Hva ville du sagt om Dagbladet hadde trykt en overskrift som dette?

0

”Om jeg kan, skyter jeg Jonas Gahr Støre!”

Av Einar Jacobsen.

De fleste vil reagere på en slik overskrift og være enige i at slikt ikke sømmer seg i noen avis. Men en slik variant var overskriften til en toppsak i  Dagbladet 2. Februar med ”Om jeg kan, skyter jeg Putin”. Med krigstyper.

Drapsønsket, som for øvrig – om fullbyrdet – ville vært en krigsforbrytelse, kom fra den ukrainske snikskytteren Olena Bilozerska som ingressen nærmest roser for å ha drept 10 russiske soldater. Bilozerska ”er klar til å drepe igjen” og for hennes modige innsats har hun mottatt medaljer av høy rang, forteller reportasjen som er skrevet av journalist Line Fransson og kvalitetsmerket (?) som ”Dagbladet spesial”.


 
En naiv leser kunne fort komme i skade for å tro dette var en unik sak. Et kjapt nettssøk viser imidlertid at identiske reportasjer med lignende formuleringer, bilder og heltedyrkelse, er publisert i The Sun og Daily Mail.

Dagbladet var ikke så originale – her fra The Sun.

Men nettsøket avslører også mer som artikkelen utelater, nemlig at Bilozerska er en kontroversiell høyreekstrem-blogger med uttalelser som at det bør reises et monument av Adolf Hitler. Hun var aktiv i statskuppet 2014 og jobbet som militærreporter for den høyreekstreme og nynazistiske (Wikipedias betegnelse) Azov-bataljonen. Hun sto også på lista til det ultranasjonalistiske og fascistiske Pravyi Sector. Bilozerska er altså ikke en hvilken som helst person som har rekruttert seg for ”den gode sak”, men en svoren nynazist. Av en eller annen grunn mener Dagbladet at disse bakgrunnsopplysningene er irrelevante for leserne. Alternativt utfører ikke Dagbladet bakgrunnssjekk av kildene før de trykker slike saker og har ikke vært klar over hvem de har snakket med. Begge deler er uansett graverende.

Les også: Vestlige medier bruker nazipropaganda for å bygge opp hetsen mot Russland

Det er også grunn til å spørre hvordan avisa har kommet i kontakt med Bilozerska. Er det Ukrainas PR-avdeling som har laget saken og oversendt den til Dagbladet, Daily Mail og The Sun som de så har trykket nærmest uredigert?

Hadde det vært en virkelig journalist bak saken, ville man forventet noen kritiske spørsmål og problematiseringer. Det ville eksempelvis vært naturlig å spørre hvordan de kan være sikre på at det er russere de har drept. Russland har ikke erklært Ukraina krig og har følgelig ingen soldater der, i hvert fall ikke offisielt. Om det så befant seg russere der uoffisielt, så ville de ikke vært ikledd russiske uniformer! Å skille mellom en russer og en øst-ukrainer gjennom et kikkertsikte er neppe mulig. Det store flertallet av opprørere utgjøres uansett av ukrainere, så sannsynligvis er det snakk om egne landsmenn Bilozerska har drept. Men det fremstår kanskje som mer stuerent å drepe russere?

På 30-tallet var de borgerlige avisene fulle av nazistisk propaganda som avhumaniserte  bolsjevikene. Den gang var faktisk Dagbladet et hederlig unntak blant borgerpressen. Den tiden er åpenbart forbi. Nå stiller avisa seg fremst i rekken for å hisse til krig med avskyelig propaganda for personer hvis tankegods slekter på vår hjemlige terrorist.

Det er dette de kaller «ansvarlige redaktørstyrte medier».

Einar Jacobsen

Vedlegg:

(Epost sendt til Erik Egeland i Dagbladet etter forespørsel om kilder):

Hei!

Det er flust av kilder om man gidder å søke opp litt bakgrunnsinfo om henne:

Her er kilde for hennes utalelser om Hitler-monumentet og hennes høyreekstreme standpunkter. Det er fra en debatt mellom to journalister Kiev-post fra 2013:

Her er en oversikt over hennes kontroversielle utspill (kjenner ikke til nettstedet, men den omhandler den samme debatten om henne som fra Kiev-post over. Og det er linker til alle uttalelsene henne):

 Her fra Euromaidan-press om hennes tilknytning til  Pravyi Sector: 

«Journalist Olena Bilozerska has enrolled in the volunteer corps of the Right Sector to fight against Russian invaders in Ukraine.»

og her 

https://euromaidanpress.com/2014/09/13/olena-bilozerskas-war-diary-how-one-ukrainian-village-welcomed-us/ 

Wikipedia-artikkelen om henne (bare på Ukrainsk, men kan oversettes med Google Translate) står det at hun var oppført på valglisten til parlamentsvalget:

«13. september 2014, på kongressen til Høyre Sektor -partiet, ble hun valgt til det andre nummeret på valglisten i det tidlige valget til Verkhovna Rada i Ukraina . [1] [2]«

Her er kilde til hennes arbeid som krigsreporter for Azov-bataljonen:

«Olena Bilozerska, 42 joined the Praviy Sektor («Right Sector») paramilitary group in 2014 after serving as an embedded reporter with the Azov Regiment, another neo-fascist militia unit. «

https://sputniknews.com/20220205/ukrainian-female-sniper-linked-to-neo-nazi-volunteer-battalion-lionized-by-uk-tabloid-media-1092777143.html?fbclid=IwAR273qHOuBZKXBUzMautDx18uf8Gvr6DMRTl0_De13rAbZh0oDqVm9OOzss

Her ser vi henne som «embedded» journalist for  Azov-bataljonen i slaget om Mariupol:

https://www.youtube.com/watch?v=EiLN-1EQ5-4&ab_channel=WojnanaUkrainie

Og her en fotoserie av henne fra hennes rapportering for Azov:

https://censor.net/en/photo_news/290565/how_azov_battalion_freed_mariupol_from_terrorists_photos

 Her er. Wikipedias karakteristikk av «Pravyi Sector»:

«Right Sector’s political ideology has been described as hardline right-wing nationalist,[17][18][19][20] neo-fascist,[21][22] or neo-Nazi,[23][24][25][26][27] and right-wing,[5] far-right or radical right.[28][29][30][31] Right Sector was the second-most mentioned political group in Russian media during the first half of 2014, and Russian state TV depicted it as neo-Nazi because of its far-right, extremist views and anti-Russian sentiment;[32][33] the Associated Press found no evidence that the group had committed hate crimes.[20] 

https://en.wikipedia.org/wiki/Right_Sector

Her er Wikipedias karakteristikk av Azov-bataljonen:

«Azov Special Operations Detachment (…) often known as Azov DetachmentAzov Regiment (…) or Azov Battalion (until September 2014), is a right-wing extremist[1] and Neo-Nazi Ukrainian National Guard unit,[2][3][4][5][6][7] based in Mariupol, in the Azov Sea coastal region.[8] It saw its first combat experience recapturing Mariupol from pro-Russian separatists forces in June 2014.[4] Azov initially formed as a volunteer militia on 5 May 2014 during the Ukrainian crisis.[9] On 12 November 2014, Azov was incorporated into the National Guard of Ukraine, and since then all members are contract soldiers serving in the National


Mvh

Einar Jacobsen

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.