Frykt for prisstigning på 20 til 50 prosent på livsnødvendigheter i Tyskland

0

Den tyske handelsforeninga varsler tosifrede prisøkninger etter at prisene hadde steget med rundt fem prosent som følge av høyere energipriser før Ukraina-krigen startet. » Den andre bølgen av prisøkninger kommer, og den vil helt sikkert være tosifrede ,» advarte HDE -president Josef Sanktjohanser i «Neue Osnabrücker Zeitung».

De var allerede tosifrede i februar – i hvert fall hvis du brukte tallene fra det føderale statistiske byrået til å fylle et pauserundstykke. Med et pluss på henholdsvis 7 og 4,7 prosent viste rundstykker og halvhard ost kun relativt moderate økninger sammenlignet med året før, men egg (+16,3), salat (+17,1), smør (+20, 4), tomat (+27) og agurk (+30,3 prosent) ga et betydelig løft totalt sett, skriver WDR.

Dagligvarekjeden Aldi hadde allerede økt prisene på rundt 160 varer for to uker siden, og en uke senere ble ytterligere 20 varer dyrere. Andre butikkjeder fulgte etter. Ifølge Ifo-instituttet planlegger nesten alle selskaper i Tysklands dagligvarehandel prisøkninger.

Det er mer hamstring igjen

De siste dagene og ukene har noen reagert på disse prisøkningene ved å hamstre mat. Man ser bilder av tomme hyller, noen supermarkeder rasjonerer mel og olje.

I eurosonen ble det meldt om en økning av energiprisene på i gjennomsnitt 44,7 prosent i mars i år sammenliknet med samme måned i 2021.

Men Tyskland opplevde en prisøkning på drivstoff på 129,5 prosent fra februar til mars 2022.

Europa den største taperen i den økonomiske krigen med Russland

På grunn av EUs energifattigdom er det Europa som står fram som den store taperen i sanksjonskrigen med Russland. Beregninger sier at unionen vil tape mellom 1 og 2 prosent av sitt BNP på grunn av dette. Den russiske energisektoren vil gjøre store fortjenester, og USA vil også tjene på å kunne omsette mye mer av sin dyre flytende naturgass.

EU vil sitte igjen med svarteper, og forbrukerne i Europa blir de virkelig store taperne.

Og det fine er at man nå kan skylde på Putin mens de virkelige driverne av denne krisa kan gapskratte hele veien til banken.

Forrige artikkelItalias koronaledelse: – Lockdown hadde ingen virkning mot viruset!
Neste artikkelBill Gates: “Alle rike land bør bytte til 100 % syntetisk kjøtt”