Hvordan Ukrainas jødiske president Zelensky inngikk fred med nynazistiske paramilitære på frontlinjene i krig med Russland

0
Zelensky tildeler Høyre Sektor-kommandør Dmytro Kotsyubaylo prisen "Helt av Ukraina".

Av Alexander Rubinstein og Max Blumenthal/The Grayzone

Mens vestlige medier benytter Volodymyr Zelenskys jødiske arv for å tilbakevise anklager om nazistisk innflytelse i Ukraina, har presidenten gitt etter for nynazistiske styrker og er nå avhengig av dem som frontlinjekjempere.

Tilbake i oktober 2019, mens krigen i Øst-Ukraina trakk ut, reiste den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky til Zolote, en by som ligger midt i «gråsonen» i Donbas, hvor over 14 000 har blitt drept, hovedsakelig på pro-russisk side. Der møtte presidenten de hardbarkede veteranene fra ekstreme høyre-paramilitære enheter som holdt oppe kampen mot separatister bare noen mil unna.

Valgt på en plattform for deeskalering av fiendtlighetene med Russland, var Zelensky fast bestemt på å håndheve den såkalte Steinmeier-formelen unnfanget av den daværende tyske utenriksministeren Walter Steinmeier som kalte til valg i de russisktalende regionene Donetsk og Lugansk.

I en ansikt-til-ansikt konfrontasjon med militante fra den nynazistiske Azov-bataljonen som hadde satt i gang en kampanje for å sabotere fredsinitiativet kalt «Nei til kapitulasjon», møtte Zelensky en mur av obsternasighet.

Med appeller om løsrivelse fra frontlinjene bestemt avvist, falt Zelensky sammen på kamera. «Jeg er presidenten i dette landet. Jeg er 41 år gammel. Jeg er ikke en taper. Jeg kom til deg og ba dere: fjern våpnene,» bønnfalt Zelensky krigerne.

Da videoen av den stormfulle konfrontasjonen spredte seg over ukrainske sosiale mediekanaler, ble Zelensky målet for et backlash fullt av sinne.

Andriy Biletsky, den åpent – og stolt av det – fascistiske Azov-bataljonslederen som en gang lovet å «lede de hvite rasene i verden i et siste korstog … mot semittledede undermennesker», sverget å bringe tusenvis av jagerfly til Zolote hvis Zelensky presset på videre. I mellomtiden fantaserte en parlamentariker fra partiet til den tidligere ukrainske presidenten Petro Porosjenko åpenlyst om at Zelensky skulle bli sprengt i biter av militantenes granater.

Selv om Zelensky oppnådde en mindre løsrivelse, eskalerte de nynazistiske paramilitærene sin «Ingen kapitulasjon»-kampanje. Og i løpet av måneder begynte kampene å varmes opp igjen i Zolote, og utløste en ny syklus av brudd på Minsk-avtalen.

På dette tidspunktet hadde Azov blitt formelt innlemmet i det ukrainske militæret, og gatevigilantfløyen, kjent som Nasjnalkoprset, ble utplassert over hele landet under oppsyn av det ukrainske innenriksdepartementet, og sammen med det nasjonale politiet. I desember 2021 overrakte Zelensky en «Helt av Ukraina»-pris til en leder av den fascistiske høyresektoren i en seremoni i Ukrainas parlament.

En fullskala konflikt med Russland nærmet seg, og avstanden mellom Zelensky og de ekstremistiske paramilitærene ble stadig mindre.

24. februar i år, da Russlands president Vladimir Putin sendte tropper inn i ukrainsk territorium på et uttalt oppdrag for å «demilitarisere og denazifisere» landet, la amerikanske medier ut på et eget oppdrag: å benekte nynazistiske paramilitæres makt over landets militære og politiske sfære. Som den amerikanske regjeringsfinansierte National Public Radio insisterte, «Putins språk [om denazifisering] er støtende og faktisk feil.»

I sitt forsøk på å avlede fra nazismens innflytelse i det moderne Ukraina, har amerikanske medier funnet sitt mest effektive PR-verktøy i figuren til Zelensky, en tidligere TV-stjerne og komiker med jødisk bakgrunn. Det er en rolle skuespilleren som ble politiker, ivrig har påtatt seg.

Men som vi vil se, har Zelensky ikke bare gitt etter for  nynazistene i hans midte, han har betrodd dem en frontlinjerolle i sitt lands krig mot pro-russiske og russiske styrker.

