Bak utrenskingene i den ukrainske staten

0

Av David North, WSWS.

Zelenskyjs plutselige avskjedigelse av sjefen for Ukrainas sikkerhetstjenester og av landets statsadvokat midt under åpninga av etterforskning for forræderi mot 651 embetsrepresentanter, indikerer åpenbart regimets store krise.

Stikk i strid med påstander om at Ukraina er absolutt forent i videreføringa av krigen indikerer den massive utrenskinga – midt under påstander om pro-Russland-forræderi på de høyeste nivå i staten – at det er betydelig motstand mot krigen, selv innen Zelenskyjs indre krets.

NY Times skriver: «Mens Ukraina stort sett er forent i sin motstand mot Russlands invasjon, har landets dype kulturelle og historiske bånd med Russland, i deler av landet, blitt oversatt til lommer av støtte for Moskva.»

Åpningen av 651 etterforskingssaker av det Zelenskyj har kalt «forræderi og kollaboreringsaktiviteter» indikerer sterkt at «støttelommene for Moskva» er veldig dype.

NYT hevder at tilknytninger til Russland «spesielt i det sørlige Ukraina nær Krim-regionen … og i østlige deler av landet nært den russiske grensa … har siden invasjonen ført til praktisk støtte for russiske styrker.»

Ukrainas sikkerhetstjeneste (SBU) sysselsetter 27 000 personer, som gjør SBU til det største etterretningsbyrået i Europa. Dette er apparatet til en politistat. CIA spiller en vesentlig rolle i SBUs operasjoner.

NYT rapporterer: «Amerikanske embetsfunksjonærer sa grepene gjenspeiler Mr. Zelenskyjs bestrebelser for å plassere mer erfarne ledere i nøkkelstillinger for landets sikkerhet.» Avisa legger til: «Amerikanske etterretningsbyråer har besørget enorme mengder informasjon til deres ukrainske partnere.»

Det er høyst sannsynlig at CIA, der de forsyner Zelenskyj med navn, overvåker utrenskinga av elementer i den ukrainske staten, som de anser som politisk upålitelige, dvs. som motsetter seg videreføringen av USA-NATOs #ProxyWar mot Russland, uansett kostnadene i ukrainske liv.

Forrige artikkelGioco finito for Mario Draghi
Neste artikkelLøsning på kryssord 3 på steigan.no
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.