JP Morgan: – Oljeprisen kan nå den «stratosfæriske» prisen 380 dollar per fat

0

Analytikere ved JPMorgan Chase advarer om at hvis amerikanske og europeiske straffer provoserer Russland til å gjengjelde med samme mynt, vil oljeprisen gå rett til værs, ifølge en Bloomberg-rapport.

Globale oljepriser kan nå «stratosfæriske» $380 per fat ifølge analytikere ved JPMorgan Chase , rapporterte nyhetsbyrået Bloomberg, gjengitt av Arabian Business.

Oljeprisen kan skyte til værs hvis amerikanske og europeiske straffer får Russland til å påføre gjengjeldende produksjonskutt av råolje, advarte JPMorgan Chase-analytikere.

Økende oljepriser viser seg å være en bekymring over hele verden, og bilistene føler seg i klemma når bensinprisene fortsetter å øke.

Et kutt på 3 millioner fat i daglige forsyninger vil presse oljeprisene i London til 190 dollar, mens det verste scenarioet på 5 millioner kan bety 380 dollar råolje, skrev analytikerne.

Bloomberg rapporterte at G7-gruppa utformer ut en mekanisme for å begrense prisen på russisk olje i et forsøk på å stramme skruene på Vladimir Putins krigsmaskin i Ukraina. 

Men gitt Moskvas robuste finanspolitiske posisjon, har de råd til å kutte den daglige råoljeproduksjonen med 5 millioner fat uten å skade økonomien sin for mye, skrev JPMorgan-analytikere i et notat til kundene.

«Den mest åpenbare og mest sannsynlige risikoen med et pristak er at Russland kan velge å ikke delta og i stedet gjengjelde med å redusere eksporten,» skrev JPMorgan Chase-analytikere. 

«Det er sannsynlig at den russiske regjeringa kan gjengjelde ved å kutte produksjonen som en måte å påføre Vesten smerte. Stramheten i det globale oljemarkedet er på Russlands side.»

Kommentar:

Dette er naturligvis en teoretisk prognose. Verdensøkonomien vil ikke tåle oljepriser på over 150 dollar særlig lenge, for ikke å snakke om priser opp mot 380 dollar. Lenge før vi er kommet så langt vil store deler av økonomien ha gått i stå. Men det sier sitt at vestlige finansanalytikere sier at dette kan bli konsekvensen av Vestens sanksjoner dersom Russland svarer med samme mynt. Legg også merke til at JP Morgan mener at Russland tåler dette bedre enn Vesten.

Alle partiene på Stortinget støtter de vestlige sanksjonene mot Russland. Vi går ut fra at partier som SV og Rødt vil forklare sine velgere hvorfor dette er en pris de må betale for å delta i NATOs stedfortrederkrig mot Russland.

Forrige artikkelFN vil kutte i matvarehjelpen til millioner av jemenitter, nok en gang
Neste artikkelHva skjedde på ministermøte i WTO i juni, og hva har det å si for matsikkerheten?