Presidentens jødiskhet som PR-verktøy for vestlig media

Timer før president Putins tale 24. februar som erklærte denazifisering som målet for russiske operasjoner, spurte Ukrainas president Volodymyr Zelensky «hvordan et folk som mistet åtte millioner av sine innbyggere som kjempet mot nazister, kunne støtte nazismen», ifølge BBC.

Oppvokst i en ikke-religiøs jødisk familie i Sovjetunionen på 1980-tallet, har Zelensky bagatellisert arven sin tidligere. «Det faktum at jeg er jøde når knapt tjuendeplassen på min lange liste over feil,» spøkte han under et 2019-intervju der han nektet å gå i detaljer om sin religiøse bakgrunn.

I dag, mens russiske tropper kjemper mot byer som Mariupol, som faktisk er under kontroll av Azov-bataljonen, skammer Zelensky seg ikke lenger over å kringkaste sin jødiskhet. «Hvordan kunne jeg være nazist?» undret han høyt under en offentlig tale. For det amerikanske media som er engasjert i en omfattende informasjonskrig mot Russland, har presidentens jødiske bakgrunn blitt et viktig PR-verktøy.

Noen få eksempler på amerikanske mediers utplassering av Zelensky som et skjold mot påstander om utbredt nazisme i Ukraina er nedenfor (se potpourri ovenfor i video):

  • PBS NewsHour kontret Putins kommentarer om avnazifisering med: «selv om president Volodymyr Zelensky er jødisk og store grandonklene hans døde i Holocaust.»
  • På Fox & Friends erklærte tidligere CIA-offiser Dan Hoffman at «det er toppen av hykleri å skulle få den ukrainske nasjonen til å denazifisere – president deres er tross alt jødisk.»
  • På MSNBC sa den demokratiske senatoren fra Virginia, Mark Warner, at Putins «terminologi, opprørende og motbydelig som den er – ‘avnazifiser’ der du ærlig talt har en jødisk president i Mr. Zelensky. Denne fyren [Putin] er på sin egen form for personlig jihad for å gjenopprette det Stor-Russland.»
  • Den republikanske senatoren Marsha Blackburn sa på Fox Business at hun «har blitt imponert over president Zelensky og hvordan han har stått opp. Og for Putin å gå ut og si «vi kommer til å denazifisere» og Zelensky er jøde.»
  • I et intervju med CNNs Wolf Blitzer, fordømte general John Allen Putins bruk av begrepet «de-nazifisere» mens nyhetsmannen og tidligere israelsk lobbyist ristet på hodet i avsky. I et separat intervju med Blitzer, beklaget den såkalte «Ukraina-varsleren» og Ukraina-fødte Alexander Vindman at påstanden er «åpenbart absurd, det er egentlig ingen fortjeneste … du påpekte at Volodymyr Zelensky er jødisk … det jødiske samfunnet [er] omfavnet. Det er sentralt i landet, og det er ingenting med denne nazistiske fortellingen, denne fascistiske fortellingen. Det er laget som et påskudd.»

Bak mediespinnet ligger det komplekse og stadig tettere forholdet Zelenskys administrasjon har hatt til de nynazistiske styrkene som er sitter med med sentrale militære og politiske stillinger i den ukrainske staten, og makten disse åpne fascistene har hatt siden Washington installerte et vestlig-justert regime gjennom et kupp i 2014.

Faktisk har Zelenskys fremste økonomiske støttespiller, den ukrainske jødiske oligarken Igor Kolomoisky, vært en sentral velgjører for den nynazistiske Azov-bataljonen og andre ekstremistiske militser.

Azov-bataljonen marsjerer med nazi-inspirerte Wolfsangel-flagg i Mariupol, august 2020

Støttet av Zelenskys fremste finansmann, slipper nynazistiske militanter løs en bølge av trusler

Innlemmet i den ukrainske nasjonalgarden regnes Azov-bataljonen som den mest ideologisk nidkjære og militært motiverte enheten som kjemper mot pro-russiske separatister i den østlige Donbass-regionen.

Med nazi-inspirerte Wolfsangel-insignier på uniformene til krigere, som har blitt fotografert med nazistiske SS-symboler på hjelmene, er Azov «kjent for sin tilknytning til nynazistisk ideologi …[og] antas å ha deltatt i trening og radikalisering av USA-baserte hvite overherredømmeorganisasjoner», ifølge en FBI-tiltale mot flere amerikanske hvite nasjonalister som reiste til Kiev for å trene med Azov.

