Japan på randen av systemisk kollaps

0

Japan ser ut til å være den fremste kandidaten til tittelen kapitalismens sjuke mann. Etter å ha vært holdt oppe av pengetrykking og stadig mer gjeld, ser det ut til at Japans økonomi nå vakler på kanten av avgrunnen.

Japanske yen har hatt sitt største fall i forhold til dollar siden 2002.

Bloomberg skriver at yens historiske svakhet sprer seg fra dollar til andre valutaer.

Se Japan Starting to Crack as Yen Tumbles With Stocks and Bonds

Bloomberg bemerker at til tross for at yenen krasjer til til sitt laveste punkt på 24 år kan de ikke unngå videre fall. Tokyo-aksjene falt mest siden mars.

Men det er også en annen stor utvikling på gang, en som antyder at dagene med pengetrykking er talte: med stigende japanske renter, kjøpte Bank of Japan (BoJ) mer enn 1,5 billioner yen av statsobligasjoner for å forsvare sitt avkastningsmål.

Som Deutsche Banks George Saravelos sjokkert bemerker i et innlegg denne morgenen med tittelen «Printeren er på overdrive «. Med dette tempoet vil banken ha kjøpt omtrent 10 billioner yen i juni. For å sette dette tallet i sammenheng, tilsvarer det omtrent at Fed trykker mer enn 300 milliarder dollar i QE per måned når man justerer for BNP!

Saravelos skriver at han bekymrer seg over at «valutaen og de japanske finansmarkedene er i ferd med å miste enhver form for fundamentalbasert verdsettelsesanker.»

Zerohedge skriver dette etterlater flere spørsmål:

  • Er BoJ villig til å absorbere hele den japanske statsobligasjonsaksjen?
  • Hvor er den virkelige verdien av yenen på dette scenariet, og hva skjer hvis BoJ ombestemmer seg?
  • BoJ vil kanskje generere inflasjon, men hvordan kommer den dit med å utløse en fullstendig systemisk kollaps?

Japans ti millioner Hikikomori

En annen forferdelig sjukdom har rammet Japan. Unge menn begår livslange slow-motion-sjølmord. De vegger ute i boksene sine eller hjemme hos foreldrene, og kaster bort sin meningsløse tilværelse foran dataskjermer. De blir til levende søppel. Dette skriver Thorsten J. PattbergThe Saker. Han fortsetter:

De kalles Hikikomori [uttales: Hee-Kee Komoree] eller «innestengte eremitter.» Millioner av menn forlater samfunnet og sitter på huk på tatamimattene sine i år og tiår til de dør av mental utmattelse.

Regjeringa er delvis medskyldig. Den ønsker å redusere den underordnede befolkningen og forhindre disse taperne i å lage kopier av seg selv.

Store selskaper snylter på Hikikomori-tida, for de er flinke til å klikke, sveipe og bla på det du gir dem – dataspill, nettsteder, porno og reklame. Gjennomsnittlig Hikikomori bruker 16 timer på hjerneløse nettaktiviteter. De utvinner virtuelle mynter for Clash Royale og Candy Crush, eller ser på 1 milliard timer med TikTok-videoer.

Hikikomori

Det er sjølsagt en direkte sammenheng mellom det japanske samfunnets økonomiske forvitring og Hikikomoris sjøldestruksjon. Samfunnet har mistet sitt mål og sin mening og en generasjon unge menn tar følgene av det. Dette passer naturligvis de store korporasjonen utmerket. De synes allerede at det er noen milliarder for mange av oss.

Som multimilliardæren Ted Turner sa i 2012 da verdens befolkning passerte 7 milliarder: «Jeg synes to milliarder ville være omtrent passe.»

Forrige artikkelUSA gjør seg klar til ny innsats i Sør-Kinahavet
Neste artikkelMexicos president fordømmer «NATOs umoralske stedfortrederkrig i Ukraina»