeller."