Også polske og italienske bønder på barrikadene

0

Etter Nederland og Spania er det nå Polens og Italias tur: Polske bønder protesterer mot de grufulle gjødselprisene på den ene siden og billig kornimport fra Ukraina på den andre. Italienske bønder roper: Vi er bønder – vi er ikke slaver! Vi må få endene til å møtes!

Billig korn fra Ukraina irriterer polske bønder

I Polen er en av hovedårsakene til protesten i regi av Agrounia misnøye med avskaffelsen av toll på landbruksprodukter fra Ukraina – et tiltak fra EU, skriver Politikeren. Ukrainsk korn havner nå i Polen, men ikke i Nord-Afrika, hvor det faktisk trengs. Samtidig sliter polske bønder med de enorme gjødselprisene. I de polske regionene Podkarpacie eller Lublin er mais og hvete nesten ikke lenger til salgs for dem.

Den polske regjeringen ser ut til å ha mistet oversikten over ting. “De vet ikke engang hva som kommer inn i landet og hva som skjer med disse varene etterpå,” sa Michał Kołodziejczak, styreleder i Agrounia, til Business Insider Polska.

Og dette irriterer bøndene. Som Agrounia-sjefen annonserte, kan regne med at de vil uttrykke dette skarpt. – Dekkene skal brenne. Bønder har investert mye, og i dag står de mot veggen. Og de spør meg hvordan jeg skal organisere brenningen av dekk foran Seym – sier han.

Ifølge demonstrantene tar dagens situasjon knekken på produsenter som allerede sliter med enorme kostnadsøkninger. Støtte i form av subsidier til gjødsel eller lavere skatt på drivstoff er etter deres mening ikke nok til å gi dem den hjelpen de trenger.

Italia: Vi er bønder – vi er ikke slaver!

I Italia er bondeprotestene de siste i en serie med demonstrasjoner, streiker og protester over hele landet. Den italienske sammenslutningen av private bygg- og bygningsteknikere organiserte i juni ​​en protest mot regjeringas beslutning om å avlyse den såkalte SuperBonus-ordningen. Tiltaket – som ga huseiere tilgang til en skattefradrag på opptil 110 % på kostnadene ved å oppgradere hjemmet deres – ble innført i fjor i et forsøk på å motvirke de uhyggelige effektene på økonomien av Covid-krisa.

I mellomtida har drosjesjåfører over hele Italia iscenesatt den ørtende streikeaksjonen som forstyrrer trafikken i flere byer. Drosjesjåfører er på krigsstien mot regjeringa når det gjelder et EU-direktiv som tar sikte på å liberalisere deres sektor.

Det nasjonale statistikkbyrået Istat sier at husholdningenes tillit til regjeringa har falt i juni, midt i store bekymringer over økende energikostnader og for konsekvensene av Ukraina-krisa.

I Italia er inflasjonen den høyeste på mange år og passerte i juni 8% ifølge TradingEconomics.

Forrige artikkelNå også i Spania: Bønder sperrer motorveien i Andalusia
Neste artikkelPatrice Lumumbas tann representerer plyndring, motstandskraft og oppreisning