Mélenchon – the kingmaker

0

Både Macron og Le Pen vil fri til venstresidas velgere foran presidentvalget 24. april. Financial Times har overskriften «Mélenchon the kingmaker».

Jean-Luc Mélenchon og hans parti La France Insoumise gjorde et brakvalg i første runde av det franske presidentvalget. Med 22% oppslutning var de ikke langt bak Marine Le Pens 23% og kunne ha skapt sensasjon. Mélenchon har oppfordret sine velgere til «ikke å stemme Le Pen» i andre valgomgang, men han har ikke bedt dem om å stemme Macron.

Både Macron og Le Pen prøver nå å gjøre sine hoser grønne overfor venstresidas velgere, skriver FT, og peker på at det ikke er helt sikkert at disse velgerne går til Macron.

I 2017 fikk Macron 50% av Mélenchons velgere i annen omgang, men ikke alle er så glade for det valget de gjorde:

«Jeg stemte på Macron for fem år siden, og i fem år angret jeg bittert på det,» sa Marion Boué-Arbieu, 29, som ble med på en improvisert gatefest søndag kveld utenfor Mélenchons hovedkvarter i Paris, etter at hennes favorittkandidat fikk sterk støtte i byer fra Strasbourg til Lille og Marseille.

«Jeg vil ikke stemme på Marine Le Pen, men vil Macron bare gjøre ting verre for fattigere familier? Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sa Boué-Arbieu.

Mélenchons velgere ser – med rette – bankmannen Macron som de rikes kandidat. FT viser til meningsmålinger som sier at en tredel av venstrevelgenre vil stemme Macron, en tredel vil sitte hjemme og en tredel vil stemme Le Pen.

FT peker på at arbeiderklassevelgerne til La France Insoumise er på linje med Le Pen i spørsmål som mer proteksjonisme for å skjerme franske arbeidsplasser og hennes kritikk av dyrtidspolitikken.

Det politiske landskapet i Frankrike er totalt forandret etter dette valget. De gamle bærebjelkene i republikken, republikanerne og sosialistpartiet, ble praktisk talt utryddet, og i stedet sto det fram tre nesten like store blokker med euroskeptikere både til høyre og til venstre.

Her er Mélenchons tale til velgerne etter første runde av presidentvalget:

La lutte continue !

Mange arbeiderklassevelgere har ikke glemt Macrons angrep på pensjonene og de gule vestene

Emmanuel Macron har vist gjennom hele sin presidentperiode hvorfor han var finanskapitalens kndidat. Han har systematisk gått til angrep på arbeiderklassen og demokratiet. Den ekstreme politibrutaliteteten mot de gule vestene er ikke glemt. Glemt er heller ikke Macrons angrep på fagbevegelsen og på pensjonsrettighetene. Og han vil fortsatt øke pensjonsalderen fra 62 ti 65 år.

steigan.no var den norske nettavisa som uten sammenlikning skrev mes om de gule vestene.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.