Bidens «Summit of the Americas» blir boikottet av flere land i Latin-Amerika – prestisjetap for USA

0
Mexicos president boikotter Bidens Summit of the Americas.

Mens den amerikanske regjeringas Summit of the Americas åpner i Los Angeles, California, har presidentene i Mexico, Bolivia, Honduras og Guatemala nektet å delta, i protest mot ekskluderinga av Cuba, Venezuela og Nicaragua.

Dette er en stor diplomatisk fiasko for Joe Biden-administrasjonen, skriver Benjamin Norton i Multipolarista.

Washington nektet å invitere de sosialistiske regjeringene i Cuba, Venezuela og Nicaragua.

I protest mot denne ekskluderingen boikottet presidentene i Mexico, Bolivia og Honduras toppmøtet. Guatemalas president valgte også å hoppe over konferansen.

Dette betyr at statsoverhoder som representerer latinamerikanske land med en total befolkning på mer enn 200 millioner mennesker – en betydelig prosentandel av Amerika – nektet å delta på Washingtons toppmøte i Amerika. (Ifølge Wikipedia har Latin-Amerika 642 millioner innbyggere.)

Det mest betydelige fraværet var Mexicos venstreorienterte president, Andrés Manuel López Obrador, populært kjent under forkortelsen AMLO .

«Jeg skal ikke til toppmøtet fordi ikke alle landene i Amerika var invitert,» forklarte AMLO på sin morgenpressekonferanse 6. juni.

«Jeg tror på behovet for å endre politikken som har blitt diktert i århundrer, ekskluderinga, ønsket om å dominere, mangelen på respekt for landenes suverenitet og uavhengigheten til hvert land,» forklarte den meksikanske presidenten.

«Det kan ikke være et toppmøte i Amerika hvis ikke alle landene på det amerikanske kontinentet deltar,» fortsatte López Obrador. «Vi anser det for å være den gamle politikken for intervensjonisme, mangel på respekt for nasjoner og deres folk.»

AMLO kritiserte det amerikanske republikanske partiet for dets «ekstremistiske» posisjoner mot Cuba og rasistisk politikk mot innvandrere. Men han påpekte også at noen fremtredende skikkelser i det demokratiske partiet, som New Jersey-senator Bob Menendez, også har bidratt til «hat» mot Cuba og krigersk innblanding i Latin-Amerikas suverene anliggender.

«Jeg aksepterer ikke hegemonier,» la AMLO til. «Ikke av Kina, ikke fra Russland, ikke fra USA. Alle land, uansett hvor små de er, er frie og uavhengige.»

López Obrador sa at Mexicos utenriksminister, Marcelo Ebrard, i stedet ville delta på toppmøtet i Amerika.

AMLOs fravær er spesielt betydelig gitt at i tillegg til å være naboer med en 3000 kilometer lang grense, er USA og Mexico hverandres beste handelspartnere.

Mexico er det nest største landet i Latin-Amerika, målt i befolkning. Den har også den nest største økonomien i regionen.

Bolivias president Luis Arce boikotter toppmøtet

Sammen med AMLO for å fordømme den amerikanske regjeringens eksklusjonspolitikk var Bolivias sosialistiske president Luis Arce.

Bolivias utenriksdepartement bekreftet 6. juni at heller ikke Arce blir med på toppmøtet. I stedet deltar landets ambassadør til Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), Héctor Arce.

I en Twitter-tråd uken før insisterte Arce på at «det er på tide for USAs regjering å sette en stopper for den meningsløse og kriminelle økonomiske, kommersielle og finansielle blokaden som tynger Cuba, så vel som de mer enn 500 ensidige tvangssanksjoner pålagt Venezuela og Nicaragua.»

Den bolivianske lederen la til: «Med blokader og sanksjoner vil en bærekraftig, motstandsdyktig og rettferdig fremtid aldri kunne bygges på den vestlige halvkula, slik det neste toppmøtet i Amerika foreslår.»

Honduras president Xiomara Castro boikotter toppmøtet

Honduras nye venstreorienterte president Xiomara Castro boikotter også toppmøtet i Amerika.

28. mai tvitret Castro : «Jeg vil bare delta på toppmøtet hvis alle landene i Amerika er invitert uten unntak.»

Den 6. juni holdt den honduranske presidenten løftet sitt, og hennes regjering bekreftet at utenriksminister Eduardo Enrique Reina ville delta i stedet.

Guatemalas president Alejandro Giammattei boikotter toppmøtet

Mens flertallet av lederne som ikke deltar på toppmøtet i Amerika er venstreorienterte, kunngjorde til og med Guatemalas høyrepresident, Alejandro Giammattei, at han ikke vil være til stede.

Flere tjenestemenn fra Giammatteis regjering har blitt sanksjonert av USA, og han protesterer mot Biden-administrasjonens politikk med sitt fravær.

Planlagte protester mot toppmøtet

Det karibiske fellesskapet ( CARICOM ), som representerer 15 stater, truet på samme måte med å boikotte toppmøtet dersom Cuba, Venezuela og Nicaragua ble ekskludert.

Flere land i Karibia bekreftet imidlertid at de deltar. Det er ikke klart hvor mange som boikotter.

Brasils høyreekstreme leder, Jair Bolsonaro, hadde i utgangspunktet truet med å ikke delta på toppmøtet. Washington svarte med å love Bolsonaro at de ville ønske ham velkommen til Det hvite hus og gi ham en-til-en møter med Biden.

Dermed ombestemte Bolsonaro seg og bestemte seg for å delta. Men det er malurt i Joe Bidens beger. Kort tid før møtet med Biden reiste Bolsonaro tvil ved om det virkelig var Biden som vant presidentvalget i USA i 2020.

Forrige artikkelOBOS som politisk parti
Neste artikkelNy undersøkelse: Stor økning i FIFA-spillere som dør av plutselig hjertestans