Nå kommer ei matvarekrise uten sidestykke i moderne tid

0

Den nåværende krisa i kapitalismen er den verste noensinne. Den begynte som ei finanskrise i 2019 som ble kamuflert av koronakrisa. Gjennom lockdownpolitikken ble billioner av dollar overført fra sentralbankene og statsbudsjettene verden over til finansinstitusjonene. Regjeringene måtte låne penger for å finansiere den vanvittige lockdownpolitikken. Nedlegginga av store deler av økonomien har igjen utløst et ras av dominobrikker i alt fra transportsystemer og energi og derfra til sviktene produksjon av kunstgjødsel. Energien er blitt for dyr til at produsentene klarer å holde produksjonen oppe.

Og så fører svikten i kunstgjødselproduksjonen at matvareprisene vil gå til himmels. Og nå kommer sanksjonene mot Russland på toppen av dette.

Varsel fra en mais- og soyabonde

Mais- og soyabønner Ben Riensche sa på «Tucker Carlson Tonight» onsdag at han forventer å se en økning i dagligvareregningen din på grunn av økningen i prisen på gjødsel etter russiske sanksjoner.

«Det er pinlig hvor lite folk flest vet om gjødsel, hva det betyr, fortell oss implikasjonene av denne sanksjonen?» spurte Carlson.

«eksploderende gjødselpriser vil sannsynligvis øke matvareprisene,» sa Riensche. «Hvis du er opprørt over at bensinprisen øker en dollar eller to per gallon, vent til dagligvareregningen din går opp med 1000 dollar i måneden. Og det kan hende det ikke viser seg når det gjelder pris, det kan også være kvantitet. Tom hylle-syndrom må bare begynn.»

«Unnskyld, jeg ville bare forsikre meg om at jeg hørte deg riktig. Opp $1000 i måneden?» spurte en vantro Carlson.

«Jada,» svarte Riensche. «Prisen for å dyrke avlingene mine, eller de viktigste avlingene, mais, soyabønner, hvete, ris, bomull er gått opp 30 til 40%. Dette er på gården min. Og det meste er gjødsel. Nitrogenprisene er opp 3 ganger fra forrige avling. Fosfor og kalium er fordoblet.»

«Sesongen for såing og planting på den nordlige halvkula er noen få bare uker unna. Det er ingen mirakelteknologi som kan kutte prisene med en halvpart eller en tredjedel,» sa han.

Se også: Soaring Fertilizer Prices Are About to Increase the Cost of Food

Global fertilizer reserves ‘as low as we’ve ever seen,’ CF Industries CEO says

Les også: Food and energy prices ‘likely to surge further’ due to Russia sanctions

For forbrukerne i Italia merkes det øyeblikkelig, skriver Yahoo Finanza:

Hoppet i prisene på verdensmarkedene for matråvarer er registrert i prisene på hvete og pasta. Det siste – ifølge Assoutenti – som allerede i januar fikk en økning på 12,5 %, kan komme til å koste 30 % mer enn i fjor. Prisen på brød, som steg 3,7 % forrige måned, kan oppleve en økning på 10 %. Analytikere mener at økningen av to primære forbruksvarer for italienere som brød og pasta kan øke opp til 50 % mer.

Forrige artikkelKort rapport fra en annen verden
Neste artikkelKoronaregler: Når smittevern blir uforståelig