50 millioner amerikanere aksepterer politisk vold, viser ny undersøkelse

0
Genseric sacking Rome, by Karl Briullov

Etter hvert som mistilliten vokser til USAs regjering, tjenestemenn og ledere, tror én av fem amerikanere på berettigelsen av politisk vold. Dette viser en ny stor undersøkelse som er gjennomført av University of California.

Ifølge en ny megaundersøkelse med tittelen «Views of American Democracy and Society and Support for Political Violence», tror én av fem amerikanere, tilsvarende over 50 millioner mennesker, på berettiget politisk vold under visse omstendigheter. Mistillit og fremmedgjøring overfor demokratiske institusjoner har nådd et høydepunkt som aldri har vært sett før de siste årene med pandemien, og den politiske uroen som har dukket opp som et resultat. 

Et team av offentlige og medisinske helseforskere ved University of California samlet inn meninger fra over 9000 amerikanere i håp om å finne ut hvor villig amerikanere er til å delta i politisk vold. Forskere har advart om at «utsiktene for vold i stor skala i nær fremtid er helt plausible».

Undersøkelsen ble utført over tre uker fra og med 3. mai av forskerne Garen Wintemute, Sonia Robinson og Andrew Crawford. 

«Dette er en veldig sterk metodologisk studie som støtter det vi ser i mange andre data,» sa Dr. Rachel Kleinfeld, seniorstipendiat ved Carnegie Endowment som spesialiserer seg på demokrati og sikkerhet. «Amerika står i fare for å oppleve omfattende politisk vold.»

En stor del av befolkninga, 3 %, eller 7 millioner amerikanere, mener at politisk vold er «vanligvis» eller «alltid» rettferdiggjort. Mer enn 12 % sa at de ville gå så langt som å skremme eller true en annen person og 10 % var villige til å «skade» en annen. 

Omtrent én av fire av respondentene, som tilsvarer over 60 millioner mennesker når man ser på hele landet, mener vold kan rettferdiggjøres «for å bevare en amerikansk livsstil basert på vesteuropeiske tradisjoner». Og litt over 7,1 % av folket avslørte at de ville gå så langt som å drepe noen for å oppnå sine politiske mål, som er omtrent 18 millioner amerikanere som er villige til å ta et liv av politiske grunner. 

Undersøkelsen viser også at to tredjedeler av amerikanerne, omtrent 66 % av de spurte, avslørte at de frykter at landet kommer til å møte «en alvorlig trussel mot demokratiet», og over halvparten av de spurte tror ideen om at en ny borgerkrig er nært forestående.

USA nærmer seg raskt skjebnen til det vestromerske riket: Imperiet taper krigene mot barbarene, statsgjelda går gjennom skyene, valutaen blir verdiløs, den hjemlige produksjonen og infrastrukturen har forfalt og innbyggerne er i økende grad klare til å gå løs på hverandre med våpen.

Les også: Det gjør vondt når imperier brister

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvem står bak de globale helsekrisene vi plutselig stadig blir rammet av? Sist ute – apekopper
Neste artikkel– Jeg holder ikke ut mer! Journalister djupt frustrerte over jobben