FAOs matvareindeks slår alle rekorder

0

Den siste statistikken fra Verdens matvarefond FAO bekrefter det vi allerede har slått fast på steigan.no, nemlig at verdens matvarepriser går rett til himmels.

Det er først og fremst krigen i Ukraina og de massive vestlige sanksjonene mot Russland som driver matvareprisene gjennom taket. FAO skriver:

» FAO Food Price Index* (FFPI) var i gjennomsnitt 159,3 poeng i mars 2022, en økning på 17,9 poeng (12,6 prosent) fra februar, og gjorde et stort sprang til sitt høyeste nivå siden starten i 1990. Den siste økningen gjenspeiler nye all-time topper for vegetabilske oljer, frokostblandinger og kjøtt, mens de for sukker og meieriprodukter også steg betydelig.

» FAOs kornprisindeks var i gjennomsnitt 170,1 poeng i mars, opp 24,9 poeng (17,1 prosent) fra februar, og markerte det høyeste nivået som er registrert siden 1990. Denne månedens økning reflekterte en økning i verdensprisene på hvete og grove korn, hovedsakelig drevet av konfliktrelaterte eksportforstyrrelser fra Ukraina og, i mindre grad, Den russiske føderasjonen. Det forventede tapet av eksport fra Svartehavsregionen forverret den allerede stramme globale tilgjengeligheten av hvete. Med bekymring over avlingsforholdene i USA som også ga økning, steg verdens hvetepriser kraftig i mars, med 19,7 prosent. Etter å ha klatret oppover med 20,4 prosent i mars, markerte internasjonale priser for grovt korn rekordhøye, med mais-, bygg- og sorghumpriser som alle nådde sine respektive høyeste nivåer som er registrert siden 1990. Betraktelig reduserte forventninger til maiseksporten for Ukraina, en stor eksportør, på toppen av høye energi- og innsatskostnader, underbygget en økning på 19,1 prosent i verdens maispriser måned-til-måned. Styrken i maismarkedene påvirket andre grove kornsorter, med sorghumprisene som økte med 17,3 prosent, mens forsyningsusikkerhet økte presset på allerede stramme byggmarkeder, og presset byggprisene opp med 27,1 prosent fra februar.

» FAOs prisindeks for vegetabilsk olje var i gjennomsnitt 248,6 poeng i mars, opp 46,9 poeng (23,2 prosent) fra februar og nå en ny rekordhøye. Den kraftige økningen i indeksen ble drevet av høyere priser på solsikke-, palme-, soya- og rapsolje.

Hunger Games

Ikke ta feil av dette. Dette betyr hungersnød og død. Det betyr ekstrem elendighet og fattigdom. De som støtter USAs og EUs sanksjonspolitikk blir nødt til å si: «Det er verdt prisen!»

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.