USAs tvangsdiplomati overfor Saudi-Arabia

0
Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Foto: Shutterstock

Av M. K. Bhadrakumar.

Omtrent tre uker etter det rapporterte møtet som CIA-sjefen William Burns hadde med Saudi-Arabias kronprins, prins Mohammed bin Sultan, holdt OPEC+-ministeren en videokonferanse torsdag. 

OPEC+-møtet vakte tilfredshet med at «grunnelementene i oljemarkedet fortsetter og det er konsensus om utsiktene for et balansert marked.» Pressemeldinga ble utstedt i Wien og sier at ministerne «videre bemerket de vedvarende effektene av geopolitiske faktorer og spørsmål knyttet til den pågående pandemien» og bestemte at OPEC+ holder seg til den månedlige produksjonsjusteringsmekanismen som ble avtalt i juli i fjor «for å justere opp den månedlige totalproduksjonen med 0,432 millioner fat/dag for juni måned 2022.» 

Ifølge den tidligere utgiveren av Journal Karen Elliott House kom Burns til Saudi-Arabia for en «paringsdans» med prins Mohammad – nemlig at prinsen må samarbeide om en ny olje-for-sikkerhetsstrategi for å «øke produksjonen for å redde europeiske nasjoner fra energimangel.» 

Burns’ besøk til kongeriket fant sted like før den 5. runden av saudi-iranske normaliseringssamtaler i Bagdad mellom den saudiske etterretningssjefen og nestlederen for Irans øverste nasjonale sikkerhetsråd. Den irakiske statsministeren Mustafa al-Kadhemi, som fungerte som mekler og deltok i den siste runden med samtaler, sa til de statlige mediene forrige uke: «Våre brødre i Saudi-Arabia og Iran nærmer seg dialogen med et stort ansvar som kreves av den nåværende regionale situasjonen. Vi er overbevist om at forsoning er nær.» 

Nournews, som er tilknyttet Irans øverste nasjonale sikkerhetsråd, rapporterte også 24. april at den femte runden med samtaler om en mulig avspenning var «konstruktiv» og forhandlerne klarte «å tegne et klarere bilde» av hvordan de skulle gjenoppta bilaterale forbindelser, og «gitt den konstruktive bilaterale dialogen så langt, er det en mulighet for et møte mellom de iranske og saudiske toppdiplomatene i nær fremtid.» 

Burns’ oppdrag kunne ikke vært likegyldig til saudiarabernes forsoningslinje overfor Teheran. Med et usikkert utfall av JCPOA-samtalene i Wien, er Irans nære bånd med Russland og Kina fortsatt en stor bekymring for Washington. Og med Teherans hardnakkete motstand mot å justere sin regionale politikk for å passe amerikanske regionale strategier, har Washington falt tilbake på standardalternativet for å gjenopplive den anti-iranske fronten til sine regionale allierte. USA håper at Saudi-Arabia vil bli med på Abraham-avtalen. 

I mellomtida har spørsmålet om oljepriser kommet tilbake i sentrum. Høye oljepriser betyr faktisk høy inntekt for Russland. Russlands salg av olje og naturgass  overgikk langt de opprinnelige prognosene for 2021 som følge av skyhøye priser, og utgjorde 36 % av landets totale budsjett. Inntektene oversteg de opprinnelige planene med 51,3 %, til sammen 119 milliarder dollar. Biden-administrasjonens best lagte planer for å lamme den russiske økonomien er i ferd med å rakne. På samme måte er høy oljepris også et innenlandsk problem for Biden. Fremfor alt, med mindre Europa finner andre oljekilder, vil det fortsette å kjøpe russisk olje. 

