FN vil kutte i matvarehjelpen til millioner av jemenitter, nok en gang

0

Av Kyle Anzalone og Will Porter.

FNs verdens matvareprogram (WFP) vil på en drastisk måte redusere den humanitære hjelpen til Jemen. 

Det vil si nødhjelpen med matvarer til mer enn 13 millioner mennesker. De sier det er på grunn av matmangel og stigende matvarepriser i hele verden.

WFPs avdeling i Jemen kunngjorde avgjørelsen sin 26. juni 2022. De sier det kommer av «kritisk mangel på finansiering, global inflasjon og effektene av krigen i Ukraina». 

Dette har tvungat avdelingen til WFP i Jemen til å foreta betydelige kutt, noe de sier vi få «forferdelig innvirkning» på de fattigste i Jemen.

«WFP berører livene til mer enn halve befolkningen i Jemen. De har hatt mer enn 19 millioner forskjellige overføringer hver måned. 13 millioner mennesker som er regnet som de som er mest i nød har fått mathjelp» heter det fra WFP. 

«Vi ser oss nå nødt til å redusere støtten for 5 millioner av disse menneskene til mindre enn 50 % av det de daglig har behov for. For de andre 8 millionene må vi redusere med omtrent 25 % av det de trenger daglig».

I tillegg til nedskjæringene i matrasjonene sier organisasjonen at 4 millioner mennesker ikke lenger vil få tilgang til «aktiviteter som kan gi dem mer motstand og bedre levekår», og også «skolemat og ernæringsprogrammer» på grunn av nedskjæringene.

WFP advarte i mai at de bare hadde fått inn en firedel av de 2 milliardene som var blitt lovet. Derfor har de måttet kutte i hjelpen i Jemen.

Allerede i januar måtte de redusere mathjelpen til 8 millioner jemenitter.

Og for to uker siden gjaldt dette også 1,7 millioner mennesker i Sør-Sudan, fordi de manglet nesten 500 millioner dollar.

Hungerkrisen i Jemen har vart i flere år. Men den pågående krigen i Ukraina har ført til voldsom økning i matvareprisene siden februar. Dette har forverret problemene for de allerede fattige landene i Midt-Østen.

Kongressen i USA bevilget i mai 40 milliarder dollar i en hjelpepakke til Ukraina. 5 miliarder av disse skulle gå til mathjelp i utlandet. Men mens militærutstyr har flommet inn til Kiev, så har hjelpeprosjektet for mat møtt på uforklarlige forsinkelser.

Mer enn én måned etter at tiltaket ble omgjort til lov, så har Biden-administrasjonen fortsatt ikke delt ut noen slags hjelp gjennom US Agency for International Development (USAID). De peker på «logistiske utfordringer».

Til tross for disse problemene kunngjorde Biden 28. juni nok et initiativ for mathjelp etter G7-møtet. Da lovet han at USA vil komme med 2,76 milliarder dollar i humanitær og økonomisk hjelp til nødlidende land. 

760 millioner av disse skal gå til «rask og bærekraftig mathjelp». 

Det er uklart hvor mye av dette som vil bli sendt til Jemen.

Jemens humanitære krise er ifølge WFP resultatet av en åtte år gammel blokade og bombing gjennomført av Saudi-Arabia og De Forente Arabiske Emirater, men god støtte fra Washington.

Flere medlemmer av Kongressen har støttet et lovforslag som går ut på at Det Hvite Hus skal slutte å støtte Riyadh. Men lignende forlag har blitt nedstemt de to siste årene.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.


Kyle Anzalone er kronikkredaktør for Antiwar.com og nyhetsredaktør for Libertarian Institute. Will Porter er assisterende nyhetsredaktør for Libertarian Institute.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTyskland: Vaksinesvikt på ett kart
Neste artikkelJP Morgan: – Oljeprisen kan nå den «stratosfæriske» prisen 380 dollar per fat