Korrupsjon i Kenya – WHO driver landgrabbing for å lage nytt «krisesenter»

0
Kenyatta University Vice- Chancellor Paul Wainaina Foto: Francis Nderitu I Nation Media Group

Det er trøbbel i Kenyatta University etter at regjeringssekretæren Joseph Kinyua beordret visekansler professor Paul Wainaina om å gi fra seg stillingen på universitetet på grunn av at en strid mellom universitetet og Kenyatta University Teaching and Referral Hospital om eierskapet til et 400 hektar stort stykke av land ble satt på spissen, skriver den kenyanske avisa Nation. Dette kommer også rapporter om at professor Wainaina har forlatt institusjonen under uklare omstendigheter.

Dette kommer bare to dager etter at president Uhuru Kenyatta kritiserte universitetsledelsen for å motsette seg planer om å avstå en del av læreinstitusjonens landområde til Verdens helseorganisasjon (WHO), som setter opp en Emergency Hub til Sh 600 millioner (ca. 52 millioner norske kroner) for å ivareta deres regionale operasjoner.

Universitetet og sykehuset har kjempet om landområdet, og universitetet sa at det ble skilt ut uten at de visste det. I en tale til pressa i forrige uke sa Kenyatta Universitys visekansler Paul Wainaina at ideen om å gi land til WHO ikke var i universitetets beste interesse, da ingen konsultasjoner ble gjennomført og de ikke var involvert.

Men uten å nevne navn, sa Kenyatta at noen individer ikke resonnerer med nasjonens beste i tankene, og sa at slike ledere burde forandre seg og være klare til å gå av med ham når han går av med pensjon om en måned etter at hans regjeringstid er over.

«Vi har individer som er veldig uvitende og oppfører seg som om de aldri har gått inn i et klasserom … de forstår ikke at Kenya aldri har operert isolert. Vi skal håndtere disse personene raskt og veldig effektivt, sa han i en ikke så lite truende formulering.

WHO Health Emergency Hub

Det nye knutepunktet vil hjelpe til med å trene et korps på 3000 førstelinjeeksperter fra hele regionen, skriver Science Africa. Målet er at hvert land i Afrika skal ha minst ett integrert team av beredskapseksperter som vil være klare til å bli utplassert innen de første 24 timene av en nasjonal helsekrise.

Et bredt spekter av fagpersoner, inkludert laboratorieeksperter, epidemiologer, dataforvaltere, antropologer, feltlogistikere og mental helse og psykososiale eksperter vil få opplæring på senteret. Grunnleggingsseremonien i Nairobi 9. juli ble bistått av Kenyas president, H. E. Uhuru Kenyatta, generaldirektøren for WHO, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus og WHOs regionale direktør for Afrika, Dr Matshidiso Moet.

Bill & Melinda Gates Foundation

WHOs Health Emergency Hub har også forbindelser til Bill & Melinda Gates Foundation. African Business skriver: Bill & Melinda Gates Foundation Pledges Continued Support for Kenya.

I en tale for å hylle Gates-stiftelsens Kenya-initiativ sa landets helseminister Mutahi Kagwe:

«Vi vil også ha WHO-tilstedeværelse som de som setter opp et logistikksenter i landet, noe som betyr at de vil sette en base for støtte til regionen. Vi håper at Bill og Melinda Gates Foundation vil være medvirkende til å støtte vår innsats for å bli et knutepunkt for farmasøytisk produksjon. Vi håper GAVI og andre vil anskaffe varer fra lokale produsenter”, la Kagawe til.

Gates-Foundation satser tungt på Kenya som ledd i sin Afrika-strategi. Det går fram av nettsidene til stiftelsen.

Avisa LA Times gjorde i 2007 en sånn skikkelig journalistisk jobb som man skulle ønske at mange aviser gjorde. De gikk bak den vakre fasaden til Gates-stiftelsen og fant et langt mindre flatterende bilde. (Oversikt over alle artiklene her.)

Kritikere sier at Gates Foundation bruker penger for å fremme en politisk agenda i Afrika, og beskylder stiftelsen for å investere direkte i svært kontroversielle saker som genmanipulerte arter.

Profitt på helseskadelig produksjon og rovdrift

Organisasjonen GRAIN er en liten non-profit-organisasjon som sier at den jobber for å støtte småbrukere og sosiale bevegelser som kjemper for at lokalsamfunnene skal kontrollere matproduksjon som er basert på biodiversitet. De har gjennomført en større undersøkelse av investeringene til Gates Foundation, og her er noe av det de har funnet ut:

Omtrent halvparten av gavene til landbruk gikk til fire store grupperinger; CGIARs globale forskningsnettverk, internasjonale organisasjoner (Verdensbanke, FN-byråer osv.), AGRA (som er opprettet av Gates sjøl og African Agricultural Technology Foundation (AATF) med blant annet Rockefeller Foundation, USAID og Pepsico blant sine investorer. Den andre halvparten gikk til hundrevis av organisasjoner over hele verden. Blant dem gikk 80% av gavene til organisasjoner i USA og Europa, 10% til Afrika.

Investerer i å smøre politikere og endre lands politikk

AGRA går direkte inn i politiske prosesser og driver fram endringer av landbrukspolitikk og reguleringsbestemmelser. I Ghana skrev AGRAs Seed Policy Action Node endringene av landets frøpolitikk. Noe liknende skjedde i Mosambik og Tanzania.

African Agricultural Technology Foundation (AATF) som langt på vei kontrolleres av Gates har fått $95 millioner til å fremme hybridmais og hybridris. De bruker også penger fra Gates til «positiv endring av folks oppfatninger» om GMO og for å drive lobbyvirksomhet for å øke bruken av GMO-produkter i Afrika. Denne påvirkninga drives særlig gjennom Open Forum on Agricultural Biotechnology.

I databasen til Gates Foundation går det fram at det er foretatt minst 269 bevilgninger til Kenya.

Gates har presset Kenya til å endre sin lovgivning om genmanipulerte arter: Monsanto, US, and Gates Foundation pressure Kenya to reverse GMO ban.

Gates Foundation er en av de viktigste finansieringskildene til WHO. Derfor er det ikke akkurat noen bombe at de samarbeider tett også i Kenya eller at Kenyas regjering ser med ublide øyne på folk som legger kjelker i veien for WHOs base i landet.

Forrige artikkelNoen harde tanker om post-Ukraina
Neste artikkelHvem tar ansvaret for koronaovergrepene mot barn og unge?