Mexicos president fordømmer «NATOs umoralske stedfortrederkrig i Ukraina»

0

Presidenten i Mexico har fordømt NATOs tilnærming til krigen i Ukraina – og stemplet den som «umoralsk». 

«Hvor lett det er å si, ‘Her, jeg skal sende deg så mye penger for våpen.’  Kunne ikke krigen i Ukraina vært unngått? Selvfølgelig kan det det, sa president Andrés Manuel López Obrador.  

López Obrador utdypet ikke hvordan, men det er rimelig å si at en fredelig løsning ville ha dreid seg om forhandling om:

  • En eller annen form for uavhengighet for de østlige Ukraina-provinsene Donetsk og Luhansk
  • En ukrainsk regjering lover at den ikke vil bli med i NATO
  • Ukrainas anerkjennelse av at Krim nå er en del av Russland 

De stadig mer dystre utsiktene for Ukrainas militære ser nå ut til å peke mot en forhandlet slutt på krigen som omfatter de samme tre elementene, men antakelig en enda dårligere løsning for Ukraina enn det de kunne ha fått dersom de hadde fullført forhandlingene i Istanbul i mars.

USAs-NATO-politikk er det samme som å si: «Jeg skal levere våpnene, og du leverer de døde», sa López Obrador. « Det er umoralsk.»

Det var andre gang på kort tid at López Obrador demonstrerte sin økende uavhengighet av USA. I forrige uke nektet han å delta på det USAs Summit of the Americas i protest mot Bidens ekskludering av Cuba, Nicaragua og Venezuela. 

Les: Bidens «Summit of the Americas» blir boikottet av flere land i Latin-Amerika – prestisjetap for USA

Mexico stemte for en FN-resolusjon som fordømmer Russlands invasjon av Ukraina, men López Obrador har ellers proklamert: «Vår holdning er nøytralitet.» 

López Obrador er medlem av Morena-partiet. En måned etter Russlands invasjon av Ukraina, var seks Morena-medlemmer blant en gruppe meksikanske lovgivere som startet en « Vennskapskomité for Mexico-Russland », som applauderte den russiske ambassadøren Viktor Koronelli da han talte til gruppa i mars.  

Forrige artikkelJapan på randen av systemisk kollaps
Neste artikkelLa oss slå et slag for hjernevasken!