Igor Kolomoisky, en ukrainsk energibaron av jødisk opprinnelse, har vært en toppfinansierer av Azov siden det ble dannet i 2014. Han har også finansiert private militser som Dnipro- og Aidar-bataljonene, og har utplassert dem som en personlig bøllegruppe for å beskytte sine økonomiske interesser.

I 2019 fremsto Kolomoisky som den øverste støttespilleren for Zelenskys presidentkandidat. Selv om Zelensky gjorde anti-korrupsjon til sin signaturkampanje, avslørte Pandora Papers ham og medlemmer av hans indre krets som stakk unna store betalinger fra Kolomoisky i et lugubert nett av offshore-kontoer.

President Zelensky (C) møter milliardæroligarken og
forretningsforbindelsen Ihor Kolomoisky 10. september 2019

Da Zelensky tiltrådte i mai 2019, opprettholdt Azov-bataljonen de facto kontroll over den strategiske sørøstlige havnebyen Mariupol og dens omkringliggende landsbyer. Som Open Democracy bemerket, «Azov har absolutt etablert politisk kontroll over gatene i Mariupol. For å opprettholde denne kontrollen må de reagere voldelig, på enhver offentlig begivenhet som avviker tilstrekkelig fra deres politiske agenda, selv om dette ikke er offisielt, .»

Angrep fra Azov i Mariupol har inkludert angrep på «feminister og liberale» som marsjerte på den internasjonale kvinnedagen, blant andre hendelser.

I mars 2019 angrep medlemmer av Azov-bataljonens nasjonale korps hjemmet til Viktor Medvedchuk, den ledende opposisjonsfiguren i Ukraina, og anklaget ham for forræderi for hans vennligsinnede forhold til Vladimir Putin, gudfaren til Medvedchuks datter.

Zelenskys administrasjon eskalerte angrepet på Medvedchuk, stengte flere medier han kontrollerte i februar 2021 med åpen godkjenning fra det amerikanske utenriksdepartementet, og fengslet opposisjonslederen for forræderi tre måneder senere. Zelensky rettferdiggjorde handlingene sine med at han måtte «kjempe mot faren for russisk aggresjon på informasjonsarenaen.»

Deretter, i august 2020, åpnet Azovs nasjonale korps ild mot en buss som inneholdt medlemmer av Medvedchuks parti, Patriots for Life, og såret flere med gummibelagte stålkuler.

Zelensky mislykkes i å tøyle nynazister, og endte opp med å samarbeide med dem

Etter hans mislykkede forsøk på å demobilisere nynazistiske militanter i byen Zolote i oktober 2019, kalte Zelensky jagerflyene til bordet og sa til journalister «Jeg møtte veteraner i går. Alle var der – National Corps, Azov og alle andre.»

Noen få seter unna den jødiske presidenten var Yehven Karas, lederen for den nynazistiske C14-gjengen.

Zelensky møter «veteraner» inkludert Yehven Karas (helt til høyre)
og Dmytro Shatrovsky, en Azov bataljonsleder (nederst til venstre).

Under Maidan «Revolusjonen for verdighet» som avsatte Ukrainas valgte president i 2014, tok C14-aktivister over Kievs rådhus og plastret veggene med nynazistiske insignier før de tok ly i den kanadiske ambassaden.

Som den tidligere ungdomsfløyen til det ultranasjonalistiske Svoboda-partiet, ser det ut til at C14 trekker navnet sitt fra de beryktede 14 ordene til den amerikanske nynazistiske lederen David Lane: «Vi må sikre eksistensen til vårt folk og en fremtid for hvite barn.»

Ved å tilby å utføre spektakulære voldshandlinger på vegne av alle som er villige til å betale, har hooliganene fremmet et koselig forhold til ulike styrende organer og mektige eliter over hele Ukraina.

Den nynazistiske gjengen C14 tilbyr seg å utføre vold for utleie: «C14 fungerer for deg. Hjelp oss å holde oss flytende, så hjelper vi deg. For vanlige givere åpner vi en boks for ønsker.
Hvilken av fiendene dine vil du gjøre livet vanskelig for? Vi vil prøve å gjøre det.»

En Reutersrapport fra mars 2018 uttalte at «C14 og Kievs byregjering undertegnet nylig en avtale som tillater C14 å etablere en «kommunal vakt» for å patruljere gatene,» som faktisk ga dem godkjenning fra staten til å gjennomføre pogromer.

Som The Grayzone rapporterte, ledet C14 raid for å «rense» Romfolk fra Kievs jernbanestasjon i samarbeid med Kiev-politiet.

