Lavrov: – Vi ønsker ingen krig

0
Utenriksminister Sergej Lavrov i FN

Av Reinhard Lauterbach, Junge Welt.

Han skisserer russernes forhandlingslinje til «konfliktene i Ukraina». UK kunngjør økning i landets militære tilstedeværelse i Øst-Europa.

Russland gjentar: «Vi planlegger ikke et militær-angrep på Ukraina. Står det på oss, blir det ikke krig», sier utenriksminister Sergei Lavrov.«Vi ønsker ikke kriger, men godtar ikke at våre interesser skamløst tråkkes på og ignoreres. Vi vil nå analysere vestlige svar på forslagene våre og så tar vi stilling hvordan vi går videre. I mellomtiden fortsetter dialog med USA. Svarene fra Washington er mønster-eksempel på diplomatisk anstendighet, i motsetning til et i høy grad «ideologisert» svar fra Nato». 

Og ifølge Lavrov inneholder alt av konstruktive vestlige svar nettopp det Russland foreslo for flere år siden.

Ifølge Lavrov er den russiske forhandlingsposisjonen basert på Charter of Istanbul, signert på OSSE-nivå i 1999 av statsoverhodene for alle medlemsland i organisasjonen. Det bekreftes i 2010 i Kasakhstans hovedstad Astana. I tillegg til prinsippet om fritt allianse-valg, omfatter det også bestemmelsen om at ingen kan fremme sin sikkerhet på bekostning av andre lands sikkerhet. Russland ber bare sine «vestlige partnere» om å holde seg til det de selv har signert. Han sier han nå er nysgjerrig på å se hvordan Nato vil «snakke seg ut» denne gangen.

Samtidig erklærer UKs statsminister Boris Johnson 29/1 at «han vil doble antallet soldater i Øst-Europa». Der er det nå rundt 1.150 UK-militære. US-president Joe Biden sier 28/1 at «noen US-amerikanske soldater vil bli utplassert på Natos østlige flanke i nær fremtid, men det blir ikke veldig mange».

US-forsvarsminister Lloyd Austin sier samme dag at det fortsatt er en vei tilbake til diplomati. Hans stabssjef, Mark Milley, påpeker: «I tilfelle krig må det forventes mange tap og store ødeleggelser».

Ut fra konteksten å dømme rettes disse advarslene primært til Ukraina: Landet må avstå fra mulige provokasjoner. Tolkningen sammenfaller med rapporter i ukrainske medier om at det presses fra USA på Kiev for å oppfylle politisk del av Minsk-avtalene etter flere år med Kiev-avvisning. En CNN-rapport hevder at Biden sågar hever stemmen i telefonsamtale med sin ukrainske kollega Zelenskij. Rapporten ble seinere fjernet av US-amerikanske CNN-nettside. 

Faktisk trekker Ukraina 25/1 tilbake et offisielt lovutkast om å «avslutte okkupasjonen» av Donbass, som ville føre til 10-år med diskriminering av innbyggere i «folkerepublikker» og være klart i strid med Minsk-avtalene. 

Imens vil Tysklands nye utenriksminister Annalena Baerbock reise til Kiev 7. – 8/2-22 sammen med sin franske kollega Jean-Yves Le Drian. Etter et møte med politiske rådgivere i «Normandie-formatet» 19/1 sier Dmitri Kozak, den russiske representanten: 

«De involverte gir seg selv 2 uker på å gjøre innledende fremgang». 

Baerbock-turen til Kiev kommer omtrent på slutten av den fristen.

Reinhard Lauterbach, Junge Welt, 31/1-22: Anti-russisk hets. Til norsk. Per Lothar Lindtner for Derimot.no.

Forrige artikkelMali utviser Frankrikes ambassadør
Neste artikkel– Den globale matvaremangelen kan bli vesentlig verre enn vi har fått vite til nå
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.