Falske nyheter i Kiev varsler grusom april

0
Irpin, Ukraine - 5 March 2022: Ukrainian soldier stands on the check point to the city Irpin near Kyiv during the evacuation of local people under the shelling of the Russian troops.

Den indiske yrkesdiplomaten og kommentatoren M. K. Bhudrakumar mener at propagandakrigen mot Russland, inkludert de angivelige grusomhetene i Bucha, innebærer at Vesten har innsett at Russland vil vinne krigen, og at de derfor vil intensivere informasjonskrigen. Dette er hans analyse av stillinga i krigen.

Av M. K. Bhadrakumar.

Et indignert Moskva har sint krevd et møte i FNs sikkerhetsråd mandag på grunn av anklagene om grusomheter fra russiske styrker i områdene rundt Kiev gjennom den siste måneden. Umiddelbart ser denne påstanden ut som falske nyheter, men den kan danne misoppfatninger innen den blir avslørt som desinformasjon. 

En Tass-rapport sier: «Det russiske forsvarsdepartementet sa søndag at de russiske væpnede styrkene hadde forlatt Bucha, som ligger i Kiev-regionen, 30. mars, mens «bevisene for forbrytelser» dukket opp bare fire dager senere, etter offiserer i den ukrainske sikkerhetstjenesten. var kommet til byen. Departementet understreket at den 31. mars hadde byens ordfører Anatoly Fedoruk bekreftet i en videouttalelse at det ikke var russiske tropper i Bucha. Han sa imidlertid ikke et ord om at sivile var skutt og drept på gaten med hendene bundet bak ryggen.» 

Enda mer overraskende er det at i løpet av få minutter etter «breaking news» dukket vestlige ledere – statsoverhoder, utenriksministre, tidligere politikere – opp med uttalelser behørig klargjort og kun basert på videoene, sekunderlange videoer og en rekke bilder, klare til å øse ut beskyldninger. Det ble ikke innhentet sakkyndig uttalelse, det ble ikke utført rettsmedisinsk arbeid, ingen mulighet gitt til siktede til å bli hørt. 

Frankrikes president Emmanuel Macron avbrøt valgkampen sin der han er i dødt løp med Marine Le Pen for gjenvalg i neste søndags valg for å stemple de angivelige russiske grusomhetene som «krigsforbrytelser». Det samme gjorde Tysklands forbundskansler Olaf Scholz, som også er i store problemer iden Tyskland har en inflasjon på +7,3 prosent i mars. 

Det er ikke noe uvanlig med at beleirede politikere griper tak i syndebukker. Intelligente hoder som Macron og Scholz må nå innse at deres feilaktige politikk ubønnhørlig fører til et slikt strategisk nederlag overfor Russland. Men det store spørsmålet er: Hvorfor slike teatre akkurat på dette tidspunktet? 

De falske nyhetene dukket opp på det tidspunktet fase 2 av Russlands spesialoperasjon skal begynne i den østlige Donbass-regionen. Noe sånt som 60-80.000 ukrainske soldater, vurdert til å være de beste enhetene til de væpnede styrkene, er blitt omringet i Donbass. 

Den russiske finten lønnet seg fordi den bandt de ukrainske styrkene i Kiev gjennom den siste måneden. Da sannheten gikk opp for Kiev-regjeringa (og deres vestlige «rådgivere»), var skaden skjedd. Den enorme betydninga av denne situasjonen trenger litt forklaring. 

Kartet ovenfor gjengitt fra Novosti (dessverre på russisk språk) om den den militære situasjonen på bakken per 3. april, og kommentaren av Ivan Andreev, en erfaren krigskorrespondent som dekket de russiske operasjonene i Syria, viser den framtredende betydninga av «gryta» i Donbass hvor crème de la crème av de ukrainske styrkene med flere divisjoner er fanget inne, isolert av motstanderens styrker fra sin logistiske base og andre ukrainske styrker. 

Gryta er ganske stor, markert med blå og svarte striper på kartet i de øvre delene av Donbass-regionen i retning Kharkiv. Den massive russiske kolonnen som trakk seg tilbake fra Kiev-regionen for ei uke siden, manøvrerer i en stor bue mot den gryta som går utenom Chernihiv i nord og byene Sumy og Kharkiv (nær den russiske grensa i nordøst). 

