Nå deler verden seg i to og USA ser ut til å lide Romerrikets skjebne

0

For første gang har verden utenom Vesten en kritisk masse som gjør dem i stand til å bryte ut av USAs hegemoni, og USA har en snylterøkonomi som ikke lenger har den økonomiske evnen til å fornye seg, like lite som Romerriket hadde det. Dette er en av de sentrale tankene i dette utdraget av samtalen mellom journalisten Ben Norton og økonomen Michael Hudson.

Av Michael Hudson.

Slik vi ser det nå, deler verden seg i to deler. Vi kan se det i kampen mot Russland, som også er en kamp mot Kina, og mot India. Og det ser ut til at det også gjelder Indonesia og andre land.

USA presser på for en verden som kan kontrolleres av amerikanske investorer. Idealet til den amerikanske nyliberale planen er å gjøre mot andre land det den gjorde mot Russland etter 1991: ta hele deres offentlige domene, oljeselskapene deres, nikkelgruvene deres, de elektriske selskapene deres, gi alt til det velstående oligarkiet, som kan tjene penger først når det har tatt kontroll over disse selskapene, ved å selge aksjene til Vesten.

Vesten vil kjøpe ut olje, akkurat som Mikhail Khodorkovsky prøvde å selge Yukos-oljen til Standard Oil i Vesten. Og vi må sette inn et oligarki som vil selge hele det nasjonale domenet, alt av arv og naturressurser, og alle selskapene, til amerikanske investorer for en billig penge.

Det russiske aksjemarkedet var i spissen for alle aksjemarkedene i verden fra 1994 til ca. 1998. Dette var en stor plyndringsaffære. USA ønsker å kunne gjøre det mot resten av verden.

Og USA ble rasende da Russland sa at vi har mistet flere innbyggere som følge av nyliberalisme enn vi gjorde i hele andre verdenskrig da vi kjempet mot nazismen. Vi må stoppe.

Og Russland begynte å si at vi må bruke Russlands befolkning, industri og naturressurser til fordel for Russland, ikke til fordel for USA.

USA ble fullstendig rasende over dette. Og raseriet har brutt ut i NATO-krigen mot Russland de siste månedene, og det som pågår nå.

Og USA sier, det amerikanske utenriksdepartementets tjenestemenn har sagt, det vi ønsker å gjøre er å dele opp Russland i kanskje fire forskjellige land: Sibir, Vest-Russland, Sør-Russland eller Sentral-Asia, kanskje Nord-Russland.

Og når vi først har gjort det, avskjærer vi Russland fra Kina, så går vi inn i Kina. Vi finansierer, vi sender ISIS og al-Qaida inn i de uiguriske områdene, de muslimske områdene, og vi starter en fargerevolusjon der. Og så bryter vi opp Kina, i en nordlig del, en sørlig del, en sentral del.

Og når vi først bryter dem opp, kan vi mer eller mindre kontrollere dem. Og vi kan da komme inn, kjøpe opp ressursene deres og overta deres industri, deres arbeidskraft og deres regjering, og bli rikere gjennom å få rikdommen fra Kina, Russland, India, Indonesia og Iran som vi ikke lenger produserer i USA, nå som vi har avindustrialisert.

Så verden deler seg i to deler. Og det er ikke bare USA og dets europeiske satellitter på den ene siden versus den ikke-hvite befolkningen på den andre siden; det er finanskapitalismen versus resten av verden, som beskytter seg selv ved hjelp av sosialismen, som på mange måter oppfyller det som var idealet til industriell kapitalisme på 1800-tallet, da industrikapitalismen faktisk var progressiv.

Og det var progressivt. Det er en del av hele temaet i boka mi. Det var revolusjonerende. Den prøvde å frigjøre økonomier fra arven fra føydalismen, fra arven fra arvelige landeiere.

Og nå er ikke finansklassen lenger utleierklassen, men utleierklassen betaler mesteparten av inntektene sine til finansklassen i form av boliglånsrenter, da den låner penger til å kjøpe eiendom og bolig og næringstomter på kreditt.

Og du har den typen finansiering som har økt boligprisene i USA til over 40 % av inntekten, som offisielt er garantert for boliglån. Det har priset amerikansk arbeidskraft ut av markedet.

Privatisert helsevesen, 18 % av BNP, som også priser Amerika ut av verdensmarkedet. Gjeld, bilgjeld, studiegjeld, som i andre land er utdanning gratis; som også priser Amerika ut av markedet.

Så du har en i utgangspunktet konkurranseudyktig økonomi som begår økonomisk sjølmord, følger den samme dynamikken som ødela Romerriket, hvor et rovdyroligarki tok over og opprettholdt makta ved en attentatpolitikk mot sine kritikere, bare veldig likt det USA har gjort i Latin-Amerika og andre land.

Så du får historien til å gjenta seg med denne samme typen verdensdeling. Denne splittelsen kunne ikke ha skjedd på 1970-tallet, med Bandung-konferansen i Indonesia. Det var andre forsøk fra de alliansefrie nasjonene på å bryte fri fra amerikansk imperialisme, men de oppnådde ikke en kritisk masse.

Så akkurat nå, for første gang, har du en kritisk masse. Og du har evnen til Kina, Iran, Russland, India, andre land sammen til å være sjølforsynt. De trenger ikke noe forhold til USA.

De kan håndtere sine egne; de kan lage sitt eget pengesystem utenfor Det internasjonale pengefondet, som i utgangspunktet er en arm av USAs forsvarsdepartement. De kan gi lån for å bygge opp infrastrukturen til land utenfor Verdensbanken, som i utgangspunktet er en arm av USAs forsvarsdepartement, djup staten.

Så du har den amerikanske økonomien – i hovedsak en fusjon mellom det militærindustrielle komplekset og Wall Street FIRE-sektoren, finans, forsikring og eiendom – virkelig ikke kan utvikle seg mer enn Romerriket kunne utvikle seg, ved å prøve å skaffe seg med militær makt det det kunne ikke produsere hjemme lenger.

Kina og andre land, nå som de har sin industrielle base, råvarene, maten, evnen til å brødfø seg sjøl, landbruket og teknologien, kan de gå sine egne veier.

Og så vi ser de siste månedene begynnelsen på en krig som kommer til å vare i, tror jeg, 20 år, kanskje 30 eller 40 år. Verden deler seg.

Og det vil ikke være noe vakkert syn, for USA og dets europeiske satellitter prøver å kjempe for å forhindre et uunngåelig brudd de ikke kan forhindre, like lite som Europas godseierklasse kunne hindre industriell kapitalisme i å utvikle seg på 1800-tallet.


Michael Hudson: Slutten på den vestlige sivilisasjonen – hvorfor den mangler motstandskraft, og hva som vil ta dens plass. I en stor forelesning på Global University i Kina 11. juli 2022 sammenliknet den berømte økonomen Michael Hudson den vestlige sivilisasjonens vekst og kommende fall med tidligere imperier. Her publiserer vi det konkluderende avsnittet. Hele foredraget finnes her.

Vi har publisert en del av foredraget her:

Den nye kalde krigen deler verden i to motstridende økonomiske systemer

Les også: Det gjør vondt når imperier brister

Jan Asselyn, Italiensk landskap med ruiner av en romersk bro og akvedukt
Forrige artikkel– Folk overvurderer USAs krigsmaskin og undervurderer USAs propagandamaskin
Neste artikkelHvorfor nederlandske bønder gjør opprør