Tankeløst og uansvarlig: Norge sender våpen til Ukraina

0
Soldater fra 2. bataljon under deres trening på Rena med M72

– Regjeringen har i ettermiddag besluttet at Norge vil tilby Ukraina våpenstøtte for å forsvare landet mot det militære angrepet fra Russland. Vi legger oss dermed på samme linje som nære allierte og de øvrige nordiske landene, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Regjeringen har bestemt å donere inntil 2000 panservernvåpen av typen M72. Det er ikke kommersiell eksport.

SV sier de trenger mer tid på å vurdere om de vil støtte regjeringen, mens Rødt sier nei.

Tankeløst og uansvarlig

I den krigskåte stemningen som finnes i Norge nå, i hvert fall hvis man skal dømme etter sosiale medier, vil vel regjeringa få applaus. Men dersom vi hadde hatt kloke og prinsipielle ledere, ville man ha innsett at dette er både tankeløst og uansvarlig. Støre & co later ikke til å skjønne rekkevidden av det de gjør:

Folkerettseksperten Cecile Hellestveit sa i Politisk Kvarter på NRK:

«Kriteriene for ikke å anses som en medkriger, er at man ikke bidrar militært til en av partene. Hvis man leverer våpen av en offensiv kvalitet, som Norge gjør nå, betyr det at vi blir medkrigere. Det gjør at Russland under gitte forhold kan angripe mål i Norge.”

– Det gjør at den vanlige beskyttelsen vi har for norsk suverenitet i Norge, den terskelen er nå mye, mye lavere, fortsetter hun.

Regjeringa har satt Norge i den situasjonen av Russland kan se oss som medkrigere.

To spørsmål

Folkerettseksperten mener at det ikke er usannsynlig at et angrep mot Norge kan skje, til tross for at Norge er medlem av Nato.

– Det vil ikke være rettstridig av Russland å angripe et mål som er linket til den leveransen av militære kapasiteter til Ukraina. Det er ikke brudd på FN-pakten.

Hellestveit påpeker at når Norge velger å bli en medkriger, må vi ta stilling til følgende spørsmål:

– Har Norge nok militær kapasitet til å beskytte oss mot et slik angrep? Og er det noen politiske grunner til at Russland vil unnlate å gjøre det, hvis de har foranledning?

Fare for gradvis eskalering

NATO-land har lovt å sende fly og våpen til Ukraina. Men det finnes neppe noen flyplass igjen i Ukraina som de kan bruke som base eller en gang landingsplass. Det gjør at de må fly sortiene sine fra flyplasser i nabolanda. Russland har advart om at i så fall vil de anse disse som legitime bombemål. Derfra er det dessverre ikke vanskelig å se hvordan krigsspiralen kan akselerere ytterligere.

Det russiske utenriksdepartementet sa mandag at landene som forsyner Ukraina med dødelige våpen vil bære ansvaret dersom de blir brukt under Russlands «militære operasjon» i landet. Det melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

«EU-borgere og institusjoner involvert i forsyningen av dødelige våpen, drivstoff og oljer til Ukraina vil ha ansvaret for konsekvensene slike handlinger medfører under den pågående spesielle militæroperasjonen. De kan ikke unngå å forstå hvor farlige disse konsekvensene er», heter det i uttalelsen fra departementet.

Rødt er det eneste stortingspartiet som inntar en modererende rolle ved å gå imot disse våpenleveransene. Det er et standpunkt som alle fredsvenner burde støtte.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.