– Verden trenger rådata om covid-19 vaksiner og behandlinger

0

I en lederartikkel i det svært anerkjente medisinske tidsskriftet BMJ (British Medical Journal) rettes det sterk kritikk mot legemiddelindustrien som ikke er villig til å la andre granske rådataene fra vaksinestudier og studier av nye medikamenter mot covid-19.

Det er NHI.no som tar opp tråden fra BMJ. NHI.no er Skandinavias største helsenettsted.

I en lederartikkel i British Medical Journal kreves det at rådata om effektene av nye vaksiner og behandlinger av covid-19 blir fullt og umiddelbart tilgjengelig for kritisk gjennomgang. Forfatterne viser til hva som skjedde for 10 år siden da myndigheter rundt om i verden brukte milliarder på å skaffe seg lagre med antivirale midler mot influensa – oseltamivir – som ikke var vist å redusere risikoen for komplikasjoner, sykehusinnleggelser eller død. Studiene var sponset av produsenten, de fleste var upubliserte, forfattere av publiserte studier var betalt av produsenten, medforfattere hadde ikke tilgang til rådata og akademikere ble nektet tilgang til data for å gjøre egne analyser.

Nå ser vi historien gjenta seg, ifølge forfatterne av BMJ-artikkelen. I dag, til tross for den globale utrullingen av covid-19 vaksiner og behandlinger, forblir rådataene som ligger til grunn for disse nye produktene, utilgjengelig for leger, forskere og offentlige myndigheter – og vil sannsynligvis forbli slik i årevis fremover. 

Både Pfizer, Moderna og AstraZeneca nekter å frigi originaldata før alle vaksinestudier er fullførte. Det samme gjelder data for nye medisiner mot covid-19.

British Medical Journal: Covid-19: politisering, korrupsjon og undertrykking av vitenskapen

I BMJ skrev sjefredaktør Kamran Abbasi i den knallsterke lederartikkelen Covid-19: politicisation, “corruption,” and suppression of science:

Politikere og regjeringer undertrykker vitenskap. De gjør det av offentlig interesse, sier de, for å øke tilgjengeligheten av diagnostikk og behandlinger. De gjør det for å støtte innovasjon, for å bringe produkter til markedet i enestående hastighet. Begge disse grunnene er delvis plausible; de største bedragene er grunnlagt i korn av sannhet. Men den underliggende atferden er bekymringsfull.

Vitenskapen undertrykkes for politisk og økonomisk gevinst. Covid-19 har utløst statlig korrupsjon i stor skala, og det er skadelig for folkehelsen.1 Politikere og industri er ansvarlige for dette opportunistiske bedraget. Det er også forskere og helseeksperter. Pandemien har avslørt hvordan det medisinsk-politiske komplekset kan manipuleres i en nødssituasjon – en tid da det er enda viktigere å beskytte vitenskapen.

Korrupsjon er medisinens åpne skitne hemmelighet

BMJ og Abbasi har kritisert korrupsjonen i den globale legemiddelindustrien i mange år, og allerede i 2014 publiserte BMJ en artikkel med tittelen Corruption: medicine’s dirty open secret. Der skrev de at mellom 10 og 25% av det verden bruker på helse går tapt i korrupsjon. De kaller korrupsjonen for «medisinens åpne sår».

Begår vaksineindustrien forbrytelser mot menneskeheten?

I en annen lederartikkel i BMJ skriver Abbasi at legemiddelindustrien antakelig begår forbrytelser mot menneskeheten når den setter profitt foran folkehelse. Det han da har i tankene er hvordan rike land og vaksineindustrien driver «vaksineapartheid» når det gjelder å ikke gi fattige land tilgang på vaksinene. Han peker også på at kunnskapen ikke blir delt, slik prinsippene tilsier.

Også fra BMJ: Covid-19: US tracker overestimated deaths among children

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUkrainsk nazi-leder: – Vi er mest effektive for Vesten fordi vi synes det er morsomt å drepe!
Neste artikkelDet amerikanske imperiets ultimate mål er ikke Russland, men Kina