Normalisering av forbindelsene mellom Iran og Saudi-Arabia?

0

Irans utenriksminister roser utspill fra Saudi-Arabia.

Det pågår mange endringer av de politiske relasjonene i Midtøsten, og de fleste av dem blir ikke notert i norske medier.

Den iranske avisa Tehran Times skriver at Irans utenriksminister Hossein Amir Abdollahian roser et utspill fra en offisiell talsmann for Saudi-Arabia og sier at det viser et ønske om å gjenopprette de diplomatiske forbindelsene mellom de to landene.

«De nylige uttalelsene fra en høytstående saudisk tjenestemann viser deres ønske om å etablere bilaterale forbindelser med Iran, og vi ønsker det velkommen,» sa Amir Abdollahian til det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Han sa at Iran og Saudi-Arabia så langt har holdt fire runder med samtaler, og «vi er glade for at Saudi-Arabia har tatt veien for dialog.»

Den iranske administrasjonen, ledet av president Ebrahim Raisi, er fast bestemt på å forbedre forholdet til nabolandene, la utenriksministeren til. 

I et intervju publisert i forrige uke fortalte den saudiske kronprins Mohammed bin Salman til Atlantic at kongeriket hans og Iran var «naboer for alltid».

«Vi kan ikke bli kvitt dem, og de kan ikke bli kvitt oss,» sa han, ifølge en utskrift fra det offisielle saudiske pressebyrået.

«Så det er bedre for oss begge å finne ut av det og se etter måter vi kan sameksistere på,» la han til, og uttrykte håp om at «vi kan oppnå en posisjon som er bra for begge land.»

Etter henrettelsen av den berømte sjia-geistlige Nimr al-Nimr av Saudi-Arabia i 2016, angrep sinte demonstranter den saudiske ambassaden i Teheran og dens konsulære kontor i Mashhad.

Selv om angrepene ble fordømt av høytstående iranske tjenestemenn, brøt Riyadh forholdet til Teheran.

Siden april har de to landene imidlertid hatt fire runder med samtaler i Irak med sikte på å gjenopprette båndene.

«Disse samtalene skapte en god atmosfære og ga resultater, om enn små, og vi er glade for at Saudi-Arabia har valgt dialogens vei,» sa Irans toppdiplomat.

«Vi har forskjellige synspunkter og tilnærminger til noen saker i regionen, men håndtering av forskjeller fra sidene kan tjene interessene til de to nasjonene,» la han til.

Amir Abdollahian sa at Teheran og Riyadh har motsatte syn på regionale problemer, men å håndtere disse uenighetene kan være til fordel for begge land.

Iran og Saudi-Arabia er svært uenige om Jemen-krigen.

Amir Abdollahian uttalte at en løsning på Jemens syv år gamle krig må være «politisk og basert på jemenittisk-jemenittisk dialog, borte fra utenlandsk innblanding.»

Iraj Masjedi, Irans ambassadør i Irak, har kunngjort at den femte runden med Iran-Saudi-samtaler vil bli holdt i Bagdad snart. Nylig sa Amir Abdollahian at Iran ønsker en ny runde med samtaler med Saudi-Arabia velkommen.

«Vi har lagt veien åpen for Saudi-Arabia. Hver gang Saudi-Arabia bestemmer seg for å tilbakeføre sine diplomatiske forbindelser med Iran til det normale, ønsker vi en gjenåpning av ambassader og tilbakeføring av forholdet til normal og til og med utvikling av forholdet til Saudi-Arabia velkommen. Vi er glade for at tre av våre diplomater var stasjonert i Jeddah for noen uker siden,» sa utenriksministeren på en nasjonal konferanse om Iran og nabolandene.

Kommentar

USAs innflytelse i Midtøsten er merkbart svekket. Det gjør at det diplomatiske og politiske kartet forandres, og nå skjer det raskt. Saudi-Arabia har ikke latt seg presse av USA til å bli et redskap i USAs konflikt med Russland. Iran har merkbart styrket sin rolle, og både Saudi-Arabia, Israel og Tyrkia har tilbudt seg å mekle i konflikten mellom Russland og Ukraina fordi de har relativt gode forbindelser med begge land.

Den forferdelige sju år lange krigen mot Jemen har langt på vei ødelagt det fattige nabolandet til Saudi-Arabia og drept og lemlestet hundretusener av mennesker, uten at det i noen særlig grad har nådd avisforsidene i Europa.

Eller som den jemenittiske journalisten Ahmed Abdulkareem skriver i MintPress:

Tears for Ukraine, Sanctions for Russia, Yawns for Yemen, Arms for Saudis: The West’s Grotesque Double Standard

«Vi blir brutalt bombet hver dag. Så hvorfor bryr seg ikke den vestlige verden som den gjør med Ukraina?!!… Er det fordi vi ikke har blondt hår og blå øyne som ukrainere?» spurte Ahmed Tamri, en jemenittisk firebarnsfar, med rynket øyenbryn om strømmen av internasjonal støtte og mediedekning av Russlands invasjon av Ukraina og mangelen på en slik reaksjon på krigen i Jemen.

Forrige artikkelFaktisk.no måtte snu
Neste artikkelKinas UnionPay tar over kredittkortmarkedet i Russland når Visa, Mastercard og American Express forsvinner