Sanksjoner og økonomisk krise: Oljeprisen over 130 dollar fatet

0

Nettavisa E24 skriver 7. mars 2022:

Oljeprisen hoppet da handelen i Asia åpnet i natt, og har på det meste kostet mer enn 130 dollar.

Det betyr at oljeprisen nå er på nivåer som ikke har blitt sett siden 2008, da finanskrisen preget markedet.

I skrivende stund omsettes ett fat med nordsjøolje for 130,34 dollar fatet – opp mer enn 10 prosent for dagen, ifølge tall fra dataleverandøren Infront.

Det tilsvarer en pris på omtrent 1.160 kroner fatet. Til sammenligning la regjeringen til grunn en snittpris på oljen på 559 kroner fatet i år, i Nasjonalbudsjettet fra i høst.

Også prisen på den amerikanske lettoljen WTI har hoppet til sitt høyeste nivå siden finanskrisen, og omsettes i skrivende stund for 125,7 dollar fatet.

Financial Times har registrert oljepriser på opptil 139 dollar fatet. Det er 20 prosent over prisen på fredag. Da er vi oppe i det som var det absolutt villeste prisnivået etter finanskrisa.

Og det kan komme mer – antakelig vil det komme mer. USA og deres allierte diskuterer å forby import av russisk olje og gass. Det vil mørklegge Europa, og sjøl USA vil få ekstreme problemer, siden Russland er en av deres største leverandører.

Det er bare en måned siden J.P. Morgan sa at oljeprisen lett kunne komme opp i 120 dollar fatet, og nå er vi forbi det terrenget. Finansbanken sa at også 150 dollar er realistisk scenario.

Energikrisa i Europa enda verre – gassprisen doblet på ei uke

Oilprice.com skriver at krigen i Ukraina forverrer den europeiske energikrisa, som allerede var svært ille, ytterligere. Prisen på naturgass er nå dobbelt så høy som for ei uke siden.

Siden den norske regjeringa har skapt et prisregime som importerer europeiske energipriser til Norge, vil også norske kunder få en økning av strømprisen på toppen av det de allerede har opplevd.

Vi har ikke lagt merke til om de partiene som støtter sanksjonspolitikken har informert sine velgere om dette.

Vil forplante seg til alle sektorer, ikke minst til matproduksjonen

Moderne landbruk er basert på kunstgjødsel. I de fleste land (unntatt Norge) er kunstgjødsel identisk med olje og gass. Uten kunstgjødsel vil folk sulte i hjel i milliontall.

Les: Nå kommer ei matvarekrise uten sidestykke i moderne tid

Den nåværende krisa i kapitalismen er den verste noensinne. Den begynte som ei finanskrise i 2019 som ble kamuflert av koronakrisa. Gjennom lockdownpolitikken ble billioner av dollar overført fra sentralbankene og statsbudsjettene verden over til finansinstitusjonene. Regjeringene måtte låne penger for å finansiere den vanvittige lockdownpolitikken. Nedlegginga av store deler av økonomien har igjen utløst et ras av dominobrikker i alt fra transportsystemer og energi og derfra til sviktene produksjon av kunstgjødsel. Energien er blitt for dyr til at produsentene klarer å holde produksjonen oppe.

Og så fører svikten i kunstgjødselproduksjonen at matvareprisene vil gå til himmels. Og nå kommer sanksjonene mot Russland på toppen av dette.

Se også: Soaring Fertilizer Prices Are About to Increase the Cost of Food

Global fertilizer reserves ‘as low as we’ve ever seen,’ CF Industries CEO says

Les også: Food and energy prices ‘likely to surge further’ due to Russia sanctions

I bunnen av alt dette ligger den globale finanskrisa som startet tidlig på høsten i 2019. Men først utløste finanskapitalens politikere lovkdownpolitikken slik at man kunne legge skylda på et virus, og nå kan man skylde på russerne. Så slipper man denne utidige kritikken mot det kapitalistiske systemet – også fra folk som tidligere var venstre.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.