Koronavaksiner: Bekrefter funn om hjertemuskelbetennelse

0

Unge menn er mer utsatte for myokarditt (hjertemuskelbetennelse) etter andre dose med mRNA-vaksiner, konkluderes det i en nordisk studie som er publisert i JAMA Cardiology. Dette skriver Dagens Medisin.

FHI har deltatt i et nordisk forskningssamarbeid som har undersøkt risikoen for myokarditt (hjertemuskelbetennelse) i en fireukersperiode (28 dager) etter vaksinasjon mot SARS-CoV-2. Studien SARS-CoV-2 Vaccination and Myocarditis in a Nordic Cohort Study of 23 Million Residents er nå er publisert i JAMA Cardiology.  

Det skriver FHI i en nyhetsmelding. 

Føre-var

Det var tidlige funn fra denne studien som førte til at FHI i oktober oppfordret menn under 30 år til å velge Pfizer/BioNTech-vaksinen fremfor vaksinen fra Moderna. Anbefalingen ble senere justert til også å gjelde kvinner under 30 år etter et føre-var-prinsipp.  

– Hjertekomplikasjoner oppstår også ved covid-19. Begge koronavaksinene har vist seg å beskytte svært godt mot alvorlig covid-19. Ved all vaksinasjon er det derfor viktig å veie fordeler ved vaksinasjon opp mot risiko for alvorlige bivirkninger, understreker Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet (FHI) i nyhetsmeldingen.

Konklusjonen i studien:

Funn: I en kohortstudie av 23,1 millioner innbyggere i 4 nordiske land, var risikoen for myokarditt etter den første og andre dosen av SARS-CoV-2 mRNA-vaksiner er høyest hos unge menn i alderen 16 til 24 år etter den andre dosen. For unge menn som fikk 2 doser av samme vaksine, var data forenlig med mellom 4 og 7 overskytende hendelser på 28 dager per 100 000 vaksinerte etter andre dose BNT162b2, og mellom 9 og 28 per 100 000 vaksinerte etter andre dose mRNA-1273 .

Betydning: Risikoen for myokarditt i denne store kohortstudien var høyest hos unge menn etter den andre SARS-CoV-2-vaksinedosen, og denne risikoen bør balanseres mot fordelene ved å beskytte mot alvorlig COVID-19-sykdom.

Studien er også publisert i det velrennomerte britiske medisinske tidsskriftet BMJ.

Kort sagt: Vaksinene øker faren for hjertefeil hos unge mennesker, og særlig unge menn. Og likevel vil myndighetene tvinge folk til å ta vaksinene.

Forrige artikkelUSA vil opprette et sannhetsministerium
Neste artikkelVarsleren Steigan