Ikke bare ble denne aktiviteten godkjent av byregjeringen i Kiev, den amerikanske regjeringen selv så lite problemer med det, og var vertskap for Bondar ved en offisiell amerikansk statlig institusjon i Kiev hvor han skrøt av pogromene. C14 fortsatte å motta statlige midler gjennom hele 2018 for «nasjonal-patriotisk utdanning.»

Karas har hevdet at de ukrainske sikkerhetstjenestene ville «formidle» informasjon om pro-separatistiske demonstrasjoner «ikke bare [til] oss, men også Azov, den høyre sektoren og så videre.»

«Generelt jobber varamedlemmer fra alle fraksjoner, nasjonalgarden, Ukrainas sikkerhetstjeneste og innenriksdepartementet for oss. Det er sånn vi kan spøke, sa Karas.

Gjennom 2019 forsterket Zelensky og hans administrasjon sine bånd med ultranasjonalistiske elementer over hele Ukraina.

Daværende statsminister Oleksiy Honcharuk på
scenen på den nynazistiske «Veterans Strong»-konserten

Etter at statsministeren deltok på nynazistisk konsert, hedrer Zelensky lederen for høyre sektor

Bare dager etter Zelenskys møte med Karas og andre nynazistiske ledere i november 2019, dukket Oleksiy Honcharuk – daværende statsminister og nestleder for Zelenskys presidentkontor – opp på scenen på en nynazistisk konsert organisert av C14-figuren og den mordanaklagede Andriy Medvedko .

Zelenskys minister for veteransaker deltok ikke bare på konserten, som inneholdt flere antisemittiske metalband, hun promoterte konserten på Facebook.

Også i 2019 forsvarte Zelensky den ukrainske fotballspilleren Roman Zolzulya mot spanske fans som hånet ham som en «nazist». Zolzulya hadde posert ved siden av bilder av andre verdenskrigs nazikollaborator Stepan Bandera og støttet åpent Azov-bataljonen. Zelensky reagerte på kontroversen ved å proklamere at hele Ukraina støttet Zolzulya, og beskrev ham som «ikke bare en kul fotballspiller, men en ekte patriot.»

I november 2021 kunngjorde en av Ukrainas mest fremtredende ultranasjonalistiske militsmenn, Dmytro Yarosh, at han hadde blitt utnevnt til rådgiver for den øverstkommanderende for de væpnede styrker i Ukraina. Yarosh er en erklært tilhenger av den nazistiske samarbeidspartneren Bandera som ledet Høyre Sektor fra 2013 til 2015, og sverget å lede «avrussifiseringen» av Ukraina.

Dmytro Yarosh poserer sammen med Ukrainas
øverstkommanderende for de væpnede styrker

En måned senere, da krigen med Russland nærmet seg, tildelte Zelensky Høyre Sektor-sjef Dmytro Kotsyubaylo en «Helt av Ukraina»-utmerkelse. Kosyubaylo, kjent som «Da Vinci», holder en kjæledyrulv i frontlinjebasen sin, og liker å spøke med besøkende journalister om at jagerflyene hans «mater den med beina til russisktalende barn».

Zelensky tildeler Høyre Sektor-kommandør Dmytro Kotsyubaylo prisen «Helt av Ukraina».

Den ukrainske statsstøttede nynazistiske lederen skryter av innflytelse like før krigen med Russland

Den 5. februar 2022, bare dager før fullskala krig med Russland brøt ut, holdt Yevhen Karas fra den nynazistiske C14 en forvirrende offentlig tale i Kiev som hadde til hensikt å fremheve innflytelsen hans organisasjon og andre som den har over ukrainsk politikk.

Se Yevhen Karas, lederen av Ukrainas nynazistiske terrorgjeng C14s tale fra Kiev tidligere denne måneden. Her stikker han hull på de mange fortellingene som venstresiden, mainstream media og utenriksdepartementet i USA insisterer på.

«LGBT og utenlandske ambassader sier ‘det var ikke mange nazister i Maidan, kanskje omtrent 10 prosent av ekte ideologer’,» sa Karas. «Hvis ikke for de åtte prosentene [av nynazistene] ville effektiviteten [av Maidan-kuppet] ha falt med 90 prosent.»

Maidan «Revolusjon for verdighet» i 2014 ville vært en «homoparade» hvis ikke for nynazistenes instrumentelle rolle, proklamerte han.

Karas fortsatte med å mene at Vesten bevæpnet ukrainske ultranasjonalister fordi «vi har det gøy med å drepe». Han fantaserte også om balkaniseringen av Russland, og erklærte at det skulle deles opp i «fem forskjellige» land.

