«Den vanskelige samtalen» om NATO

0

Terje Alnes intervjuer Marielle Leraand, tidligere nestleder i Rødt.

«Venstresida i Norge har i lang tid hatt et endimensjonalt fokus på Forskjells-Norge. Vi har ikke forsøkt å holde oppe et kunnskapsnivå og engasjement for internasjonale spørsmål. Anti-krigsarbeidet og fredsbevegelsen har ligget i dvale. Med et alarmerende antall NATO-tilhengere både i SV og Rødt, så viser det at vi har en jobb å gjøre framover. Nå er det på tide å ta «den vanskelige samtalen» om NATO

Dette sitatet fra Marielle Leraand er utgangspunktet for en samtale om norsk NATO-medlemskap, om krigen i Ukraina, om svekkelsen av Folkeretten og venstresidens ideologiske forfall. «Vi kan ikke fortsette å skyve NATO-spørsmålet bak i rekka av saker som vi tror er «viktig for den norske arbeiderklassen». Det er dessuten ganske nedlatende å tro at voksne mennesker i dette landet bare er opptatt av spørsmål knytta til sin egen lønningspose», sier hun.

Marielle Leraand var medlem i SV. Hun gikk ut av SV og inn i Rødt i 2011, da Rødt var det eneste partiet som gikk imot å sende norske bombefly for å delta i den folkerettsstridige Libya-krigen. Hun ble valgt til nestleder i Rødt i 2012 og brukte mesteparten av tida som nestleder på antikrigsarbeid. I 2017 tok Leraand ikke opp kampen da det ble foreslått en ny nestleder, og ble i stedet kvinnepolitisk leder. Hun sa nei til gjenvalg i 2019 og har siden vært vanlig medlem.

Dette intervjuet ble først publisert på Spartakus.

Forrige artikkelYtringsfrihet?
Neste artikkelOm å bli forsvunnet