USA har godkjent nye våpensendinger til Ukraina

0
USA har militære styrker i Ukraina som opptrer sammen med den ukrainske hæren. Skjermdump fra video.

Utenriksdepartementet i USA har gitt klarsignal for tre NATO-allierte til å skynde seg med å sende anti-pansermissiler og andre amerikanskproduserte våpen til Ukraina, utfra en forestilling om at Russland vil invadere Ukraina.

Forespørslene fra Latvia, Estland og Litauen ble mottatt de siste ukene, og den siste av de tre ble godkjent onsdag etter å ha mottatt kvelden før, ifølge en tjenestemann fra Biden-administrasjonen som uttalte seg på betingelse av anonymitet.

Biden-administrasjonen vil også starte prosessen med å frakte anti-pansermissiler, ammunisjon og annet utstyr til en verdi av 200 millioner dollar til Ukraina i løpet av de kommende dagene.

Hausser om faren for russisk invasjon

Både Jens Stoltenberg og Joe Biden har i den siste tida hausset opp faren for et russisk angrep på Ukraina. Biden sier at han gjetter på at Russland vil invadere nabolandet.

«Vi trener, hjelper Ukraina med utstyr, trener styrkene deres slik at de kan stå imot,» sa Stoltenberg til CNN.

Dette har vært gjennomgangsmelodien i lang tid, men som den store krigsteoretikeren Carl von Clausewitz: Krig er fortsettelsen av politikken med andre midler.

Russland har ikke noe behov for noen del av Ukraina. Ukraina er en industriell og økonomisk ruin. Å ta tilbake Krim var en strategisk nødvendighet for Russland, og det gjorde de uten krig. Og Russlands politikk peker ikke i retning av at landet verken trenger eller ønsker krig. Putin har bedt om sikkerhetsgarantier. Det er ikke det samme som å be om krig. Det er NATO som ikke vil gi sikkerhetsgarantier.

Det kommer Russland til å svare på, og det på måter som NATO ikke vil like. Men det betyr ikke at invasjon av Ukraina er på Putins ønskeliste. Russland har faktisk et helt arsenal av andre muligheter, og vil begynne å bruke dem dersom NATO ikke tar til vettet. De mest effektive av de verktøyene Russland har, har ingenting med Ukraina å gjøre, jamnfør hvordan landet raskt og effektivt hindret en fargerevolusjon i Kasakhstan.

Det eneste som kunne få Russland til å gå til angrep på Ukraina, er dersom Ukraina lar seg hisse opp av NATO til å angripe utbryterrepublikkene i Donbass.

Les Dmitrij Orlov: A Short-Term Geopolitical Forecast

To av Norges mest erfarne diplomater, Leidulv Namtvedt og Øyvind Nordsletten, tror heller ikke Russland vil gå til storkrig mot Ukraina, skriver Dagbladet.

Men for den vestlige våpenindustrien er krigshysteriet naturligvis som manna fra himmelen, og for politikerne er det en ypperlig måte å avlede massenes oppmerksomhet fra hjemlig krise på. Vestens økonomi og samfunnsliv er så skakkjørt og den kommende krisa tegner til å bli som brutal, at det sannelig er behov for en ytre fiende for å unngå hjemlig opprør.

Putin og Xi skal møtes i Beijing

Ved starten av vinter-OL i Beijing skal Vladimir Putin og Xi Jinping møtes for å diskutere langsiktig strategi og undertegne en lang serie strategiske avtaler. Det vil bekrefte at de to stormaktene er nære og strategiske allierte og at de støtter hverandre gjensidig. Krigshisserne i Vesten har strengt tatt mer å frykte fra det møtet enn fra en russisk militæraksjon mot Ukraina.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelÅpent brev til kulturbransjen
Neste artikkel«Fullvaksinert» i dag – «uvaksinert» i morgen