Fiasko for Bidens desinformasjondirektorat

0

Av Martin Langvad, journalist i steigan.no.

Opprettelsen av Disinformation Governance Board (DGB) ble annonsert 27. april. Nå «pauses» direktoratet, og Nina Jankowicz går av som leder. Dette kommer etter flere uker med kritikk og latterliggjøring på internett. I et lettere absurd segment på CNN prøvde lederen av Department for Homeland Security å forsikre amerikanske seere om at sammenligningen med Orwells sannhetsministerium var ubegrunnet.

YouTube player

Det som foreløpig ser ut som slutten på DGB ble først annonsert av the Washington Post, som fremstiller lederen Nina Jankowicz som et uskyldig offer for en aggressiv høyreorientert nettkampanje. De skriver:

«Jankowicz’ erfaringer er et godt eksempel  på hvordan det høyreorienterte internett-apparatet opererer, hvor influencere fra ytre-høyre forsøker å identifisere et mål, presentere et narrativ og så gjenta falske karakteristikker på sosiale medier og nettsider med mål om å deskreditere og angripe alle som prøver å utfordre dem.»

Som bevis for hvordan dette høyreorienterte nettverket bidro til å påvirke narrativet om det nyopprettede byrået viser journalisten til en tweet fra en amerikansk høyreorientert twitterinfluencer som kalte direktoratet «Ministry of Truth», og at republikanske politikere så plukket det opp og videreførte det. Er det meningen at vi skal tro at noen virkelig trengte en tweet for å minne dem om sannhetsministeriumet fra Orwells kjente bok?

I virkeligheten kom kritikken mot DGB og Jankowicz kom fra forskjellige deler av det politiske spekteret, og kan ikke reduseres til en nettbasert hetskampanje.

Det var helt naturlig at republikanere kritiserte direktoratet. Man kan prøve å se for hvordan demokratene hadde reagert hvis en tilsvarende avdeling ble opprettet under Trump, eller George W. Bush et halvt år før mellomvalg skal holdes.

Selv om det i all hovedsak var stille fra venstrevridde hovedstrømsmedier, skrev progressive medier som the Nationog Common Dreams kritisk om direktoratet. Det libertarianske nettsted Reason skrev flere kritiske saker om DGB. I alternative medier kom det mye skarp kritikk av direktoratet, og mange av kritikerne regner seg selv som liberalere, progressive og sosialister. Kritikken kom også fra menneskerettsorganisasjoner.

Jankowicz hevder at hun og DGB har har blitt utsatt for en den typen desinformasjonskampanje som direktoratet var lagd for å håndtere, og at deres manglende evne til å møte det forårsaket avdelings kollaps. Ikke bare feilet de katastrofalt, men sannheten er nok heller at idéen om et desinformasjondirektorat i seg selv var usmakelig, og at Jankowicz bakgrunn som informasjonskriger og hennes partiskhet raskt ble kjent, og representerte legitime bekymringer for amerkanere uavhengig av politisk bakgrunn.

Les: Bidens desinformasjonsdirektorat

Forrige artikkelCovid-oppdatering: Hva er sannheten?
Neste artikkelNATO forbereder seg på å undertrykke masseprotester i Madrid i juni 2022