Krigen i Ukraina – hvilken rolle spiller Kina?

0

Det har vært en blanding av påstander om Kina i forbindelse med Russaldns invasjon og krigføring i Ukraina. Dels fikk vi vite at Bidens rådgiver Jake Sullivan hadde truet Kina med at de ville oppleve «konsekvenser» hvis de hjelper Russland å motstå sanksjonene, og dels får vi høre at Kina vil svikte Russland.

Det første var en grov diplomatisk tabbe bygd på USAs overdrevne forestillinger om egen styrke og det andre er en misforståelse.

Det siste USA skulle gjøre for å prøve å slå en kile mellom Russland og Kina er å true kineserne. Det måtte få motsatt virkning av det som var intensjonen. Ingen får Kina til å endre kurs gjennom trusler, ei heller USA. Dessuten er ikke-alliansen mellom Moskva og Beijing mye sterkere enn noen «allianse» som USA har inngått.

Les: – Alliansen Russland-Kina er mye sterkere enn Sovjetunionen og østblokka noen gang var

Talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Zhao Lijian, ble spurt om Kinas holdning til krigen i Ukraina, og svarte:

«Land som tror de har vunnet den kalde krigen slik at de kan dominere verden, land som neglisjerer andres bekymringer og har presset på for fem runder med NATO-utvidelse og land som har ført kriger rundt om i verden, men lagt skylden på andre, burde virkelig føle seg ukomfortable,» sa Zhao på en rutinemessig pressekonferanse i UD torsdag.

Når det gjelder spørsmålet i Ukraina, har Kina oppfordret det internasjonale samfunnet til å fokusere på å «fremme fred og samtaler» og «forebygge en storstilt humanitær krise», og har gjort en stor innsats. Kina har fremmet et sekspunkts initiativ for å lindre den nåværende krisen i Ukraina og har tatt praktiske grep.

Zhao sa at han hørte at til og med katter, hunder og trær i Russland blir sanksjonert, sammen med Tsjaikovskijs Svanesjøen.

«Tsjaikovskij er en berømt komponist som døde for mer enn 100 år siden. Hva er hans forbrytelse?» spurte Zhao. «Svanesjøen er et mesterverk i verdensklasse. Hva er dens forbrytelse?»

Det korte og det lange man kan få ut av dette er at Kina ikke har noen som helst tanker om å falle Russland i ryggen eller bli med på USAs hyklerske kampanje. Kina kjenner veldig godt til USAs forbrytelser over hele verden, også mot Kina. Men det er også grunn til å merke seg at Kina understreker behovet for å arbeide for fred og kompromiss.

I en annen artikkel i den offisielle avisa Global Times heter det at Kina vil yte betydelig humanitær hjelp til Ukraina og bidra til at det blir en politisk løsning:

Kina støtter alle anstrengelser som vil bidra til å deeskalere spenninger og oppnå en politisk løsning i Ukraina, og Kina er villig til å gi sitt bidrag for å hjelpe landet med å overvinne den humanitære krisen, sa det kinesiske utenriksdepartementets talsperson Zhao Lijian torsdag som tillegg til det den kinesiske ambassadøren i Ukraina Fan Xianrong hadde sagt tidligere.

Fan sa:

«Kina og Ukraina er strategiske partnere, og i år markerer det 30-årsjubileet for etableringa av diplomatiske forbindelser mellom våre land. Kina er et vennligsinnet land overfor det ukrainske folket. Som ambassadør kan jeg på en ansvarlig måte si at Kina for alltid vil være en god partner for Ukraina, både økonomisk og politisk.»

Dette er en svært interessant uttalelse, og den viser at Kina for lengst har begynt å planlegge for det som skal skje etter denne krigen, og da ønsker Kina antakelig å spille en hovedrolle i gjenoppbygging og utvikling av Ukraina. Beijing ser åpenbart Ukraina som enda en node i silkeveibeltet, og har ikke tenkt å la seg avspore «bare» fordi det pågår en krig. Det er kinesisk tradisjon å tenke i tiår og hundreår heller enn dager og uker.

I den grad det finnes rasjonelle ledere i Ukraina, vil de måtte innse at USA kommer ikke til å hjelpe landet med å komme på fote. De åtte årene som er gått siden kuppet i februar 2014 har stort sett gått ut på at finanskapitalen og oligarkene har plyndret Ukraina og stappet landet fullt av våpen som er havnet i ekstremistenes hender. Skal det komme støtte til økonomisk utvikling vil den måtte komme fra Kina, for fra Brussel og Washington vil det ikke komme noe sånt de neste åtte årene heller.

Forrige artikkelKostbare allianser
Neste artikkelZelenskij tryglet Kongressen i USA om tredje verdenskrig og fikk stående applaus