Yevhen Karas viser nazihilsenen.

«Hvis vi blir drept … døde vi i en hellig krig»

Da russiske styrker gikk inn i Ukraina 24. februar, omringet de det ukrainske militæret i øst og kjørte mot Kiev, annonserte president Zelensky en nasjonal mobilisering som inkluderte løslatelse av kriminelle fra fengselet, blant dem anklagede mordere ettersøkt i Russland. Han godkjente også distribusjonen av våpen til sivile borgere, og deres trening av kampharde paramilitære som Azov-bataljonen.

Med kamper i gang, samlet Azovs nasjonale korps hundrevis av vanlige sivile, inkludert bestemødre og barn, for å trene på offentlige torg og varehus fra Kharviv til Kiev til Lviv.

Mens amerikanske medier feiret at vanlige ukrainske borgere tok til våpen mot russiske tropper, publiserte den ultranasjonalistiske Azov-bataljonens nasjonale korps en propagandavideo av krigere som trener og deler ut våpen til innbyggere i Kharkiv, og forvandler dem til stridende.

27. februar la den offisielle Twitter-kontoen til Ukrainas Najonalgarde en video av «Azov Fighters» som smurte kulene sine inn med grisefett for å ydmyke russiske muslimske krigere fra Tsjetsjenia.

En dag senere kunngjorde Azov-bataljonens nasjonale korps at Azov-bataljonens Kharkiv regionale politi ville begynne å bruke byens regionale statsadministrasjonsbygning som et forsvarshovedkvarter. Opptak som ble lagt ut på Telegram dagen etter viser at den Azov-okkuperte bygningen blir truffet av et russisk luftangrep.

I tillegg til å autorisere løslatelse av hardbarkede kriminelle for å bli med i kampen mot Russland, har Zelensky beordret alle menn i kampalder til å forbli i landet. Azov-militanter har fortsatt å håndheve politikken ved å brutalisere sivile som forsøker å flykte fra kampene rundt Mariupol.

I følge en gresk mann bosatt i Mariupol som nylig ble intervjuet av en gresk nyhetsstasjon, «når du prøver å dra risikerer du å løpe inn i en patrulje av de ukrainske fascistene, Azov-bataljonen,» sa han, og la til «de ville drepe meg og er ansvarlig for alt.»

Opptak som er lagt ut på nettet ser ut til å vise uniformerte medlemmer av en fascistisk ukrainsk milits i Mariupol som med våpenet rettet mot innbyggere på flukt, trekker dem brutalt ut av kjøretøyene deres.

BREAKING 💥 Ukrainske NAZI hindrer folk i å forlate Mariupol og skyter mot dem.
Innbyggere i #Mariupol beveg dere ikke rundt i byen, Mariupol blir snart frigjort!


En annen video filmet ved sjekkpunkter rundt Mariupol viste Azov-krigere som skyter og dreper sivile som forsøker å flykte.

Den 1. mars erstattet Zelensky den regionale administratoren av Odessa med Maksym Marchenko, en tidligere sjef for den ekstreme høyre Aidar-bataljonen, som har blitt anklaget for en rekke krigsforbrytelser i Donbass-regionen.

I mellomtiden, da en massiv konvoi av russiske pansrede kjøretøyko ankom Kiev, la Yehven Karas fra den nynazistiske C14 ut en video på YouTube fra innsiden av et kjøretøy som antagelig fraktet jagerfly.

«Hvis vi blir drept, er det f..n meg bra fordi det betyr at vi døde mens vi kjempet en hellig krig,» utbrøt Karas. «Hvis vi overlever, kommer det til å bli enda bedre! Det er derfor jeg ikke ser noen ulemper ved dette, bare oppside!»


Oversatt til norsk av Kari Angelique Jaquesson
Først publisert på The Grayzone
Originalartikkelen inneholder en mengde lenker.

Forrige artikkelRussland slår tilbake mot «sanksjoner fra helvete»
Neste artikkelAbby Martins fascinerende intervju med Oliver Stone
Max Blumenthal
Max Blumenthal er sjefredaktør for The Grayzone, en prisvinnende journalist og forfatter av flere bøker, inkludert bestselgende republikanske Gomorrah, Goliath, The Fifty One Day War og The Management of Savagery. Han har publisert artikler for en rekke publikasjoner, mange videoreportasjer og flere dokumentarer, inkludert Killing Gaza. Blumenthal grunnla The Grayzone i 2015 for å kaste et journalistisk lys over USAs tilstand av evig krig og dens farlige hjemlige konsekvenser.