De ukrainske styrkene er godt bevæpnet og har forskanset seg kraftig, men klarer ikke å rømme fra fangenskapet. Det er heller ikke mulig for Kiev å sende forsterkninger ettersom landsbygda mot vest består av stort sett åpent jordbruksland (helt til Dnepr-elva). Russerne har overherredømme i lufta, og det er umulig å skjule fiendtlige bevegelser for deres granskende øyne.

De russiske styrkene har satt alle nærliggende flyplasser ut av spill og ødelagt de nærliggende ukrainske oljereservene systematisk gjennom fase 1 av operasjonen. Som jeg skrev i en tidligere blogg, rettet russiske styrker et ødeleggende slag: «Spesielt er Mirgorod militærflyplass i Poltava-regionen, et strategisk viktig knutepunkt, satt ut av spill og flere ukrainske kamphelikoptre og fly funnet i de kamuflerte hangarene, samt drivstoff- og luftfartsvåpenlagre har blitt ødelagt.»  

På samme måte har Kharkiv blitt omringet og «i et høypresisjonsangrep med Iskander-missiler mot forsvarshovedkvarteret i byen torsdag, og der ble «mer enn 100 nasjonalister og leiesoldater fra vestlige land» bekreftet som drept.» 

Ikke desto mindre forventes de ukrainske styrkene å kjempe en god kamp heller enn å overgi seg – selv om de er omringet, uten luftdekke, og uten mulighet til å rotere styrker eller nok drivstoff til å utføre manøverkrigføring og med stadig mindre ammunisjon. 

Det nærmer seg sikkert og visst et stort slag, det mest avgjørende i hele den russiske operasjonen så langt. Problemet er at gryta også har mange befolkningssentra med etnisk russisk befolkning (inkludert folk med russisk pass) og offensiven vil bli en langsom affære som som vil bli utført for i størst mulig grad å unngå sivile tap eller ødeleggelse av sivil infrastruktur.

Det vil si at fase 2 kan vare i opptil en måned eller så for å bli fullført. Ikke misforstå, russerne må vinne her (som de kommer til å gjøre) siden de da også vil brekke ryggen til de ukrainske væpnede styrkene. Til tross for alle uttalelser fra Zelenskij, vil Kiev innse hvor stort nederlaget er, og hans vestlige mentorer vil også se skriften på veggen. 

Det ligger en hel måned foran oss der den vestlige strategien vil være å ustanselig produsere falske nyheter, intensivere informasjonskrigen. Til og med en falsk flagg-operasjon kan iscenesettes under overoppsyn av vestlige etterretningsoperatører. 

I verste fall kan Kiev til og med spille ut sitt siste kort – kjemiske våpen. Russland har offentliggjort detaljer om steder hvor Ukraina har lagret kjemiske våpen. USA er kjent for å ha levert spesialutstyr som militærhjelp (gassmasker, verneklær osv.) for å takle kjemiske våpen og gitt spesiell opplæring for kollektiv beskyttelse.

Den krassheten som Macron og Scholz møtte de falske nyhetene med, er varsler om en ny fase i informasjonskrigen. Kort sagt er det en nøktern oppvåkning i Paris og Berlin om at den russiske operasjonen lykkes med å nå sine fastsatte mål. 

«April», skrev TS Eliot i sitt mesterverk The Wasteland, «er den grusomste måneden, som avler syriner ut av det døde landet, blander minne og begjær, og vekker tørre røtter med vårregn.» Men den mørke ironien i årets «aprilår» kommer til å være at fruktbarheten og fornyelsen her vil handle om Russlands fornyelse i en verden med både historie og myter som er skapt av vestlige sinn i karantene. 


Signerte innlegg står for forfatterens regning og gjenspeiler ikke nødvendigvis redaksjonens oppfatninger.

Hva mener vi om de alvorlige hendelsene i Bucha? Ingenting. Vi har ikke forutsetninger for å gjøre oss opp noen mening eller gjøre noen analyse så lenge det ikke er gjort noen uavhengig granskning av den.

Red.

Forrige artikkelTendensiøst vås fra NRK om «hestemedisin og vaksineskeptikere»
Neste artikkelXi Jinpings umulige dilemma i Shanghai
M. K. Bhadrakumar
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.