Kritisk mangel på metaller til det «grønne skiftet»

0
Fra omslaget til rapporten om EUs mineralbehov

De neste 15 årene kan Europa stå overfor en kritisk metallmangel, ifølge en rapport fra det belgiske universitetet KU Leuven, utarbeidet på oppdrag fra Eurometaux, en europeisk bransjeforening for metallprodusenter.

Rapporten Metals for clean energy kan lastes ned her.

I rapporten kommer det fram:

Å oppfylle EUs Green Deal-mål om klimanøytralitet innen 2050 vil kreve 35 ganger mer litium og 7 til 26 ganger mengden av stadig knappere sjeldne jordmetaller sammenlignet med Europas begrensede bruk i dag.

Energiomstillinga vil også kreve langt større årlige forsyninger av aluminium (tilsvarer 30 % av det Europa allerede bruker i dag), kobber (35 %), silisium (45 %), nikkel (100 %) og kobolt (330 %), alt essensielt for Europas planer for produksjon av elektriske kjøretøy og batterier, vind-, sol- og hydrogenteknologier, og nettinfrastrukturen som trengs for å oppnå angivelig klimanøytralitet.

Den 8. mars ba EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen om europeisk uavhengighet fra russisk olje, kull og gass, og sa «vi kan rett og slett ikke stole på en leverandør som eksplisitt truer oss. Vi må handle nå for å … akselerere overgangen til ren energi. Jo raskere vi bytter til fornybar energi og hydrogen, kombinert med mer energieffektivitet, jo raskere vil vi være virkelig uavhengige og mestre energisystemet vårt.»

Den uavhengige KU Leuven-studien er den første som gir EU-spesifikke tall relatert til Det internasjonale energibyråets advarsel i 2021 om truende forsyningsutfordringer for de metallene som trengs for å stanse bruk av fossilt brensel.

Studien sier at innen 2050 vil Europas planer for å produsere nye energiteknologier kreve årlig:

  • 4,5 millioner tonn aluminium (en økning på 33 % sammenlignet med dagens bruk)
  • 1,5 millioner tonn kobber (35 %)
  • 800 000 tonn litium (3 500 %)
  • 400 000 tonn nikkel (100 %)
  • 300 000 tonn sink (10-15 %)
  • 200 000 tonn silisium (45 %)
  • 60 000 tonn kobolt (330 %)
  • og 3 000 tonn av de sjeldne jordmetallene neodym, dysprosium og praseodym (700-2 600 %)

«Selv om EU har forpliktet seg til å akselerere sin energiomstilling og produsere mye av sine rene energiteknologier innenlands, forblir den importavhengig når det gjelder mye av metallet som trengs,» heter det i studien. «Og det er økende bekymring for forsyningssikkerheten.»

Grønt luftslott

Når man ser denne lista over metall og mineralbehovet, ser man med en gang at det er alt annet enn grønt. Disse metallene skal finnes, graves fram, transporteres og bearbeides. Det krever energi og gir utslipp. Når de er forbrukt, skal de gjenutvinnes og eventuelt brukes på nytt. Det krever også energi og gir utslipp.

Og dessuten, slik rapporten peker på:

EU har for det meste ikke disse mineralene sjøl. Da må de skaffes. Gjennom erobringskrig? Gjennom handel med land man sanksjonerer?

Når det gjelder sjeldne jordarter, er Kina desidert verdensleder:

Ta kobolt. Verdens største produsent i dag er Kongo som står for 70% av verdensproduksjonen. Nummer to er Russland, som står for 4% av produksjonen.

Det «grønne skiftet» til EU er fullstendig illusorisk. Allerede i dag har det ført til at EU mangler energi både til industrien sin og til forbrukerne. Og så skal den «grønne» framtida bygges på mineraler unionen slett ikke har, og som må skaffes ved hjelp av energi unionen heller ikke har.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMilliardærer kommer bare til unnsetning i filmer og tegneserier
Neste artikkelUSAs forsvarsminister: – Målet er å gjøre Ukraina til ei hengemyr for Russland