Tyskland stenger ned halvparten av sine atomkraftverk midt i energikrisa

0

Europa faller for sin egen felle om grønn energipolitikk, sier ekspert.

Tyskland stenger nå ned tre atomkraftverk 31. desember 2021. Dette er et grep for å halvere landets gjenværende atomkraftkapasitet.

Dette tiltaket kommer til tross for den verste energikrisen den europeiske region  har sett noen gang.

Stengningen er et resultat av beslutningen Angela Merkel tok om fullstendig å fase ut atomenergi etter ulykken med Fukushima atomkraftverk i 2011.

Men den er ventet å stramme inn på de nåværende galopperende prisene på gass og energi.

Berlin planlegger å fullføre byggingen av vindkraft og så stenge ned alle atomenergi før slutten av 2022. Da vil de siste atomkraftverkene i Neckarwestheim, Essenbach og Emsland bli slukket.

Tyske statsansatte kan ikke forhindre nedstengningen av atomkraftverkene siden de er på en måte bundet til løftet om «grønn økonomi». Dette er ifølge Alexej Mukhin, direktør for Senter fot Politisk Informasjon.

«Angela Merkels beslutning om å stenge ned atomreaktorene etter Fukushima-ulykken har blitt fordømt som byråkratisk», sier denne analytikeren.

«Den føderale regjeringen burde ha gjennomført svært seriøse tiltak for å hindre de neste nedstengningene. Men tilsynelatende har de ikke lov til å gjøre dette når det gjelder de såkalte nye reglene om grønn økonomi».

Med energipriser som nå raser oppover mot ukjente høyder på hele det europeiske kontinentet kan timingen for den tyske planen neppe komme på et verre tidspunkt. 

I desember nådde prisen på Dutch TTF 187,78 euro pr, megawatttime. Det er 10 ganger høyere enn ved begynnelsen av året. Og strømprisene stiger også.

Alexej Mukhin

Ifølge Mukhin har landets myndigheter falt i en felle som er blitt satt opp av Berlin.

Eksperten uttrykker forvirring over de stadige forsøkene fra EUs side om å pusje på politikken om grønn energi – og det midt i den verste energi-krisen der markedet legger press på lommebøkene til de europeiske innbyggerne.

«Energikrisen burde bli fastsatt etter global økonomi og «grønn» politikk. Men det har ikke skjedd på grunn av stahet, stolthet og fordommer – ja til og med snobberi og standhaftighet hos de europeiske partnerne», sier Mukhin.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Kommentar:

Det er vanskelig å se annet enn at stengninga av de tyske atomkraftverkene kommer til å forsterke den energikrisa Tyskland og EU allerede er inne i. Vindkraftverkene klarer ikke å erstatte dem og leverer dessuten ustabil strøm. Dette er uholdbart for industrien, det kan lett utløse katastrofale bølger av blackout – og det vil naturligvis også forsterke de problemene norske politikere har skapt ved å gjøre Norge til leverandør av vannkraft til kontinentet gjennom kraftkablene.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Vi er inne i alle finansboblers mor
Neste artikkelJimmy Dore: Mer bløff om vaksiner til barn og omikron