Prins Mohammad har imidlertid en annen agenda. Han kommer sannsynligvis til å styre Saudi-Arabia i mange tiår – et halvt århundre hvis han lever til 86 år, som er farens alder. Og prinsen har vært bemerkelsesverdig vellykket når det gjelder å skape en «maktbase». Livsstilsendringene hans har vært en stor hit hos saudiarabere på 35 år og under – 70 % av kongerikets innbyggere – og hans ambisjon om å forvandle Saudi-Arabia til en moderne teknologisk leder tenner ungdommens fantasi. 

Det er klart at hans avslag på å straffe Russland og hans gest for å plassere det fyrstelige beløpet på 2 milliarder dollar i et nytt, uprøvd investeringsfond startet av Trumps svigersønn Jared Kushner taler for seg sjøl. Prins Mohammed ville også ha sine egne grunner, og starter med Bidens foraktfulle henvisning til Saudi-Arabia som en «Pariah»-stat som han nektet å behandle personlig. 

Prinsen slo tilbake nylig ved å avslå å ta en telefon fra Joe Biden. Dessuten USAs restriksjoner på våpensalg; utilstrekkelig respons på angrep på Saudi-Arabia fra Houthi-styrker; publisering av en rapport om drapet på Jamal Khashoggi i 2018 – alt dette er i spill her. 

Sjøl om administrasjonen er i stand til å få Kongressens godkjenning for nye sikkerhetsgarantier for Saudi-Arabia (som er ganske problematisk), kan det hende at prins Mohammad ikke blir påvirket, siden høye oljepriser også øker Saudi-budsjettet. 

Paradokset er at både Saudi-Arabia og Russland er interessenter i OPEC+, som det fremgår av den eksplisitte advarselen til EU fra OPECs generalsekretær Mohammad Barkindo forrige måned om at det ville være umulig å erstatte mer enn 7 millioner fat per dag med russisk olje og andre væskeeksport potensielt tapt på grunn av nåværende eller framtidige sanksjoner eller frivillige handlinger. 

I en så voldsom malstrøm hvor tverrstrømmer skummer og virvler, kan det som sannsynligvis irriterer Biden-administrasjonen mest være snakket om at Kinas president Xi Jinping kanskje planlegger å besøke Saudi-Arabia, mens rapporter insisterer på at Riyadh og Beijing er i samtaler for å prise noen av Gulf-nasjonens oljesalg i yuan i stedet for dollar, noe som faktisk vil markere et djuptgripende skifte for oljemarkedet og bidra til å fremme Kinas innsats for å overbevise flere land og internasjonale investorer til å handle i deres valuta. 

Den saudiske forklaringa på overgangen til yuan er at kongeriket kan bruke deler av nye valutainntekter til å betale kinesiske entreprenører involvert i megaprosjekter innen kongeriket innenlands, noe som vil redusere risikoen knyttet til den kapitalkontrollen Beijing pålegger sin valuta. Men for Washington betyr det at visse sensitive Saudi-Kina-transaksjoner i yuan ikke vises i bakspeilet til meldingsstrukturen til SWIFT-systemet, noe som gjør transaksjonsovervåking ubrukelig. 

Det er vedvarende amerikanske rapporter om at med kinesisk støtte, kan Saudi-Arabia bygge et nytt uranbehandlingsanlegg i nærheten av Al Ula for å styrke sin jakt på kjernefysisk teknologi. Saudi-Arabias generøse 8 milliarder dollar i økonomisk støtte til Pakistan, som ble avduket denne uka, vil nesten helt sikkert føre til hikke i Washington

Saudi-Arabia er en sentral pilar i Kinas Belt and Road Initiative og rangerer blant de tre beste landene globalt for kinesiske byggeprosjekter, ifølge China Global Investment Tracker, drevet av American Enterprise Institute. Det er nok å si at CIA-sjefens besøk ikke kunne vært for å ha en vennlig prat med prins Mohammad. 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til den indiske diplomaten M. K. Bhadrakumar.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDer Spiegel knepet i bevisst manipulering av informasjon
Neste artikkelPolens president: «Det vil ikke lenger finnes noen grense mellom Polen og Ukraina»
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.