Ukrainas regjering har satt ukrainsk jødisk leder på lista over «pro-russiske forrædere»

0
Vadim Rabinovich, foto: JTA

Av Cnaan Liphshiz, The Jewish News of Northern California.

Ukrainas regjering har satt  Vadim Rabinovich , parlamentsmedlem og jødisk samfunnsleder, på ei liste over 111 personer den kalte forrædere i krigen med Russland.

Lista ble  publisert i forrige uke av Rukh Chesno, en ikke-statlig organisasjon dedikert til å fremme ærlig styresett , og Ukrainas nasjonale byrå for forebygging av korrupsjon. Det inkluderer byråkrater, journalister og ordførere som er anklaget for å samarbeide med Russland, som invaderte Ukraina 24. februar. Byrået deltok i å utarbeide lista, ifølge TSN, som er en ledende TV-stasjon.

Rabinovich ble i 2019 valgt inn i Verkhovna Rada, Ukrainas parlament, og ledet et lite opposisjonsparti som kritikerne sier er pro-russisk. Han var tidligere milliardær og gikk inn i politikken i 2014.

Rukh Chesnos nettsted kalte Rabinovich en «samarbeidspartner, pro-russisk politiker» og la til at han har  «vært i utlandet  siden begynnelsen av krigen» og skrev 14. februar  på Facebook  at krigen hadde begynt «og Vest-Ukraina begynte den.”

I 1997 grunnla han den all-ukrainske jødiske kongressen, som har vært en av de viktigste lokale jødiske gruppene som er aktive i landet. Han leder også European Jewish Parliament, en stort sett inaktiv jødisk paraplygruppe grunnlagt i 2012.

I fjor  lanserte Rabinovich et mislykket forsøk på å stille president Volodymyr Zelensky, som også er jøde, for riksrett på grunn av regjeringas nedleggelse av tre TV-stasjoner som anses for å være pro-russiske.

Sammen med Anna German, en tidligere politiker, er Rabinovich blant en håndfull jøder på lista og den eneste lederen av en jødisk organisasjon.

Mange av personene på listen er ikke arrestert eller straffet på annen måte. Noen er døde, inkludert Volodymyr Struk (57), en tidligere borgermester i byen Kreminna, som forrige måned ble kidnappet og skutt og drept, muligens for påstander om samarbeid.

Rabinovich svarte ikke umiddelbart på en forespørsel om kommentar fra Jewish Telegraphic Agency til hans inkludering på listen over påståtte forrædere.

Forrige artikkelBlokkert
Neste artikkelMonthly Review: – Stedfortrederkrigen i Ukraina og den russiske offensiven