Russland: Eksplosjonen på barnehospitalet var iscenesatt av ekstremister

0
Russland hevder at denne kvinnen er en ukrainsk moteblogger som spiller rollen som såret gravid kvinne i et "iscenesatt skuespill". Skjermdump fra video

Russland kaller eksplosjonene ved barnesykehuset et stort, iscenesatt skuespill som var ment å gjøre inntrykk i Vesten.

Dette skriver dansk TV2. Det følgende er et sammendrag av deres artikkel:

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet var det ikke noe russisk luftangrep på barnesykehuset i det hele tatt – men to bomber som ukrainsk militsia hadde plassert på sykehuset.

Det påståtte luftangrepet var en fullstendig iscenesatt provokasjon ment å opprettholde den anti-russiske agitasjonen blant vestlige publikummere, sa Igor Konashenkov, en talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, torsdag.

Onsdag kunngjorde den ukrainske regjeringen at barnesykehuset, som også har en fødeavdeling, var rammet av et russisk luftangrep. Den ukrainske presidenten, Volodomir Zelensky, kalte det russiske angrepet «folkemord» og FNs humanitære sjef, Martin Griffith, kalte angrepet «sjokkerende og frastøtende».

Ifølge byrådet i Mariupol ble tre personer drept i angrepet. 17 personer – inkludert små barn og gravide kvinner – ble skadet.

Vestlige medier har siden vist bilder av sivile som blir reddet fra det utbombede sykehuset.

Fra begynnelsen har Russland imidlertid avvist historien som «falske nyheter».

– Det er informasjonsterrorisme, kommenterte Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet.

Russerne har forklart at sykehuset i Mariupol allerede ble tømt for pasienter i februar, og har siden fungert som hovedkvarter for militante ukrainske nasjonalister.

Ifølge russerne var det blant annet den ultranasjonalistiske Azov-bataljonen som er en helt sentral del av forklaringen på at Russland konsekvent omtaler sine ukrainske motstandere som «nynazister».

Russland: Alle barn og gravide ble kastet ut

Det var også forklaringen fra Russlands utenriksminister Sergej Lavrov tidligere torsdag da han ble spurt på en pressekonferanse om angrepet på sykehuset.

Og han understreket at Russland allerede for flere dager siden i FNs sikkerhetsråd hadde uttalt at sykehusbygningen var okkupert av militante.

– Alle vordende mødre, alle sykepleiere og alt annet personale ble kastet ut for lenge siden. Det var en base for den ultraradikale Azov-bataljonen, hevder han.

Tidligere torsdag la den russiske ambassaden i Storbritannia ut en tweet som hevdet at bildet av den unge kvinnen (til høyre), var iscenesatt. Ifølge ambassaden var det en ukrainsk moteblogger som spilte rollen som de sårede.

Twitter valgte kort tid etter å fjerne tweeten fordi den ble ansett som «falsk».

Kommentar

I en krig er kampen om opinionen og om lesernes og seernes følelser en av de viktigste frontavsnittene. Dette vet vi godt fra Irakkrigen og krigen i Syria. Husk Den falske historien om kuvøsebarna:

I 1990 var det ei ung jente som ga et tåredryppende vitnesbyrd om hvordan irakiske soldater hadde tatt seg inn på en fødeavdeling i Kuwait, hadde ødelagt kuvøsene og latt nyfødte, premature barn dø. Hun kalte seg Nayira. Vitnemålet gjorde et enormt inntrykk og det spilte en stor følelsemessig rolle i den første Gulfkrigen mot Irak. Problemet var at hele saka var en bløff! Det var «fake news», som det heter i dag. Nayira var datter av Kuwaits ambassadør til USA. Hennes vitnemål ble lagd av et PR-firma, og det hun fortalte hadde ingenting med virkeligheten å gjøre.

Denne historia har alt. Ung, gråtende jente, premature spedbarn, barbariske soldater. Som Frank Zappa ville ha sagt: It is carefully designed to suck the twelve year old listeners into our camp.

Det var PR-byrået Hill & Knowlton, verdens eldste PR-byrå, som sto for manus, regi, styling og trening av jenta før vitnemålet. Vitnemålet var sånn at kristne pasifister skulle reagere med å støtte krigen mot Irak. (Hill & Knowlton jobbet for tobakksindustrien for å undergrave forskning som viste skadevirkning med tobakksrøyking og for oljeselskapene i dag for å undergrave kritikk av skadelige virkninger ved fracking.)

Som PR-byrå vet H&K alt om hvordan de skal vekke følelser og bruke dem til å selge et budskap. De går under det psykologiske forsvaret vårt og appellerer direkte til vårt underbevisste og ubevisste. Og det militær-idustrielle komplekset vet at krig ikke er populært. Skal de selge krigen til folket, må de nå fram til våre innerste – og gjerne våre beste følelser. Deres mål er å appellere så sterkt til følelsene våre at pasifistiske prester forlanger bombing umiddelbart. Og det gjør de gjennom å selge falske personlige vitnesbyrd som dette. Vi er nærmest forsvarsløse mot dem. Lenge før vi har tenkt en kritisk tanke eller gjort noen analyse, har historien erobret følelsene våre.

Les også: Metaforene vi tenker med – fortellerkunsten avgjørende for psykologisk krigføring

Forrige artikkelBeretninger etter vaksinering
Neste artikkelTucker Carlson: Biden-administrasjonens innrømmelser om biologiske laboratorier er sjokkerende